Tekoäly ja ihmisyyden ydin
Kevään suuri keskustelunaihe on ollut tekoäly ja erityisesti ChatGPT-kielimalli. Aiheen ympärille rakentui myös Juristiliiton historian suosituin webinaari toukokuussa. Koulutukseen ilmoittautui yli 1 000 jäsentämme, ja se on edelleen jäsenten katsottavissa liiton jäsenportaalin kautta. Aihe on esillä myös tämän lehden jutussa.
Vuoden mittaan tutuksi ovat tulleet myös kolumnit ja blogit, joiden pohjaksi on otettu ChatGPT:n tekemät ehdotukset.
ChatGPT selvisi sangen kelvollisesti myös kysyessäni siltä apua tähän pääkirjoitukseen. Sekunneissa se koosti julkaisukelpoista tekstiä siitä, miten tekoäly muuttaa juristien työtä:
”Yksitoikkoiset ja aikaa vievät tehtävät, kuten laajojen oikeudellisten asiakirjojen läpikäynti, ovat nyt nopeampia ja tarkempia tekoälyn avulla. Tekoälypohjaiset ohjelmistot voivat analysoida suuria määriä tietoa ja tunnistaa olennaiset tiedot nopeasti, mikä säästää juristien aikaa ja mahdollistaa heidän keskittymisensä monimutkaisempiin tehtäviin.” –– ”Tekoälypohjaiset järjestelmät voivat tarjota juristeille reaaliaikaista tietoa uusimmista oikeuskäytännöistä, oikeustapauksista ja lakimuutoksista.”
ChatGPT:nkin mukaan juristeille on kuitenkin tarvetta jatkossakin.
ChatGPT:nkin mukaan juristeille on kuitenkin tarvetta jatkossakin:
”Tekoäly ei korvaa juristia, vaan se täydentää ja tehostaa heidän työtään. Juristin ammatissa on keskeistä inhimillinen oivallus, tulkinta ja kyky soveltaa lakia erilaisiin tilanteisiin. Tekoäly ei pysty täysin korvaamaan näitä inhimillisiä ominaisuuksia.”
Inhimilliset ominaisuudet ovat siis korvaamattomia. Mutta mikä onkaan ihmisyyden ydin? Mitä tekoäly tuumaa tästä?
Inhimilliset ominaisuudet ovat siis korvaamattomia. Mutta mikä onkaan ihmisyyden ydin? Mitä tekoäly tuumaa tästä? ChatGPT huomauttaa tämän olevan vaikea ja filosofisesti syvällinen kysymys. Mutta sen mukaan ihmisyyden ydin voi esimerkiksi: ”liittyä syvempiin arvoihin ja merkityksiin, kuten ihmisarvoon, oikeudenmukaisuuteen, rakkauteen, yhteisöllisyyteen ja henkilökohtaiseen kasvuun.”
Tekoäly tulee muuttamaan maailmaa, mutta kaikki ei puserru algoritmeiksi. Lohdullista, ja jopa kaunista.
Inhimillistä kesää!
Kirjoittaja on Juristiuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@juristiliitto.fi, @LaukkanenJanne