Tarik Ahsanullah on Lakimies­liiton hallituksen uusi jäsen

Tarik Ahsanullah oli opiskeluaikanaan harjoittelijana asianajo- sekä lakipalvelutoimistossa, minkä jälkeen hän toimi aktiivisesti pari vuotta opiskelijapolitiikan parissa. Nyt Ahsanullah työskentelee Suomen Vuokranantajat ry:llä järjestön päälakimiehenä lakitiimin esimiehenä.

Lakimiesliitossa hän on toiminut aiemmin oikeuspoliittisessa valiokunnassa ja vuoden 2021 alusta alkaen hallituksen jäsenenä.

Miksi sinusta tuli lakimies?

Yhteiskuntaoppi ja historia olivat koko kouluajan lempiaineitani. Oikeustieteellisessä kiinnosti erityisesti alan monipuolisuus ja laaja-alaisuus. Oikeustieteellinen tutkinto antaa loistavan pohjakoulutuksen moneen eri työhön myös perinteisten juristiammattien ulkopuolella.

Uskon, että jatkossa yhä useampi asiantuntija tulee tekemään työikänsä aikana useampia lyhyempiä erilaisia uria, ja juristikoulutus on vahva pohja myös uuden oppimiselle.

Juristikoulutus on vahva pohja myös uuden oppimiselle.

Miten lakimiehen työ muuttuu tulevaisuudessa?

Tekoäly ja automatisaatio tulevat varmasti vaikuttamaan erityisesti rutiiniluontoisiin tehtäviin. Moni juristitehtävä on kuitenkin samalla palvelutehtävä, joissa koneiden on vielä pitkän aikaa vaikea korvata ihmistä mielekkäällä tavalla. Tuskinpa kovin moni meistä haluaa esimerkiksi selvittää perintöriitaa robotin kanssa, vaikka se löytäisikin ratkaisun perintökaaresta sekunnissa.

Tuleville juristeille pitäisi opettaa enemmän myös erilaisia ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyviä yleisiä taitoja.

Erityisesti oikeustieteellisten tiedekuntien tulisi reagoida maailman muuttumiseen oikeustieteellisessä koulutuksessa. Tuleville juristeille pitäisi opettaa enemmän myös erilaisia ihmisten väliseen kanssakäymiseen liittyviä yleisiä taitoja, joiden on laajasti arveltu nousevan tärkeimmiksi asiantuntijatyössä menestymisen edellytyksiksi.

Mihin asioihin haluat vaikuttaa Lakimiesliiton hallituksessa?

Lakimiesliiton tulee tehdä itsensä näkyväksi erityisesti nuoremmille sukupolville, joille saattaa olla hankalaa nähdä ammattikunnan järjestäytymisen merkitystä. Toki vahvan edunvalvonnan lisäksi liitto tarvitsee myös aidosti rahanarvoisia jäsenetuja.

Lakimiesliiton tulee tehdä oikeusvaltiota kehittäviä avauksia proaktiivisesti.

Olen lisäksi erityisen tyytyväinen siihen, että Lakimiesliitto painottaa tuoreessa strategiassaan merkitystään koko oikeusvaltion edistäjänä. Tässä työssä haluan erityisesti olla mukana. Lakimiesliiton tulee tehdä oikeusvaltiota kehittäviä avauksia proaktiivisesti.

Kolme asiaa, joita tarvitset työssäsi päivittäin?

Puhelin, tietokone ja Teams.

Miten pidät huolta omasta jaksamisestasi?

Pyrin jatkuvasti kehittämään itselleni toisistaan erilaisia projekteja pitääkseni mieleni virkeänä! Olen myös tarkka unen suhteen ja nukun harvoin alle kahdeksan tunnin yöunia. Sulkapallon, golfin ja lenkkeilyn avulla pyrin pitämään huolta myös fyysisestä kunnostani.