Tuomo Salonen – juristin oloinen valmennuspäällikkö

Tuomo Salonen on kuin kotonaan kansainvälisillä urheiluareenoilla ja suorituspaikkojen sykkeessä. Valmistautuminen arvokisoihin tapahtuu kuitenkin pääosin SUL:n toimistolla.

Aamun liikuntasuoritus on takana, kun Tuomo Salonen astuu Suomen Urheiluliiton toimistoon. Viikonloppu lähestyy, mutta sitä ennen on vielä kahden päivän tiivis sparraussessio kärkiurheilijoiden tilannepäivityksistä.

Oman aktiiviuransa keskimatkojen juoksijana päättänyt Salonen on toiminut syksystä 2020 lähtien huippu-urheilun valmennuspäällikkönä. Suomen maajoukkue-edustajana ja sen kapteenina toimineena hän tuntee hyvin työnsä sisällön ja tavoitteen.

– Tehtäväni on koordinoida huippu-urheilun toimintaa eli yleisurheilun Team Finlandin kokonaisuutta tukitoimintoja myöten.

Yhteydenpitoa, kuulumisten ja suunnitelmien kyselyä, johtamista, ohjaamista ja koordinointia. Tehtäväkenttä kattaa koko yleisurheilun lajikirjon.

Työ Team Finlandin parissa sisältää tapaamisia ja leirejä niin kotimaassa kuin ulkomailla sekä jatkuvaa sparraamista. Yhteydenpitoa, kuulumisten ja suunnitelmien kyselyä, johtamista, ohjaamista ja koordinointia. Tehtäväkenttä kattaa koko yleisurheilun lajikirjon.

Maalissa siintävät arvokilpailut: olympiakisat, maailman- ja Euroopan mestaruuskisat sekä maaottelut. Salosen roolina on auttaa kärkiurheilijoita ja valmentajia ottamaan kaiken irti valmennusprosessista sekä tuottaa mahdollisimman hyvää kansainvälistä menestystä.

Työhön kuuluu viestintää ja muutostilanteita

Salonen kaivaa urheilutakkinsa taskusta kaksi puhelinta, työ- ja yksityisluurin. Jälkimmäisen hän on hankkinut hiljattain rauhoittaakseen vapaa-aikaansa.

– Saatan käydä kymmeniä keskusteluja päivittäin. Nuorelle urheilijapolvelle WhatsApp ja vastaavat alustat ovat luonnollinen tapa kommunikoida. Erityisesti alkuviikosta työpuhelin laulaa viestejä tiuhaan tahtiin.

Saatan käydä kymmeniä keskusteluja päivittäin. Nuorelle urheilijapolvelle WhatsApp ja vastaavat alustat ovat luonnollinen tapa kommunikoida

Viestien sisältö liikkuu paljolti käytännön asioissa, kuten leirien yksityiskohdissa, koronapäivityksissä ja valmennustuen tilanteessa. Joukkueen valinta tuleviin kisoihin kiinnostaa jo aikaisessa vaiheessa.

– Mikä on valintajärjestelmä ja milloin joukkue nimetään. Mitkä ovat valmistavat leirit, miten matkustetaan ja majoitutaan. Tiedotettavaa riittää paljon.

Arvokilpailuihin liittyvä viestintä on oma lukunsa. Salonen pitää yhteyttä järjestäjiin ja vastaa ilmoittautumisista, matkavarauksista ja majoittumisista. Työ sisältää monta toisistaan riippuvaa muuttujaa.

Kaksi vuotta kansainvälistä matkustamista värittänyt koronavirus on pitänyt urheilijoita tiukassa otteessaan ja aiheuttanut jatkuvia muutoksia. Joukkueiden EM-kisat Romaniassa tarjosivat viime kesänä tästä esimerkin.

– Kaikkea tuli koettua, mutta mikään ei mennyt putkeen. Testausrumba ei oikein toiminut niissä olosuhteissa. Paljon meitä on testattu, sen voin vakuuttaa.

Läppäri, tabletti ja puhelin; siinä ovat Tuomo Salosen läheiset työvälineet kentällä ja työpöydän ääressä. Viestiliikenne on lähes jatkuvaa ja usein tiheärytmistä.

Urheilumanagerina ja joukkueenjohtajana

Valmennuksen ja koulutuksen johtaja Jarkko Finni on Salosen esimies ja läheinen sparrauskumppani. Valmennusassistentti Petra Engberg hoitaa lento-, majoitus- ja muita varauksia sekä rahaliikennettä. Yhteydenpito yleisurheilukeskusten valmennuspäälliköihin ja lajivalmentajiin on niin ikään tiivistä.

Yleisurheilu on iso kansainvälinen laji, ja eri maiden liitoissa ja valmennuksessa toimii Salosen kollegoita samoissa tehtävissä. Niinpä tuttuja on ehtinyt kertyä jo kymmenittäin, mistä on eittämättä hyötyä erityisesti kilpailutoiminnassa.

– Kyselemme ja jaamme tietoa, kun hankimme urheilijoita kukin omiin kilpailuihimme. Samat nimet kiinnostavat kaikkia, myös yleisöä.

Salonen viittaa urheilijoiden hankkimisella urheilumanageritoimintaan, joka on osa hänen työtehtäväänsä. Sen lisäksi hän pyörittää Runner’s High -juoksuvalmennus- ja tapahtumatoimintaa yhdessä muiden juoksuaktiivien kanssa.

Arvokisatoiminta on täysin omanlaistaan ja vie mukanaan.

Aikuisten arvokisoissa Salonen toimii joukkueenjohtajana. Se tietää pitkiä päiviä kisapaikalla, sillä ensimmäisen urheilijan karsintakisa voi alkaa aamuvarhaisella ja viimeinen suoritus voi osua illan viimeiseen starttiin.

– Arvokisatoiminta on täysin omanlaistaan ja vie mukanaan.

Kansainvälinen viestintä tapahtuu pääosin englanniksi, mutta kunkin maan kieltä tulee osata välttävästi, jotta pystyy tulkitsemaan muun muassa kisaohjelmia verkkosivuilta.

Juridiikka on vahvuus urheiluammatissakin

Espoossa syntynyt ja siellä asuva Salonen piipahti pari vuotta Vaasassa paikallisen asianajotoimiston töissä. Tädiltä ja opettajilta lukioaikana saadut vinkit hakea oikeustieteelliseen ovat osoittautuneet oikeiksi.

– Olen kuulemma juristin oloinen, tarkka ja termeissä täsmällinen. Olen tyytyväinen valintaani myös siksi, että saan yhdistää urheilun työhöni.

Olen tyytyväinen valintaani myös siksi, että saan yhdistää urheilun työhöni.

Urheilu-ura nivoutui hyvin myös opiskeluaikaan, kun Salonen opiskeli pitkän kaavan kautta ja valmistui oikeustieteiden maisteriksi vuonna 2015 rikosoikeuteen erikoistuneena. Toisen maisteritutkinnon hän opiskeli kansainvälisestä urheiluoikeudesta Sheffield Hallam Universitysta.

Juridiikkaa on kaikkialla, ja koulutus tarjoaa hyvät lähdöt moneen tehtävään, sen on myös Salonen todennut.

Työni on valmistelua, kokoustamista, viestintää ja vuorovaikutusta, missä juristin hahmottamiskyvystä on paljon hyötyä.

– Meillä on täällä pieni tiimi ja teemme töitä omilla vahvuuksillamme. Tutkimme ja tulkitsemme asioita sekä teemme sopimuksia. Työni on valmistelua, kokoustamista, viestintää ja vuorovaikutusta, missä juristin hahmottamiskyvystä on paljon hyötyä.