Tiedepalkinto professori Ahti Saarenpäälle

Suomen Kulttuurirahaston Lapin rahaston tiedepalkinto, 10 000 euroa, myönnettiin tänä vuonna professori Ahti Saarenpäälle oikeustieteen opetuksesta, tutkimuksesta ja asiantuntijuudesta.

Saarenpää oli Lapin korkeakoulun oikeustieteiden osaston ensimmäisiä opettajia 1970-luvun lopulla. Hänet nimitettiin vuonna 1981 Lapin korkeakoulun perhe- ja jäämistöoikeuden professoriksi, jona hän toimii edelleen. Saarenpää on vaikuttanut ratkaisevasti Lapin korkeakoulun ja sittemmin Lapin yliopiston oikeustieteen opetuksen ja tutkimuksen syntyyn ja muotoutumiseen vuosien saatossa.

Saarenpää on myös oikeusinformatiikan uranuurtajia Suomessa. Lapin yliopistoon oikeusinformatiikan instituutti perustettiin 1992 hänen aloitteestaan. Saarenpää on toiminut siitä lähtien instituutin johtajana.

Saarenpään persoonallinen opetustapa ja tutkimuksen ohjauksen laatu ja tinkimättömyys jättävät palkinnon perustelujen mukaan jälkensä oikeustieteen opiskelijoihin ja tutkijoihin.

Lapin Kulttuurirahasto järjesti tähän asti pohjoisimman vuosijuhlansa 4. ­toukokuuta Inarissa. Rahasto jakoi tiedepalkinnon lisäksi apurahoja 393 000 euron edestä
41 hakijalle.

Lapin rahasto on yksi Suomen ­Kulttuurirahaston 17 maakuntarahastosta. Se perustettiin vuonna 1954. Lapin rahaston toimialueeseen kuuluu 21 kuntaa.

 

Teksti: Ritva Juntunen
Kuva: Ulla Isotalo

 

Suomen Kulttuurirahasto palkitsi Ahti Saarenpään Inarissa toukokuussa.