Tekijänoikeuskatastrofi torjuttiin

Akava on tyytyväinen, että tekijänoikeuslain muutosesityksen valmistelu päättyi. Kulttuuriministeri Stefan Wallin ilmoitti ennen joulua, että esityksen valmistelu pysäytetään. Akava vastusti esitystä, joka olisi antanut työnantajalle oikeuden käyttää työ- tai virkasuhteissa luotuja teoksia vapaasti ja korvauksetta siihen katsomatta, mihin tarkoitukseen teos on luotu.

Esityksen mukaan työnantajan rinnakkainen käyttöoikeus teokseen olisi jatkunut työ- tai virkasuhteen päättymisen jälkeenkin. Jos muutosesitys olisi toteutunut, se olisi heikentänyt työntekijöiden motivaatiota luoda uusia innovaatioita ja tehdä tiedettä. Työntekijä ei olisi enää pystynyt neuvottelemaan teostensa käytöstä.

– Ratkaisu on täysin oikea. Akava on aktiivisesti tuonut esiin niitä tuhoisia seurauksia joita esityksellä olisi aiheutettu työelämän luovuudelle. Työlainsäädännön heikompaa osapuolta eli työntekijää suojaava perusperiaate oli vakavassa vaarassa romuttua. Toimiva tekijänoikeuskäytäntö säilyy nyt ennallaan, Akavan lakimies Maria Löfgren toteaa.

Löfgrenin mukaan muutosesityksen valmistelu osoitti, että hallitus yritti irtiottoa kolmikantaisesta valmistelusta. Työmarkkinajärjestöt ovat Suomessa yleensä mukana työelämän säännösten valmistelussa. Tekijänoikeuslain muutosesityksen kariutuminen osoittaa, että työelämää koskevaa lainsäädäntöä ei voida laatia selvittämättä ensin sen vaikutuksia työmarkkinoilla. Akava toimii jatkossakin aktiivisesti työntekijöiden ja teosten suojan varmistamiseksi työelämässä.