Tunnetta peliin

Blogit ja kolumnit
21.02.2022 • Janne Laukkanen

Elämme aikaa, jossa tärkeitä vaaleja käydään vuosittain. Viime vuonna valitsimme kuntapäättäjät, tämän vuoden alussa vaaleilla koottiin uudet aluevaltuustot. Samalla kun aluevaalien äänestysliput tipahtivat uurniin, kääntyivät katseet jo kohti lähestyviä eduskuntavaaleja.

Myös Lakimiesliitto on kokoamassa vaalitavoitteitaan. Niistä keskeisin on ylipäätään nostaa oikeudenhoidon tarpeet osaksi näkyvää vaalikeskustelua.

Kilpailu näkyvyydestä on kuitenkin kovaa suurten yhteiskunnallisten teemojen puristuksissa. Koronapandemian torjunta jälkipuinteineen, ilmastonmuutos ja maailmanpolitiikan jännittyneisyys ovat vain joitakin esimerkkejä aiheista, jotka nostattavat tunteita vaalikentillä.

Tunteita herättävistä aiheista ei tule olemaan vaalien alla pulaa.

Näistä poliittisten keskustelujen megatrendeistä juontuvat myös astetta kotimaisemmat keskusteluteemat: Millaiset terveydenhuollon hoitojonot hyväksymme? Miten ratkaisemme toisaalta riivaavan työvoimapulan ja toisaalta sen, että kaikille ei löydy työtä lainkaan? Miten suhtaudumme energiantuotantoon ja sähkön tai polttoaineiden hinnanmuodostumiseen? Millaisia turvallisuus­poliittisia valintoja teemme?

Tunteita herättävistä aiheista ei siis tule olemaan vaalien alla pulaa.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson toteaa Lakimiesuutisten haastattelussa, että politiikassa vaikutusta on sillä, millaisia tunteita asiat herättävät. Jos oikeusvaltion tilasta huolestuneina haluamme oikeuden­hoidon teemat vaalikeskusteluihin, on osattava kertoa niistä riittävän konkreettisesti ja tunteita puhutellen.

Pelaamme mielellämme faktoilla. Yhteiskunnallisessa keskustelussa se ei kuitenkaan riitä.

Tämä voi olla joskus meille juristeille vaikeaa. Pelaamme mielellämme faktoilla. Yhteiskunnallisessa keskustelussa se ei kuitenkaan riitä. Tavoitteista on kyettävä puhumaan niin, että ne tulevat riittävän lähelle meidän jokaisen arkea.

Lakimiesliitossa ja sen kanavissa seuraamme tiiviisti vaalien lähestymistä ja haluamme olla mukana synnyttämässä keskustelua. Toivottavasti herätämme myös tunteita. Sen oikeudenhoidon teemat ovat ansainneet.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne