Lomat on lomailtu. Kesä on tasan vuoden päästä. Ajatus arjen velvollisuuksista takertuu kurkkuun kuin lasti kylmää kaurapuuroa. Edessä on yhtä harmaata siperiaa… työtä… työtä…työtä…Aivot askartelevat ylikierroksilla etsien pakoreittiä akselilta lottovoitto, sapattivapaa ja alan vaihto.
Ei auta kapinamieli. Pakko on palata sorvin ääreen. Työpaikka tuntuu pölyiseltä ja paperinmakuiselta. Kaulus kiristää ja loman rentouttamat aivot ovat vastahakoisia tarttumaan toimeen tarmokkaasti.
Useimmat ihmiset ovat lomalta palatessaan diesel-tyyppisiä. Vauhti kasvaa hitaasti, eikä hoputtamisesta ole juurikaan hyötyä. Matkavaihde saadaan silmään vasta sitten, kun kone on asianmukaisesti lämmennyt.
Keskittyminen on vaikeaa, koska tahto ei ole mukana. Ajatus harhailee vielä meren aalloilla, maailmanmatkoilla tai saunan lauteilla. On vaikea päästä samalle kierroslukemalle työssä kiinni olevien kollegoiden kanssa. Terrierinä asioihin tarttuvat asiakkaat, yhteistyökumppanit ja työtoverit lähinnä väsyttävät ja ärsyttävät.
Ilo irti murrosvaiheesta
Takaisin työhön -tahmeus (back to work blues) on yleismaailmallinen ilmiö. Sille on löydetty monia ja keskenään ristiriitaisia selityksiä. Töihin paluu masentaa, jos loma oli epätyydyttävä tai toisaalta erityisen mukava. Suurin kontrasti syntyy silloin, kun työarjen ja loma-ajan välinen kuilu on ammottava. Arjessa ei ole rentoutta eikä tilaa hauskuudelle.
Töihin paluu on siis pieni kuolema, mutta kaikkien kriisien tavoin siinä itää mahdollisuus. Loma tarjoaa tärkeän välimatkan työhön. Paluun ensipäivinä on tilaisuus katsoa omaa työtään kaukaa ja hieman toisin. Mitä näkyy? Erottuuko uusia kuvakulmia, epäkohtia, ideoita?
Loman aikana kypsyy usein uusia ajatuksia, jotka saattavat muhia alitajunnassa ja aktualisoitua töihin palatessa. Lamppu syttyy päässä: tämän ja tuon asian voisi järjestää helposti toisin. Pienikin parannus muuttaa ja ryhdistää väistämättä koko työn kuvaa. Alkukankeus väistyy innostuksen tieltä.
Tarraa työhön omalla tyylillä
Lomaltapaluu-blues kestää keskimäärin viikon tai kaksi. Alkupäivien angstin lievitykseen tarjotaan yleensä työpöydän siivousta, sähköpostien raivausta ja tilanteen päivittämistä kollegoiden kanssa. Ovatko ne orientoitumista vai normaaleja paluukuvioita? Makuasia.
Työhön tarttumiseen ei ole yleispätevää ohjetta. Ihmiset ja työtavat ovat erilaisia. Paluu maan pinnalle vaatiikin itsetuntemusta. Työpersoonat voi jakaa karkeasti kolmeen kastiin: nopeat, verkkaiset ja siltä väliltä. Kukin palaa töihin tyylillään.
Jos tiedät olevasi ’heti eikä huomenna’ -persoona, takaisin töihin on paras sukeltaa pää edellä ja kaasu pohjassa. Alkupehmeys aiheuttaa pikaiselle persoonalle pelkkää hämmentävää tahmeutta.
Jos olet ’harkitaanpa nyt rauhassa’ -persoona, anna itsellesi aikaa. Älä sukella suoraan kiihkeään toimintaan klo 8 ensimmäisenä aamuna. Kastaudu alustavasti asioissa, käynnistä projektia, tee selvitystyötä, tutki ja valmistele. Työssään rauhallisesti etenevä ei ole hidas, vaan tekee asiat toisin.
Selviytymisvinkkejä sorvin ääreen
Asiantuntijat tarjoavat kaksi takuuvarmaa vinkkiä torjumaan lomaltapaluun ongelmia: 1. älä lomaile enää ikinä. 2. ala heti suunnitella seuraavaa lomaa.
Pehmeämpi versio. Suunnittele pieni irtiotto vaikka kuukauden päähän. Tee sitova varaus. Jaksat raskaat alkupäivät pikkuloman odotuksen lämmössä.
Pehmennä arjen ja loman kontrastia. Järjestä viikko-ohjelmaasi rentoa ja mukavaa vaihtelua omaan makuusi: tilaa hieroja, sauno ja ui kylpylässä, järjestä tyhjiä iltoja.
Hanki mielenkiintoa tasaisesti. Kautta vuoden jakava intohimon tai harrastuksen kohde tai projekti, joka ei liity lomaan eikä työhön. Juoksuharjoitus maratonille? Käden taitoja? Lentolupakirja? Koiran kanssa metsälle? Ratsastusharrastus alkuun aikuisena?
Katso peiliin ja tee tarvittaessa johtopäätös: Oletko a) enimmäkseen miellyttävä tyyppi, jonka kanssa ihmiset tekevät kernaasti yhteistyötä = arki on sujuvaa. b) hunnimainen persoona, joka pitää työpaikkaa nyrkkeilykehänä ja kollegoja korkeintaan sparraajina = arki on sarja yhteentörmäyksiä.
Ratkaise heti loman jälkeen työpaikan hankaavat ihmissuhteet. Ota ensimmäinen askel ja puhu asiat rakentavasti halki. Henkilökemiat eivät ehkä ikinä pelaa, mutta sujuva työsuhde on realistinen tavoite.
Kaatuuko työkuorma päälle? Jokin on pielessä. Ethän kuvittele olevasi korvaamaton? Organisoi, priorisoi ja delegoi. Yksikään oman terveyden tai perheen hyvinvoinnin kustannuksella tehty uhraus ei kannata. Hei, sehän on vain työtä!
Oletko kameli? Selkään lastataan kuormaa, kunnes juhta on polvillaan hiekassa. Laita itse kuormallesi rajat, jos muut eivät välitä.
Oletko pomo? Lomaltapaluun hetki on yksi johtamistaidon kiirastulista. Nyt pitää tuntea oma henkilökunta tarkasti. Tunnista työhönpaluun tilanne mahdollisuutena, ei ruoskinnan paikkana. Anna erilaisille työpersoonille aikaa ja mahdollisuus kohentaa omaa työtään.
Pehmeä lasku työhön onnistuu joissakin työpaikoissa myös työaikajärjestelyillä, kunhan asioista sovitaan ajoissa. Lomalta palaava voi tehdä lyhennettyä työviikkoa tai -päivää. Myös lasten lomien kannalta järjestely on järkiperusteinen.
Kyllästyttää. Taas pitää katsella samoja seiniä ja hyllyjä. Heitä vanhat kynätelineet, kuvat ja muut roinat pois ja hommaa uudet. Vaihda pöydän paikkaa, siivoa laatikot, käännä hyllyä. Järjestä kaikki mitä voit uusiksi.
Työ ei ole irrallinen osa elämää. Pidä kumppanin ja lasten kanssa palaveri aiheesta: Nyt alkaa arki. Mitä kukin odottaa syksyltä, itseltä ja muilta? Kaikkien toiveita kuunnellaan. Lapset ovat pieniä peilejä, jotka heijastavat aikuisten kireyttä itseensä.
Ehdotus: Tänä syksynä kaikille perheenjäsenille suodaan omaa aikaa JA ollaan enemmän yhdessä perheenä.
Tämähän on oikeastaan ihan kivaa…Tunne valtaa muutaman päivän työnteon jälkeen. Kirjoita hyvät pointit muistiin. Mitkä asiat, tilanteet, haasteet omassa työssä ovat parasta. Keskity positiiviseen ja kehitä työtäsi hyvien asioiden suuntaan.
Eikö vaan käynnisty? Jos lomaltapaluun masentavuus ei mene ohi muutamassa viikossa, kyse on jostain vakavammasta. Ota yhteys työterveysväkeen tai psykologiin.
Post Holiday Tension -oireyhtymä
Tutkimusten mukaan 80 prosenttia työntekijöistä kärsii erilaisista back to work blues -oireista. Psykologit puhuvat oireyhtymästä nimeltä PHT – Post Holiday Tension. Lomalta palaaja kärsii päänsärystä, kiihtymyksestä, kiinnostuksen puutteesta, pahantuulisuudesta ja keskittymisvaikeuksista. PHT-ongelmat ovat lisääntymään päin työelämän vaatimusten kiristyessä. Pahiten PHT iskee työnarkomaania, joka ei pysty irrottautumaan työkuvioista lomallaankaan.
Tutkimus jakaa työntekijän mahdolliset selviytymisstrategiat kolmeen: 1. Työtään todella rakastavilla henkilöillä ei ole ongelmia = erittäin pieni osuus kansasta. 2. Opettele pitämään työstäsi. Keskity positiiviseen. Hyväksy vähemmän mukavat asiat, jos et voi niille mitään.
3. Tee muutos, paranna asioita tai vaihda maisemaa. Työ lohkaisee niin ison osan elämästä, ettei kituminen kannata.
Lähde: Forensic Research Group at Manchester Metropolitan University