Vuoden 2022 alussa kaksi erikoisalojen pientä työttömyyskassaa yhdisti voimansa. Syntyi Lakimiesten ja Lääkärien työttömyyskassa, lyhyesti LL-kassa. Sen vahvuuksia ovat jäsenkunnan tuntemus ja edullinen jäsenmaksu.
Yhteistä kassaa puolsi se, että molemmissa ammattikunnissa työttömyys on vähäistä verrattuna moniin akavalaisiin aloihin.
– Viime vuosina työttömyyskassojen maailmassa on ollut paljon fuusioita. Lääkärien ja lakimiesten kassoissa mietittiin, että ei lähdetä useita toimialoja edustavaan isoon kassaan vaan mieluummin yhdistytään keskenämme, kertoo LL-kassan johtaja Carola Ylenius.
Yhteistä kassaa puolsi se, että molemmissa ammattikunnissa työttömyys on vähäistä verrattuna moniin akavalaisiin aloihin. Toiseksi haluttiin, että kassassa pysyisi sekä lääkäri- että juristikunnan alojen ja työehtojen tuntemus.
– Asiantuntemus onkin onnistuttu säilyttämään hyvin. Työntekijöillämme on pitkä työhistoria, joten kaikilla on hyvin tietoa jäsentemme toimialoilta, Ylenius sanoo.
Keitä LL-kassaan kuuluu?
LL-kassan jäsenmäärä on noin 34 000. Juristeja on noin 14 300, ja loput ovat lääkäreitä, hammaslääkäreitä ja eläinlääkäreitä.
Jäsenten on oltava palkansaajia. Jäsenkunnasta moni tekee kuitenkin palkkatyön rinnalla sivutoimista yritystoimintaa tai ammatinharjoittamista.
– Suomessa työttömyyskassat ovat joko palkansaajille tai yrittäjille, ei ole olemassa yhdistelmävakuutusta. Eli täytyy päättää, vakuuttaako itsensä palkkatyöstä vai yritystoiminnasta. Muut kassat ovat palkansaajille mutta Yrittäjäkassa on yrittäjille, Ylenius selittää.
Tilanne saattaa muuttua, sillä hallitus selvittää parhaillaan mallia mahdolliselle yhdistelmävakuutukselle. Jos uudistus toteutuu, jatkossa itsensä voisi vakuuttaa työttömyyden varalta sekä palkansaajana että yrittäjänä.
Suomessa työttömyyskassat ovat joko palkansaajille tai yrittäjille, ei ole olemassa yhdistelmävakuutusta.
Alojen työttömyys on vähäistä – mutta sitä on
LL-kassa on Suomen 16 työttömyyskassasta jäsenmäärältään pienin, mutta jäsenmaksuiltaan edullisimpia. Miten yhtälö onnistuu?
Pääsyy vakavaraisuuteen ja alhaiseen jäsenmaksuun on edellä mainittu vähäinen työttömyys jäsenistön parissa. LL-kassassa jäsenistön työttömyys on kassoista alhaisin: 2,8 prosenttia.
– Taso on kautta aikain ollut matala sekä lääkäreillä että lakimiehillä, mutta korona-aika oli poikkeus: silloin työttömyys lisääntyi huomattavasti molemmissa ryhmissä, Ylenius sanoo.
LL-kassa on Suomen 16 työttömyyskassasta jäsenmäärältään pienin, mutta jäsenmaksuiltaan edullisimpia.
Vuonna 2024 juristeja on myös jonkin verran lomautettu virastoissa, ja määrät ovat kasvaneet edellisvuosista.
– Yleensä näissä lomautuksissa on kyse irtopäivistä, ei niinkään koko- ja pitkäaikaisista lomautuksista.
Myös eläinlääkärien kohdalla on ollut lomautuksia tämän vuoden aikana. Lääkärien osalta jää vielä nähtäväksi, millaisia vaikutuksia hyvinvointialueilla on työllisyyteen, Ylenius toteaa.
YT-neuvottelut lisäävät jäsenhakemuksia
Milloin kannattaa hakeutua kassan jäseneksi? Lyhyesti sanottuna mahdollisimman ajoissa.
Suuri osa Juristiliiton jäsenistä liittyy kassaan samaan aikaan kuin liittoonkin. Joskus kassan tarpeellisuuteen kuitenkin herätään vasta, kun rapaa jo roiskuu tuulilasiin.
– YT-neuvottelut ovat paras markkinoija kassan jäsenyydelle. Neuvottelujen alku voi kuitenkin olla jo liian myöhäinen ajankohta liittymiselle, ainakin juuri kyseisten neuvottelujen tulosta ajatellen, Ylenius toteaa.
Milloin kannattaa hakeutua kassan jäseneksi? Lyhyesti sanottuna mahdollisimman ajoissa.
Hän muistuttaa, että työttömyysvakuutus on samanlainen kuin muutkin vakuutukset: tärkeä turva pahimman varalle, vaikkei uhka ikinä realisoituisi.
Suurten lakimuutosten vuosi
Vuonna 2024 on tullut historiallisen paljon työttömyysturvaan vaikuttavia lakimuutoksia voimaan. Alkuvuonna omavastuuaika piteni ja käyttöön otettiin päivärahaan vaikuttava lomakorvauksen jaksotus. Keväällä poistettiin 300 euron suojaosa työtuloille ja lakkautettiin lapsikorotukset.
Viimeisimmät muutokset tulivat voimaan 2. syyskuuta, kun ansiopäivärahaan oikeuttava työssäoloehto piteni 12 kuukauteen ja alkoi päivärahan määrän porrastus työttömyyden jatkuessa. Myös ikäsidonnaiset helpotukset poistettiin.
Yksi lakimuutos, joka varmasti tuntuu LL-kassan jäsenistössä, on vuorottelujärjestelmän lakkauttaminen 1. elokuuta.
– Vuorotteluvapaa on ollut hyvä mahdollisuus pitää pientä taukoa, jotta taas jaksaa työelämässä. Moni on myös käyttänyt sitä esimerkiksi iäkkäiden vanhempien hoitamiseen, Ylenius sanoo.