Toimituspäällikkö Juha Mikkonen on Lakimiesliiton luottomies

Kun Juha Mikkonen 1980-luvun alussa aloitti työt Lakimiesuutisten silloisen päätoimittajan ja Lakimiesliiton tiedotuspäällikön Liisa Grönroosin sihteerinä, ei suomalaisessa yhteiskunnassa ollut vielä totuttu miessihteerien olemassaoloon.

– Aloittelin samoihin aikoihin Lakimiesuutisten avustamista. Soitin liiton vaihteeseen ja pyysin päätoimittajan sihteerille. Kun puhelimeen vastasikin mies, luulin, että minut oli yhdistetty väärälle henkilölle, OTK Ritva Juntunen muistelee.

Asian oikea laita selvisi Juntuselle nopeasti, ja lämmin ja tiivis yhteistyö Mikkosen kanssa on kestänyt aina näihin päiviin ­asti.

Myös Lakimiesliiton asiamiehenä ja toiminnanjohtajana pitkään toiminut Rauno Selenius muistelee, että Mikkosen palkkaaminen Grönroosin sihteeriksi herätti lievää hämmennystä 1980-luvun alkupuolella:

– Tuohon aikaan ei ollut kovinkaan tavallista, että naisella oli sihteerinään mies.

Työhönsä kasvanut

Juha Mikkonen tuli Lakimiesliittoon 24-vuotiaana maaliskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1982. Lieksasta kotoisin oleva nuorukainen pääsi Lakimiesuutisten päätoimittajan Liisa Grönroosin opissa nopeasti lehden teon maailmaan ja oppi käytännön työssä aikakauslehtien salat. Työn ohessa hän on kouluttautunut ammattitaitoiseksi toimitussihteeriksi ja taittajaksi. Mikkonen taittoi lehteä pitkään – ensin perinteisellä saksitaitolla ja sittemmin sähköisesti.

Ritva Juntunen kertoo, että Mikkosesta kehittyi nopeasti ammattitaitoinen lehdentekijä, joka on myös aktiivisuudellaan hankkinut Lakimies­uutisten teossa tarvittavan juridisen tietämyksen.  Lähes 30 vuotta Lakimies­liiton eri luottamustehtävissä toiminut Sakari Sippola yhtyy Ritva Juntusen ­sanoihin. Lisäksi Sippolasta  Mikkonen edustaa Lakimiesliitossa pysyvyyttä.

– Kun liiton luottamushenkilöt vaihtuvat tiheään, pitkäjänteinen perspektiivi katoaa helposti. Juha Mikkonen tuo liiton työhön valtavan määrän vuosien varrella kertynyttä tietoa. Hän tietää kokemuksesta, miten pitää menetellä eri tilanteissa ja erilaisten ihmisten kanssa.

Mikkosen kanssa työskennelleiden puheista piirtyykin kuva rautaisen ­ammattitaitoisesta, lojaalista ja taiteellisesta henkilöstä.

– Juhassa on monipuolista lahjakkuutta. Hän huomioi lähimmäisen ja on aina valmis auttamaan, Lakimiesliiton edunvalvontayksikön johtaja Taru Turunen toteaa ja jatkaa:

– Juha on myös esteetikko ja nautiskelija eli hän arvostaa muun muassa hyvää ruokaa, kauniita tavaroita ja pukeutumista. Juhassa näkyy karjalainen sallivuus eli tunteiden näyttäminen niin ilossa kuin surussa. Juha vaatii työtehtävissään itseltään paljon – välillä jopa uhrautuu.

Sakari Sippola luonnehtii Mikkosta myös liiton luottomieheksi:

– Kun liitossa oli sisäisiä vaikeuksia, tarvittiin henkilö, jolla oli hyvät suhteet ihmisiin. Sekä liiton hallituksen puheenjohtajana että koko liiton puheenjohtajana keskustelin usein Juhan kanssa. Tiesin, että Juhalla oli arvostettu asema, ja kun ilmassa oli paljon huhuja, Juhalta sai aina luotettavaa tietoa.

Hoksottimet paikallaan

Ritva Juntusen mielestä Mikkosta voisi kuvata myös myönteisellä tavalla nokkelaksi. Tämän havainnollistamiseksi hän antaa esimerkin: Toimiessaan Lakimiesuutisten päätoimittajan sijaisena Juntunen edusti lehteä eduskunnan oikeusasiamiehen toimiston vuosijuhlissa. Kovassa kiireessä Juntunen vaihtoi juhlamekon työhuoneessaan ja riensi juhliin. Palattuaan hän valitti rintakipua ja oli jo lähdössä lääkärin puheille.

– Juha kiersi selkäni taakse ja ryhtyi nauramaan. Hän totesi, että juhlamekkoni oli väärin päin ja rintakupit selässä. Siitä siis puristava oloni johtui. Tämä kuvastaa hyvin Juhan nopeita hoksottimia.

Ideanikkari ja yleisluuta

Juha Mikkosen työtehtäviin on kuulunut paitsi Lakimiesuutisten teko myös useiden muiden liiton tiedotukseen liittyvien asioiden hoitaminen.

– Juhan kanssa on syntynyt usea ­Lakimiesuutisten artikkeli, erilaiset tiedotteet, esitteet, kutsut, palkkatutkimusten kyselylomakkeet ja kortit. Olemme suunnitelleet ja toteuttaneet lukuisia tilaisuuksia ja tapaamisia. Lakimies­päivän toteutuksessa Juhalla on ratkaiseva rooli, Taru Turunen luettelee.

Myös Lakimiesliiton entinen toiminnanjohtaja, varatuomari Pentti Ajo muistaa Mikkosen erityisesti Lakimiespäivien yhteydestä.

– Läheisin yhteys Juha Mikkoseen syntyi, kun valmistelimme Lakimies­päivän ohjelmaan kuulunutta Lakimiesuutisten 60-vuotiskatsausta. Näissä kuvioissa olen tavannut kekseliään ideoin­tikumppanin, jonka kanssa on mukava kehitellä erilaisia toteutuksia, Ajo muistelee ja jatkaa:

– Ensimmäisissä Juhaa koskevissa muistikuvissani näen hänet touhukkaana ja joka paikkaan ehtivänä Lakimiespäivien yleisluutana.

Pietari Brahen asussa

Kaikki haastateltavat mainitsevat Juha Mikkosen erityisen hyvänä tilaisuuksien ja juhlien organisoijana. Taru Turunen muistaa, kuinka marraskuussa 1990 Lakimiesliitto järjesti yliopisto­väelle ja yhteistyökumppaneilleen ­Turkuun perustetun Akatemian eli Yliopiston perustajan Kristiinan, Jumalan ­armosta Ruotsin, Göötan ja Vendin Kuningattaren ja Perintöruhtinattaren, Suomen suuriruhtinattaren, Viron ja Karjalan herttuattaren, Inkerinmaan Neidin noin 364-vuosissyntymäpäivät.

– Liiton työntekijät olivat sonnustautuneet 1600-luvun asuihin. Juha oli pukeutunut Pietari Braheksi. Hän eläytyi osaansa niin syvällisesti, että päätti ­matkata juhlista kotiinkin samassa asussa, Taru Turunen kertoo ja uskoo Mikkosen asuvalinnan herättäneen hilpeyttä helsinkiläisissä kadunkulkijoissa.

Rauno Seleniuksen hauskimmat muistot Mikkosesta liittyvät laskiais­tapahtumiin Kauppakaari-kirjankustannuksen kanssa:

– Talvella 1986 vedettiin köyttä kilpaa Suomenlinnan edustalla ja hiihdettiin kovassa pakkasessa. 1990-luvulla laskettiin pulkalla Linnunlaulussa. ­Tilaisuuksiin liittyi aina urheilu ja ulkoilu, sitten kulttuuri ja sauna sekä herne­keitto ja punssi.

 

Juha Mikkonen juhatunnelmissa madame Liisa Grönroosin kanssa.

 

KUKA

  • Juha Mikkonen
  • Syntynyt 1957
  • Aloittanut Lakimiesliitossa 1.3.1982
  • 1990 toimitussihteeri ja liiton tiedotuspäällikön sihteeri
  • 2004– Lakimiesuutisten toimituspäällikkö