Töissä täytyy olla kivaa

Johtaminen uusiksi

Bisnes- ja strategiaguru Gary Hamel ravistelee jähmeitä rakenteita ja vanhakantaisia johtamisotteita teoksessaan Johtamisen tulevaisuus. Hän vaatii liikkeenjohdon vallankumousta ja opastaa luomaan organisaatioita, jotka pystyvät uudistumaan automaattisesti, spontaanisti ja itsestään. Jatkuvasti muuttuvassa ympäristössä se on menestymisen edellytys.

Yksinkertaistaen voisi sanoa, että johtamisen innovaatio tarkoittaa sitä, että työpaikasta onnistutaan luomaan yhteisö, jossa on hauskaa olla töissä. Silloin syntyy ja sujuu, sitoudutaan ja ylitetään esteitä.

Teos sopii suomalaiselle lukijalle, teksti on napakkaa ja sujuvaa, muttei yltiömäisen amerikkalaistyylistä. Työilmapiiri kirjan esimerkkiyrityksissä vaikuttaa sen verran hyvältä, että Hamelin johtamisopas kannattaa ostaa vaikka kimpassa lahjaksi pomolle.

Gary Hamel, Johtamisen tulevaisuus, suomentanut Jorma Alanen,
Talentum 2007

 

 

Paremmaksi alaiseksi

Työelämäoppaita ei kirjoiteta vain päälliköille. Markku Silvennoisen ja Risto Kauppisen teos Onnistu alaisena – näin johdan esimiestäni ja itseäni (Tammi 2006) sai jatkokseen Kehity alaisena -työkirjan. Tavoitteena on työpaikan vuorovaikutuksen parantaminen ja samalla työviihtyvyyden lisääminen, ja totta tietenkin on, että asioiden pohtiminen on taatusti hyödyllisempää kuin niistä mariseminen.

Myös psykologi ja kirjailija Vesa Nevalainen johdattaa meitä kohti parempaa työilmapiiriä. Hänen teoksensa Ihminen ja työ – Työelämässä voi selvitä hengissä on helppolukuinen ja hauska, sopivasti sarkastinen. Oivalluksia ja ajatuksia herättävä kirja on tarkoitettu niin pomoille kuin alaisillekin.

Nevalainen hallitsee hienosti jokapäiväisen työelämän psykologian. Hän osaa nauraa ismeille ja hullutuksille, mutta tietää myös, ettei jaksaminen ole naurun paikka.

Markku Silvennoinen ja Risto Kauppinen,
Kehity alaisena – onnistuneet
alaistaidot käytännössä,
Tammi 2007
Vesa Nevalainen, Ihminen ja työ – Työelämässä voi selvitä hengissä,
Edita 2007

 

 

Rohkeutta ja itsetuntemusta

Siinä missä amerikkalainen Gary Hamel tyytyy luonnostelemaan johtamisen innovaation ääriviivoja ja jättämään tilaa omille ratkaisuille, suomalainen Minna Isoaho pyrkii konkreettisesti opettamaan rohkean johtamisen otteet kaavioiden ja muun grafiikan keinoin. Tavoite teoksella Rohkea johtaja – Hyödynnä kritiikki ja villit ideat on kuitenkin samansuuntainen kuin Hamelilla: työntekijöiden jatkuva innostaminen ja sitouttaminen. Minna Isoahon koulukirjamainen esitystapa saattaa miellyttää nuoria ja uusia johtajia, aikuisemmat ja akateemisemmat voivat otteesta vähän vaivaantua.

Työ- ja organisaatiopsykologi Satu Kaski haastaa kouluttaja-työnohjaaja Tuula Kianderin kanssa Minä johtajana -teoksessa johtamistehtävissä toimivia kehittämään itsetuntemustaan. Teksti on asiantuntevaa, mutta samalla helposti ymmärrettävää ja sulatettavaa. Ideana tässäkin oppikirjassa on työyhteisön hyvinvointi: kaikki panevat parastaan, kun hommaa osataan johtaa niin, että duunissa on kivaa.

Minna Isoaho, Rohkea johtaja – Hyödynnä kritiikki ja villit ideat, WSOYpro 2007
Satu Kaski ja Tuula Kiander,
Minä johtajana – Itsetuntemuksesta
toimivaan johtajuuteen,
Edita 2007