Thomas Landell siirtyi yritys­elämästä takaisin asianajo­toimistoon

Puolitoista Yhdysvalloissa vietettyä vuotta jätti Thomas Landelliin pysyvän jäljen. Akateemisen maailman ja työelämän lisäksi häntä kiehtoo sikäläinen ykkösurheilulaji.

Tuttu mies saa kuudennen kerroksen aulatilassa iloisia tervehdyksiä ja tervetulotoivotuksia. Hänet tuntee moni. Thomas Landell on kuin kotiin palannut. Hän alkoi toukokuun 2022 alussa Castrén & Snellmanin yritysjärjestelyiden ja pääomamarkkinoiden osakkaana avustaa yritysasiakkaita.

Landellin työura alkoi samassa paikassa harjoittelijana vuonna 2007 ja jatkui valmistumisen jälkeen siellä seitsemän vuotta yhtä Yhdysvalloissa vietettyä välivuotta lukuun ottamatta. Asianajotyö kiinnosti nuorta juristia, ja erityisesti yritysjärjestelyiden maailma oli Landellin mielenkiinnon kohde.

– Olen kasvanut paljon, ja työkalupakkini on laajempi kuin ensijaksollani täällä. Taito ajatella laajasti on ehdottomasti kehittynyt. Muiden kuin ilmeisten ratkaisujen luova etsiminen on ajoittain hidasta, ja siinä pitää osata pysähtyä miettimään.

Taito ajatella laajasti on ehdottomasti kehittynyt.

– Yrityskaupoissa on keskiössä niiden kaupallinen konteksti. Transaktiot muokkaavat usein merkittävällä tavalla niin ostajan kuin myyjänkin strategista suuntaa ja toimivat taitekohtina yritysten kehityskaaressa.

–  Aloitin itse sijoittamisen ja pörssiyhtiöiden seuraamisen lukioiässä pienillä panoksilla, minkä koen sytyttäneen mielenkiintoni yritysten strategiaa, taloudellista kehitystä ja johtamista kohtaan.

Amerikkaan sekä sen kiehtovaan akateemiseen maailmaan ja työelämään jäi iso imu.

Englanninkielisen lukion Espoossa käynyt ja kansainvälisestä toiminnasta aina kiinnostunut Landell vietti kuusi kuukautta yliopistovaihdossa Kaliforniassa ja toimi lisäksi vuoden vierailevana lakimiehenä New Yorkissa. Skadden, Arps, Slate, Meagher & Flom on sikäläisenkin mittapuun mukaan iso toimisto. Landellin toimenkuvaan siellä kuuluivat, kuinkas muuten, transaktiotehtävät.

– Amerikkaan sekä sen kiehtovaan akateemiseen maailmaan ja työelämään jäi iso imu.

Thomas Landellin katse on määrätietoisesti eteenpäin ja kohti tulevaa. Tähänastisella työuralla kerrytetylle osaamiselle on käyttöä, kun hänellä alkaa toinen vaihe Castrén & Snellmannilla.

Vahvaa oppia yrityselämän muutostilanteista

Landellin käteen jäi paljon työuran ensimmäisestä osasta Castrén & Snellmanilla: transaktioiden hoitamista asianajonäkökulmasta, kokonaisuuksien haltuun ottamista, vastuun kasvua ja sen kantamista, valtava määrä oppia syväosaajien joukossa.

Työ neuvonantajana pörssiyhtiöiden, yrityskauppojen ja pääomamarkkinoiden maailmassa oli erinomainen oppimisympäristö ja ponnahduslauta tulevaan.

Castrén & Snellmanin jälkeen Landell siirtyi juristiksi Rettig Groupille, joka oli tuttu asiakas jo asianajomaailmasta. Yli 100-vuotisen perheomisteisen yhtiön taseesta valtaosan muodosti muutama teollinen yritys. Ilmassa oli kuitenkin muutoksen tuulia, joihin Landell hyppäsi mukaan.

– Ohjaksiin tarttuvalla yhdeksännellä sukupolvella oli selkeä ja kunnianhimoinen visio sekä halu kehittää Rettig Groupia teollispainotteisesta toimijasta sijoitusyhtiöksi. Tätä mittavaa suunnan muutosta halusin lähteä työstämään isolla innolla.

Sokkeloisessa ympäristössä piti osata nähdä parin kolmen kulman taakse.

Landell pääsi tuoreeltaan mukaan viiden vuoden ajanjaksoon, joka sisälsi merkittävän määrän hankkeita, kehitysprojekteja ja yritysjärjestelyjä. Hän teki töitä erityisesti Purmo Groupin ja Nordkalkin kanssa ja osallistui yhtiöiden hallitustyöskentelyyn.

Myös sijoitusyhtiön toimintaprosessien valmistelu ja suunnittelu tuli matkan aikana sangen tutuksi.

– Kokemus oli valtavan mielenkiintoinen, ja opin muutostilanteissa toimimisesta ja johtamisesta. Vastaan tuli paljon haasteita ja mahdollisuuksia, ja sokkeloisessa ympäristössä piti osata nähdä parin kolmen kulman taakse.

Arvokasta kehittymistä siirtymisistä

Asianajotoimistossa työskenneltäessä asiakkaalta tulee normaalisti toimeksianto, jonka perusteella neuvonantaja ryhtyy toimeen. Yrityselämässä taas yhtiön pitää ennen oikeudellisen neuvonantajan palkkaamista itse suunnitella, mitä kohti aletaan juosta ja kuinka kovaa.

Rettig Groupilla Landell osallistui lakiasiainjohtajana ja johtoryhmän jäsenenä niin suunnitteluun kuin toteutukseen.

Nykyisessä, tuoreessa tehtävässään Castrén & Snellmanilla Landell pääsee käyttämään erilaisista tehtävistä kerryttämäänsä osaamispääomaa.

– Pyrin rakentamaan asiakkaiden kanssa pitkäkestoisia kumppanuuksia ja avustamaan heitä transaktioissa ja pääomamarkkinoilla niin, että yritykset saavuttavat tavoitteensa. Kokemus asiakkaan kengissä toimimisesta antaa tähän mainiot eväät.

Kokemus asiakkaan kengissä toimimisesta antaa mainiot eväät työhöni.

Landell näkee asianajokentän suhteellisen sulkeutuneena alueena, missä on vähän siirtymisiä aitauksesta ulos ja sisään. Hän haluaa omalla esimerkillään rohkaista muita itsensä kehittämiseen ja perspektiivin laajentamiseen.

– Nuorilla juristeilla on edessään lavea mahdollisuuksien urapolku. Proaktiivinen hakeutuminen eri alueille ja uuden perspektiivin löytäminen on hyvin arvokasta itse kullekin.

Nuorilla juristeilla on edessään lavea mahdollisuuksien urapolku.

Kun Helsingissä syntynyt, kasvanut, opiskellut ja pääosin työuransa tehnyt Landell mietti opintosuuntaansa, oikeus- ja kauppatieteet olivat rinta rinnan valintaviivalla. Alkuun hän opiskelikin Hankenilla, kunnes siirtyi oikikseen, jonka ensimmäisistä pääsykokeista oli jäänyt hyvä fiilis.

– Kauppatieteiden kurssit tukevat hyvin oikeudellista alaa erityisesti transaktioissa.