Näin "ohjeistaa" eräs maakuntalehti asuntomurron tekemistä elokuisen numeronsa etusivulla. Eihän tässä tietenkään ollut tarkoitus opastaa eikä kehottaa, mutta uutisilla voi olla monia vaikutuksia, sellaisiakin, joita ei tullut toimittajan mieleen.
Kyseessä oli jonkinlaiseen asuntomurtobuumiin liittyvä uutisointi, kun kesäkuukausien murtojen määrä lähenteli kyseisessä maakunnassa jo sataa. Useimmat kohteet olivat olleet omakotitaloja. Jutussa kerrottiin, miten eräänkin pariskunnan koti oli tyhjennetty arvotavarasta reilun tunnin kestäneen kauppareissun aikana.
Lehden mukaan yksi osatekijä murtojen valmistelussa on usein epämääräisten tavaroiden kaupustelija, joka soittaa ovikelloa keskellä päivää. Jos ovea ei avata, taloon murtaudutaan ja sieltä viedään sellaista tavaraa, joka on helposti myytävissä tai postitettavissa omaan kotimaahan. Lähinnä varkaita kiinnostavat raha ja arvotavara sekä pienikokoiset esineet, kuten videokamerat ja kannettavat tietokoneet. Rikolliset ovat nimittäin kiinnijäämisten perusteella suurelta osin ulkomaalaisia.
Toinen tapa on tarkkailla omakotialueiden asukkaiden liikkeitä. Melko nopeasti ja helposti saadaan selville, kuinka monta ihmistä kussakin talossa asuu, mikä on heidän päivärytminsä ja niin edelleen. Kun asukkaat ovat poistuneet kodistaan, on aika toimia. Asuntomurtoja tekevät myös kotimaiset tekijät. Heille kelpaavat myös vähän suuremmat esineet, kuten televisiot ja tietokoneet.
Artikkelin tarkoituksena oli varmasti kiinnittää lukijoiden huomio tähän asiaan, ravistella heitä huomaamaan asian vakavuus ja opastaa heitä ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin omaisuutensa suojaamiseksi. Poliisilta oli saatu vinkki, jonka mukaan olohuoneeseen voisi piilottaa niin sanotun riistakameran, joka lähettäisi kutsumattomista vieraista välittömästi multimediakuvaa omaan kännykkään. Toinen, kalliimpi tapa on asennuttaa kotiin turva- ja hälytysjärjestelmä. Mutta aina lukijoissa saattaa olla myös niitä, jotka pystyvät hyödyntämään saamansa uudet tekotapavinkit omassa laittomassa toiminnassaan.
Tällainen uutisointi saattaa herättää myös pelkoa varsinkin yksinasuvissa vanhuksissa, joilla ei ole tietoa eikä osaamista mahdollisten turvajärjestelyjen toteuttamisessa. Tässä olisikin selvää tilausta naapureiden yhteistoiminnalle kuin myös epämääräisten kulkijoiden tarkkailemisessa.
Kun tällainen murtobuumi osuu loma-aikaan, se on melkoinen haaste poliisille. Niinpä olisi hyvä selvittää, löytyykö postitoimen rekistereistä tietoa osoitteista, joihin jatkuvasti lähetetään Suomesta paketteja, ja onko näitä tietoja luvallista käyttää rikosten tutkinnassa.