”Opiskelijat ovat meidän kultajyviämme” – Työnantaja­palkinto Valtakunnan­syyttäjän toimistolle

Tämä on ihana palaute meille siitä, kuinka olemme ponnistelleet harjoittelujärjestelmämme suhteen, Metsäpelto sanoo.

Valtakunnansyyttäjän toimiston harjoittelijat ovat pääsääntöisesti oikeustieteen opintojensa loppuvaiheessa. Työtehtävien hoitamisen kannalta suoritettuna tulee olla etenkin rikos- ja prosessioikeuden kurssit. Monella on jo gradun aihe mietinnässä, ja jos harjoittelija suunnittelee gradua esimerkiksi rikos- tai prosessioikeudesta, voidaan se huomioida harjoittelussa.

Harjoittelijat ovat pääsääntöisesti oikeustieteen opintojensa loppuvaiheessa.

– Viime kesänä meillä oli harjoittelija, joka suunnitteli gradua esitutkinnan rajoittamisasioista. Keskitimme hänelle tähän aiheeseen liittyviä päätöksiä, jotta hän saa käytännön kautta eväitä graduaan varten, Metsäpelto kertoo.

Toissa vuoden harjoittelijalle keskitettiin sananvapausrikosasioita samasta syystä.

Esivalmistelua ja asiakirjaliikennettä

Keskeisiin työtehtäviin harjoittelussa kuuluu syyttäjistä tehtyjen kanteluiden esivalmistelu. Opettavainen ja monelle kiinnostava tehtävä on myös korkeimman oikeuden asiakirjaliikenteen hoitaminen.

Keskeisiin työtehtäviin harjoittelussa kuuluu syyttäjistä tehtyjen kanteluiden esivalmistelu.

Syyttäjistä tehdyt kantelut koskevat useimmiten syyttämättäjättämispäätöksiä tai esitutkinnan rajoittamispäätöksiä. Harjoittelija perehtyy saapuneisiin kanteluihin ja niiden materiaaleihin sekä tilaa selvityksen syyttäjältä. Harjoittelija laatii kirjallisen päätösehdotuksen ja esittelee sen suullisesti apulaisvaltakunnansyyttäjälle tai valtionsyyttäjälle. Monipuoliset tehtävät kehittävät useita taitoja.

Monipuoliset tehtävät kehittävät useita taitoja.

– Oikeudellisen arvioinnin ja kirjallisen juridisen argumentoinnin lisäksi harjoittelija saa trimmata suullista esiintymistaitoaan. Esityksen tulee muistuttaa syyttäjän pääkäsittelyssä tekemää asiaesittelyä, eli tämän tärkeintä puheenvuoroa oikeudessa, Metsäpelto sanoo.

Kielitaito on valttia

Nykynuoret ovat Metsäpellon mukaan erittäin kielitaitoisia, ja valmius kirjoittaa englanniksi Suomen lainsäädännöstä ulkomailta tulleeseen kyselyyn on eduksi. Käyttöä löytyy myös monelle erikoistaidolle; eräs tanskaa osannut harjoittelija pääsi osallistumaan pohjoismaisten ylimpien syyttäjien kokoukseen.

Eräs tanskaa osannut harjoittelija pääsi osallistumaan pohjoismaisten ylimpien syyttäjien kokoukseen.

Valtakunnansyyttäjän toimistolla on pitkä perinne harjoittelupaikkojen tarjoamisessa. Ensimmäiset harjoittelijat palkattiin jo 90-luvun lopulla Valtakunnansyyttäjänviraston toiminnan alkuvuosina. He käyvät läpi huolellisesti suunnitellun perehdytyksen, ja heidät otetaan mukaan syyttäjille järjestettyihin koulutuksiin ja kursseille.

Harjoittelijat vierailevat myös Keskusrikospoliisissa, Rikosseuraamuslaitoksessa ja Rajavartiolaitoksessa. Tarjolla on sekä kuukauden että kolmen kuukauden pituisia pääasiassa kesään ajoittuvia harjoittelujaksoja.

Ensimmäiset harjoittelijat palkattiin jo 90-luvun lopulla.

Täysivaltaisena jäsenenä työyhteisössä

Harjoittelijat tuovat eläväisyyttä viraston vuoteen. Uuden harjoittelijan saapuessa järjestetään henkilökunnan yhteinen kahvitilaisuus, jossa harjoittelija esitellään ja tämä toivotetaan tervetulleeksi. Opiskelijoita ollaan aina valmiita neuvomaan, ja heitä myös kannustetaan kysymään.

– Otamme opiskelijamme aina avosylin vastaan. Talviaikaan työmme on melko rutiininomaista arkea, ja se on kuin piristysruiske, kun oppimisintoiset nuoret ilmestyvät. He ovat alusta asti osa henkilökuntaamme ja haluamme myös osoittaa sen heille, Metsäpelto kertoo.

On kuin piristysruiske, kun oppimisintoiset nuoret ilmestyvät.

Työnantajan näkökulmasta harjoittelijaperinteellä tarjotaan työtä nuorille juristeille, jotka ovat kiinnostuneita Syyttäjälaitoksen toimialasta.

Harjoittelijoiden työpanosta arvostetaan, heille annetaan vaativia tehtäviä ja heitä rohkaistaan ja opetetaan itsenäiseen päätöksentekoon, mikä on juristille keskeinen taito. Samalla he oppivat työyhteisötaitoja sen täysivaltaisina jäseninä.

– Opiskelijat ovat meidän kultajyviämme, Metsäpelto kiteyttää.

Harjoittelijoita rohkaistaan ja opetetaan itsenäiseen päätöksentekoon.

Katso kaikki kuvat Lakimiespäivästä ja lue juttu Lakimiespäivänä annetusta Yrittäjyyspalkinnosta.