Tylsien työkalujen ylistys
Olin kansainvälisessä Legal Tech -seminaarissa. Seminaari jouduttiin keskeyttämään, koska esiintyjän kaukosäätimestä loppuivat paristot. Oikeusteknologiaa parhaimmillaan!
Kokenut esiintyjä kuittasi tilanteen hienosti huumorilla, mutta opetus oli selkeä: vanhat työkalut eivät toimi halutulla tavalla, ja uusia työkaluja tulee jatkuvasti lisää.
Juristeja on usein kritisoitu luovuuden puutteesta. Juridiikan tekstiseinät eivät herätä luottamusta eikä niitä ole helppo lukea tai ymmärtää. Luovuus, visuaalisuus ja juridiikka eivät useinkaan ole mahtuneet samaan lauseeseen.
Luovuus, visuaalisuus ja juridiikka eivät useinkaan ole mahtuneet samaan lauseeseen.
Luovuuden puutteesta on usein syytetty työkaluja. Käyttämämme ohjelmistot eivät mahdollista luovaa prosessia, ja laatikon muotoinen ThinkPad ei herätä inspiraatiota. Koska kädessämme on vasara, kaikki ongelmat näyttävät nauloilta.
Helpoin ratkaisu on pyrkiä ottamaan jatkuvasti uusia työkaluja käyttöön. Tosiasiassa kuitenkin harva juristi oikeasti inspiroituu uusista ohjelmistoista. Useimmilla ei ole myöskään aikaa tai energiaa uusien työvälineiden opetteluun.
Halusimme sitä tai emme, Word on edelleen juristien keskeinen työkalu, kalvot tehdään PowerPointilla ja Excel ei ole ihan hetkeen väistymässä. PDF tiedostomuotona on edelleen voimissaan.
Työkalujen rajallisuus ei kuitenkaan ole este luovuudelle. Tarkemmin tarkasteltuna kaikki luovuus on omalla tavallaan rajoitettua. Jazzkitaristin täysin vapaalta kuulostava improvisaatio noudattaa tarkkoja raameja. Parhaimmillaan rajoitukset voivat toimia jopa inspiraation ja luovuuden lähteinä.
Luovuus syntyy yhteistyöstä, vapaudesta ja ajasta. Lisäämällä mitä tahansa näistä voimme oikeasti vaikuttaa työmme luovuuteen. Täysi kalenteri tappaa luovuuden paljon tehokkaammin kuin tylsinkään työväline.
Täysi kalenteri tappaa luovuuden paljon tehokkaammin kuin tylsinkään työväline.
Psykologiassa puhutaan kognitiivisista vinoumista eli ihmisen taipumuksesta painottaa asioita eri tavoin eri syistä. Juristien kollektiivinen kognitiivinen vinouma on ajatella, että emme ole luovia.
Kyse onkin ensisijaisesti tämän asenteen muutoksesta, ei niinkään käyttämistämme välineistä.
Toisaalta luovat ideat täytyy myös pystyä toteuttamaan, muuten ne jäävät vain ideoiksi. Hävettää myöntää, mutta suurimman osan urastani olen tehnyt dokumenttien numeroinnit manuaalisesti. Olen jopa joskus tulostanut paperin, leikannut rivejä irti ja skannannut lopputuloksen.
Olen kuitenkin viime aikoina yrittänyt opiskella päivittäisiä ohjelmistoja ja niiden ominaisuuksia, enkä vain ottaa taas uusia leluja käyttöön. Itse asiassa käytössämme olevat perusohjelmistot ovat täysin riittäviä käytettävien ja hyvin muotoiltujen juridisten tuotteiden tekemiseen. Tylsät työkalut ovat yllättävän tehokkaita, kun niitä oppii käyttämään oikein.
Joskus emme tarvitse uusia leluja, vaan lisää aikaa ja mahdollisuuksia leikkiä.
Saksalaisessa tutkimuksessa todettiin, että mitä vähemmän leluja lapsilla oli, sen luovempia leikkejä he leikkivät. Ehkä tämä pätee myös juristeihin. Joskus emme tarvitse uusia leluja, vaan lisää aikaa ja mahdollisuuksia leikkiä.
Seminaarikin päättyi lopulta onnellisesti: oikeusteknologian ammattilaiset hyödynsivät parviälyä ja löysivät AAA-kokoiset paristot kaukosäätimeen. Esitys tekoälystä, lohkoketjuista ja Legal Designista pääsi jatkumaan.
Kirjoittaja on CEO, Dot., antti@dot.legal