Töissä YK:n päämajassa New Yorkissa

Teemu Alexander Puutio viihtyy New Yorkisssa. Suomesta hän kaipaa erityisesti sienestystä.

Kun Teemu Alexander Puution harjoittelu asianajotoimisto Roschierilla loppui, ja hän lähti suorittamaan opintoihin liittyvää viimeistä harjoitteluaan Yhdistyneiden kansakuntien Aasian-toimistoon Bangkokiin vuonna 2011, suunnitelmiin ei varsinaisesti kuulunut ura YK:lla.

Puution ajatuksissa oli palata parin kuukauden harjoittelun jälkeen Suomeen. Tähtäimessä oli ura ja partnerius asianajotoimistossa.

Toisin kuitenkin kävi.

Kiinnostavaa paikkaa suomalaisesta asianajotoimistosta ei löytynyt, ja lopulta Puutio jäi puolisonsa kanssa Thaimaan Bangkokiin viideksi vuodeksi. Harjoittelu vaihtui kumppanuuskoordinointiin sekä immateriaalioikeuksien lisensointiin ja kauppaan Aasian alueella.

Konsulttimainen työ Bangkokissa tarkoitti muun muassa sitä, ettei lomapäiviä käytännössä ollut.

Puutio viihtyi, mutta arki oli välillä myös raskasta – konsulttimainen työ Bangkokissa tarkoitti muun muassa sitä, ettei Puutiolla käytännössä ollut lomapäiviä. Pariskunta alkoi etsiä työmahdollisuuksia Suomesta uudestaan, sillä myös vaimo kaipasi takaisin.

Samaan aikaan YK:lla aukesi Suomen ulkoministeriön rahoittama paikka Junior Professional Officer eli JPO-ohjelmassa.

Puutio haki paikkaa ja sai sen. Uusi työ tarkoitti sitä, että Thaimaan lämpö muuttui New Yorkin pilvenpiirtäjien välissä seikkailuun. Puutio aloitti työnsä YK:n päämajassa New Yorkissa hankintaosaston laki- ja talousasioiden apulaisasiantuntijana heinäkuussa 2016.

Ihmisten puheille pääsee helposti

Joskus hissimatka 31. kerrokseen tai sieltä alas tuntuu puisevalta. Sen matkan Puutio joutuu kuitenkin tekemään päivittäin, sillä perheen asunto Manhattanilla sijaitsee tuossa kerroksessa. Talossa on oma ovimies, ja asuminen maksaa maltaita.

Kahden kilometrin metromatka saattaa kestää 50 minuuttia, ja silloin kun metrot eivät toimi, koko kaupungin työmatkaliikenne on sekaisin. Auton omistaminen ei tule kyseeseenkään – Puutio ei usko, että hänellä olisi siihen ikinä varaa New Yorkissa.

Puutio on asunut Manhattanilla reilut kaksi vuotta vaimonsa ja bokserikoiransa kanssa. Ja vaikka kaupunki on kallis ja välillä infrastruktuuri tökkii, Puutio viihtyy.

New Yorkissa ihmisten kohtaamiseen liittyy sellaista mutkattomuutta, joka Suomessa on vasta kehittymäisillään.

Yhdysvalloissa ja erityisesi New Yorkissa ihmisten kohtaamiseen liittyy jotain sellaista mutkattomuutta, joka Suomessa on vasta kehittymäisillään.

– Jos haluan tavata jonkun ihmisen, se onnistuu New Yorkissa helposti. Suomessa on vaikea saada sovittua tapaamisia tuntemattomien ihmisten kanssa, Puutio kertoo ja lisää, että tämänkin asian suhteen tunnelma Suomessa on kuitenkin viime vuosien aikana muuttunut.

Suomeen on tullut enemmän start up -henkeä.

– Suomeen on tullut enemmän start up -henkeä, hän sanoo ja kiittelee muutoksesta erityisesti Slushin tyyppisiä tapahtumia ja niiden takana olevia henkilöitä.

Mielikuva New Yorkista on usein se, että työpäivät ovat pitkiä ja illat kuluvat cocktail-kutsuilla – ja että kaupunki on täynnä mahdollisuuksia.

Verkostoituminen ja sen helppous onkin Puution mukaan yksi kaupungin parhaita puolia. Sen sijaan pitkiä työpäiviä kaupunki ei välttämättä vaadi. Aiemmassa työssään apulaisasiantuntijana Puutio saattoi hyvin lähteä töistä jo kolmelta iltapäivällä.

– Suomalaisella tehokkuudella on hyvät puolensa, hän huomauttaa.

YK:n apulaispääsihteerin alaiseksi

Mainitussa YK:n Junior Professional Officer eli JPO-ohjelmassa on vuosittain haussa avoimia paikkoja. Puutio vinkkaa muitakin suomalaisia lakimiehiä ja -naisia hakemaan niitä, sillä lakiosaamiselle ja skandinaaviselle tehokkuudelle on käyttöä.

Ohjelma on myös oiva mahdollisuus saada jalka ovenrakoon YK:ssa, jonne ei ole muuten kovin helppoa päästä töihin.

JPO-ohjelma on oiva mahdollisuus saada jalka ovenrakoon YK:ssa.

JPO-ohjelmassa Puutio oli apulaisasiantuntijana tekemässä ja neuvottelemassa jopa miljardiluokkaa olevia kauppasopimuksia erityisesti puolustuksen, IT:n, talouden ja viestinnän aloilla.

Hän oli esimerkiksi mukana hankkimassa IT-järjestelmää, jolla voitiin seurata Afrikan Ebola-kriisin etenemistä ja ohjata lääkkeitä oikeisiin paikkoihin sekä taata lääkäreille ajankohtainen, lääkkeitä koskeva data. Puolustukseen liittyvillä järjestelmillä on niilläkin saatettu pelastaa ihmishenkiä.

Syyskuussa Puutio sai ylennyksen apulaispääsihteeri, Assistant Secretary-General Christian Saundersin toimistoon hallinnon erityisosaajaksi.

Nyt Puution tehtäviin kuuluu muun muassa kaikkien yli miljoonan dollarin hankintojen läpikäynti ja päätösehdotelman valmistelu apulaispääsihteerille.

– Toimenkuvani on operatiivisen hankintatoimen johto ja valvonta.

Uusi toimi ei ole enää ulkoministeriön rahoittama, vaan suoraan YK:n alainen.

Joka päivä tiedän tekeväni työtä, jolla pelastetaan ihmisten henkiä.

Vastuun kasvaessa myös työtuntien määrä on tuplaantunut. Mutta Puutio kuulostaa uudesta toimenkuvastaan innostuneelta.

– Oikeastaan tämän parempaa paikkaa on vaikea kuvitella, Puutio hymyilee.

Oikeastaan tämän parempaa paikkaa on vaikea kuvitella.

Hän saa olla mukana tekemässä isoja kansainvälisiä sopimuksia, joilla on myös humaani merkityksensä.

– Yksi tämän työn parhaita puolia on, että joka päivä tiedän tekeväni työtä, jolla pelastetaan ihmisten henkiä.

Lue lisää avoinna olevasta YK:n apulaisasiantuntijatehtävästä ja hae tehtävään. Hakuaika 10.12.2018 saakka.