Viimeistä edellisenä työpäivänään Lakimiesten työttömyyskassan toimistolta tavoitettu Raija Piltti ei murehdi vapaa-ajan ongelmia. Listalta löytyy jo aviomiehen kanssa suunniteltu golfmatka. Lisäksi tavoitteena on huolehtia mummon velvollisuuksista, joita on kertynyt kahdeksan lapsenlapsen muodossa. Nuorin heistä on kaksivuotias.
– Kun perheen lapset olivat pieniä, jouduin olemaan paljon töissä. Onneksi eläkkeellä on enemmän aikaa touhuta lastenlasten kanssa, sanoo Piltti.
Vuonna 1994 alkunsa saanut ura Lakimiesten työttömyyskassassa on tarjonnut näköalapaikan niin työttömyysturvalain muutoksiin kuin 1990-luvun lamaan. Piltti palkattiin, koska kassaan tarvittiin kesälomasijainen käsittelemään työttömäksi jääneiden juristien päivärahahakemuksia.
– Missään ei ollut varauduttu sellaiseen rysähdykseen. Hakemuspinoja oli joka paikassa ja kassassa tehtiin pitkiä, 10–12 tunnin työpäiviä, Piltti muistelee.
Työttömyys ei ole enää maailmanloppu
Työttömyyskassaa tarvitaan edelleen, mutta Piltin mielestä ihmisten suhtautuminen työttömyyteen on muuttunut. Enää sitä en nähdä omana vikana, vaan tilanteena, johon kuka tahansa voi joutua.
– Kiireisistä ajoista huolimatta olen tykännyt tehdä tätä työtä. Työttömyysturvalain muutokset, alan kansainvälistyminen sekä sähköinen asiointi ovat pitäneet huolen siitä, että ote ei ole päässyt herpaantumaan. Paremmin tämä on minulle sopinut kuin tavalliset sihteerin työt, sanoo Piltti.
Hän on tyytyväinen siihen, että juristien työttömyysluvut ovat vakiintuneet kohtuulliselle tasolle eli noin 3–4 prosentin välimaastoon. Myös kassan toiminta on vakaalla pohjalla ja sen jäsenmaksut Suomen alhaisimpia.
– Päällimmäisinä muistoina jäävät mieleen hyvä esimies, kivat työkaverit sekä asiakkailta saatu positiivinen palaute. Ikävintä on ollut joutua eväämään hakijoiden päivärahahakemuksia tietäen, ettei heidän elämäntilanteensa ole hirveän helppo. Ei näitä päätöksiä pysty täysin tunteettomasti tekemään, Piltti korostaa.
**
Lakimiesten työttömyyskassa
Lakimiesten työttömyyskassa on vuonna 1980 perustettu palkansaajakassa, joka maksaa jäsenilleen lakisääteisiä etuuksia. Vuonna 2016 kassan jäsenmaksu oli 53 euroa. Kassaan kuuluu yli 11 000 jäsentä.
Työttömyyskassa voi maksaa työttömille tai lomautetuille jäsenilleen työttömyysturvalainsäädännön mukaista ansiopäivärahaa sekä vuorotteluvapaalla oleville jäsenilleen vuorottelukorvausta.
Ansiopäivärahaan on oikeus työttömyyskassan jäsenellä, joka on ollut vakuutettuna eli jäsenenä työttömyyskassassa vähintään 26 työttömyyttä edeltävää viikkoa ja on vakuutettuna ollessaan täyttänyt työssäoloehdon.
Kassanhoitajina toimivat Anne Kaitala, jolla on alalta yli 20 vuoden kokemus, sekä Raija Piltin tilalle tullut Timo Auvinen. Auvinen on työskennellyt aikaisemmin Palvelualojen työttömyyskassassa sekä IAET-kassassa.
Lisätietoa Lakimiesten työttömyyskassasta: www.lakimiestentk.fi
**
Teksti: Ari Rytsy
Kuva: Olli Häkämies