Toimi, kantelupukki!

Otsikko taitaa olla aika raflaava, mutta selitän sitä hieman.

Ennen vanhaan kantelupukki–nimitys oli haukkumasana, jolla osoitettiin syvää halveksuntaa esimerkiksi koulutoveria kohtaan. Halveksunnan osoittaja oli itse syyllistynyt johonkin pahantekoon, ja opettajan selvitellessä asiaa joku luokasta kertoi, kuka tämä oppilas oli. Ja tästä hyvästä tämä ”kielijä” sai itselleen tuon nimittelyn. Saattoipa joutua myöhemmin kiusaamisenkin kohteeksi. Viime aikoina joitakin poliitikkojakin on tuolla nimikkeellä leimattu heidän kerrottuaan vaikkapa Amerikan tietoja itäisen maan edustajille. Nyt en esitä, että ryhtyisimme käyttämään tuota kantelupukkisanaa samanlaisessa merkityksessä, vaan loisimme sille yhteistä hyvää edistävän, positiivisen merkityksen.

Tämän päivän todellisuudessa kaikkialla tapahtuu monin verroin enemmän erilaisia huonoja asioita kuin muutama vuosikymmen sitten. Näin ollen esimerkiksi suomalaisen poliisin todelliset mahdollisuudet olla paikalla ja havaita kaikkia kielteisiä toimintatapoja ovat koko ajan vähenemässä. Kuitenkin monilla huonoilla ilmiöillä on taipumus lisääntyä voimakkaasti, ellei asia jotenkin nouse esille ja saa huomiota ja ellei siihen reagoida riittävän voimakkaasti.

Kansalaisilla on jo ennestään erilaisia mahdollisuuksia ilmoitella poliisille rikolliseen toimintaan liittyvistä havainnoistaan, kuten poliisin vihjepuhelin. Kun olen erityisen huolestunut muutamasta mopoiluun liittyvästä ilmiöstä ja niiden antamasta huonosta esimerkistä, on minusta paikallaan ainakin pohtia uusien keinojen käyttämistä. Me tavalliset autoilijat kohtaamme jatkuvasti liikenteessä ylinopeutta ajavia eli viritettyjä mopoja. Monesti näemme myös etupyörä ylhäällä ajamista eli ”keulimista” muun liikenteen seassa esimerkiksi pysäköintialueilla. Molemmat ovat hyvin vaarallisia ilmiöitä, vaarallisia ihan konkreettisesti, mutta myös huonoa esimerkkiä näyttävinä.

Kun tällaista sattuu poliisin silmiin, asiaan tietenkin puututaan. Poliisilla on kuitenkin paljon vähemmän ”silmiä” kuin muilla tiellä liikkuvilla. Niinpä esitän, että tavalliset tiellä liikkujat ryhtyvät ”positiivisiksi kantelupukeiksi” ja ilmoittavat tällaisten mopojen rekisteritiedot poliisille, joka pystyy tältä pohjalta suuntamaan valvontansa entistä paremmin. Poliisi voisi perustaa ihan oman ”kanavan” näille ilmoituksille.  

Todellisena tavoitteenani ei ole kantelusysteemin luominen, vaan sellaisen mielikuvan luominen nuorille, että muutkin seuraavat heidän toimintaansa kuin näkyvillä olevat poliisit. Tämä vähentäisi laitonta toimintaa, lisäisi ennalta estävyyttä ja mikä parasta, säästäisi suuren määrän ihmishenkiä.