Työn monipuolisuus on julkisen oikeusavun rekrytointivaltti

Ari Valtonen ja Abbey Road Studios Lontoossa. Pyhiinvaelluspaikka. – Lähes kaikki Beatlesin levyt on äänitetty tuolla. Abbey Road -albumin kansikuvassa yhtyeen jäsenet kävelevät tuosta vierestä suojatien yli.

Muuan Valtosta riittävästi tunteva luonnehtii miestä näin: ”Lakimies, joka ymmärtää elektronisen tyhjiöputken, vinyylin ja progen päälle, ei ammatistaan huolimatta voi olla perin juurin paha ihminen.” Eräs kollega taas sanoo: ”Jos kaikki avustajat osaisivat kirjoittaa kuten Valtonen, tuomarin työ olisi paljon helpompaa. Tai ainakin hauskempaa.”

Pykälöikäämme.

1. luku: Juristiksi ajautumisesta

1 §. Lapsuuden unelma-ammatti. Työ, jossa voisi viihdyttää itseään kirjoittamalla ja saisi siitä palkkaa, mikäli sellaisia ammatteja on.

2 §. Valaistuminen – juristiksi ajautuminen. Positiivisten tieteiden sijaan tuntui kiinnostavalta perehtyä johonkin, mitä ei oikeasti ole olemassa, mikä on vain sanoja ja lauseita, jotka joku on ilkeyttään keksinyt. Vielä silloin oli työtilannekin erinomainen.

2. luku: Lainsäädännöstä

1 §. Kiva laki. ”Kiva” on huono määre, mutta avioliittoasetuksen 9 § on kuin jylhää proosarunoa, toiveita herättävä ja tyylikäs.

2 §. Kamala laki. Kaikkihan ne ovat omalla tavallaan kamalia. Stanislaw Jerzy Lec ilmaisi sen osuvasti: ”Jo pykälän merkki on kidutusvälineen näköinen.”

3. luku: Lakimiehistä eliölajina

1 §. Taitava juristi. Osaa erottaa olennainen epäolennaisesta ja ottaa yllätykset, esimerkiksi pääkäsittelyssä, muuten tylsän meiningin piristeenä. Älykkyys ja huumorintaju lasketaan eduksi.

Taitava juristi osaa erottaa olennainen epäolennaisesta ja ottaa yllätykset, esimerkiksi pääkäsittelyssä, muuten tylsän meiningin piristeenä.

2 §. Tomppeli juristi. Keskittyy salissa esiintymään päämiehelleen, tuhlaa kaikkien muiden aikaa tuottamalla loputtomasti mahdollisimman sekavaa ja asiaan kuulumatonta tekstiä, usein vielä röyhkeä ja hyökkäävä. ”Asianajaja A liikkui koko puheenvuoronsa ajan hyvän maun rajalla käymättä kertaakaan varsinaisesti sillä puolella.”

4. luku: Julkisen oikeusavustajan työstä

1 §. Ihaninta. Olen pitänyt tapanani teroittaa nuorisolle, miten oikeusavustajan työ on laaja-alaisin ja monipuolisin lakimiesammatti, mitä Suomessa voi harjoittaa. Sellaisella kokemuksella kelpaa siirtyä ”oikeisiin töihin” – siis sellaisiin, joissa työstä saa asianmukaisen korvauksen. Aika moni niin tekeekin.

Meille tänne juuttuneille työn paras puoli saattaa olla jonkinlainen itsenäisyys: ei ole työaikaa, ei tosin sitten juuri vapaa-aikaakaan.

Oikeusavustajan työ on laaja-alaisin ja monipuolisin lakimiesammatti.

2 §. Inhottavinta. Etenkin perheoikeudessa tulee usein pöydälle, luisia sormiaan ojentelemaan, elämä raadollisimmillaan. Ihmiset ovat yleensä tavalla tai toisella kriisissä, mikä ei ole otollisin tilanne tehdä koko loppuelämään – sekä omaan, vastapuolen että lasten – vaikuttavia ratkaisuja. Eikä se onneton juristi osaa puhua muusta kuin pykälistä.

5. luku: Riitajutuista

1 §. Tarpeelliset riidat. Jos sovintoneuvottelut epäonnistuvat ja intressi on merkittävä, ei oikeudenkäynnille välttämättä ole vaihtoehtoja.

Meidän tehtävämme on selvittää asiakkaalle, että oikeusavusta riippumatta riski vastapuolen oikeudenkäyntikulujen suhteen on aina olemassa ja jopa yrittää arvioida sen toteutumisen todennäköisyyttä – vaikka arvio useinkin poikkeaa kohtalaisen vähän puhtaasta arvailusta.

Jos sovintoneuvottelut epäonnistuvat ja intressi on merkittävä, ei oikeudenkäynnille välttämättä ole vaihtoehtoja.

2 §. Tarpeettomat riidat. Luulen, että jokaisella oikeudenkäyntejä hoitavista kollegoista on kokemusta asiakkaista, joilla väärin ymmärretyt periaatteet ja oikeassa olemisen pakko sivuuttaa kaiken rationaalisen harkinnan.

Sellaisillekin asiakkaille pitää turvata mahdollisuus pyrkiä oikeuksiinsa – eri asia sitten on, onko se aina valtion kustantaman oikeusavun piirissä.

6. luku: Rikosjutuista

1 §. Hyvät trendit. RISE on maamme ylivoimaisesti suurin päihdehuoltolaitos, jonka resurssit ja toiminnan muut edellytykset korreloivat varsin selvästi uusimistodennäköisyyteen.

Hoito ei ole paapomista, vaan hyvin kustannustehokas keino vaikuttaa yhteiskunnalle koituvien kustannusten määrään pidemmällä tähtäimellä. Tulkoon siitä trendi!

2 §. Huonot trendit. Poliisin resurssit on mitoitettu niin, että tavalliselle ihmiselle läheisimmät fillari- tai verkkokellarikeikat jätetään tutkimatta. Se näkyy paitsi vakuutusmaksuissa myös siten, että kansalaisten luottamus systeemin kykyyn ja haluun turvata jokaisen olo ja elo ohentuu. Erittäin huolestuttava trendi.

7. luku: Asiakkaista

1 §. Ihanneasiakas. Tuo mukanaan tarvittavat asiakirjat, selostaa asiansa sekoittamatta siihen kaikkea mahdollista jatkosodasta lähtien, kuuntelee tarjolla olevat vaihtoehdot, tekee relevantteja tarkentavia kysymyksiä ja pystyy yön yli nukuttuaan valitsemaan vaihtoehdoista hyväksi harkitsemansa.

2 §. Inhottava asiakas. Tulee kertomaan asianajajalle mitä ja miten tämän pitäisi tehdä hänen hyväkseen, salaa tai unohtaa kertoa asioita, ei ota vastaan mitään muita näkemyksiä kuin mitä on itse ennakkoon päättänyt, suuttuu, kun ei saa kaikkea haluamaansa, ilmoittaa lähtiessään kantelevansa esimiehelle, ministeriöön, valvontalautakuntaan, oikeuskanslerille. Ahkerimmat tekevätkin niin.

8. luku: Musiikista harrastuksena

1 §. Riemastuttavinta. Musiikki ei koskaan kuole eikä lopu eikä lakkaa kiinnostamasta, ilahduttamasta ja yllättämästä.

2 §. Rasittavinta. Itsellä ei ole levyjä kuin muutama tuhat, joten niiden kanssa pärjää. Mutta Tidal on mainio sovellus, jossa valikoimaa riittää ja tekijät saavat pikkuisen suuremman esityskorvauksen kuin useimmissa muissa vastaavissa. Ei ollut maksettu mainos.

9. luku: Pienet suuret asiat

1 §. Mielimauste. Musta suola.

2 §. Herkkuruoka. Esimerkiksi voissa paistettu siika ja annabella-perunat. Olennaista on, että rasvaa ja suolaa käytetään tarpeeksi.

3 §. Paras juoma. Kuiva valkoviini abc (anything but chardonnay).

4 §. Kaunein kukka. Huumorin kukka.

5 §. Lempiväri. Musta, harmaa ja tähtikirkas yö.

6 §. Rakkain romaani. Pohjantähti pitää lukea joka vuosi, Haanpäät, Huoviset ja Raittilat hiukan harvemmin.

7 §. Mielimuusikko. Tom Waits.

8 §. Esikuva. Esikuvaa ei ole, mutta on ollut hienoa nähdä, miten kokeneemmat juristit jakavat tätä kuuluisaa ”hiljaista tietoa” nuoremmille. Kukaan ei osaa yliopistosta valmistuttuaan yhtään mitään.

9 §. Elämän tarkoitus. En ole vielä muodostanut lopullista kantaani.

10 §. Motto. Mikään ei ryyditä keskustelua niin kuin se, että aina välillä siteeraa itseään.