Ulkopuolisen silmin

Blogit ja kolumnit
15.12.2021 • Janne Laukkanen

Lakimiesuutiset osallistui marraskuussa kilpailuun. Lehti otti osaa Viestinnän ammattilaiset Procomin järjestämään Oma Media 2021 -arvioon. Toimituksessa ilahduimme menestyksestä, sillä lehti pääsi kisaan osallistuneiden viestintätuotteiden joukossa kuuden finalistin listalle.

Oma Media ei kuitenkaan ole kilpailu sanan perinteisessä mielessä. Antoisinta on ammattiraadin antama runsas palaute, jota toimituksessa lähdimme hakemaan. Hyvinkin erilaiset viestintätuotteet olivat arvioinnissa rinnakkain, ja niitä kaikkia vertailtiin muun muassa sisällön, käytettävyyden, vaikuttavuuden ja visuaalisuuden osalta.

Antoisinta on ammattiraadin antama runsas palaute, jota toimituksessa lähdimme hakemaan.

Mitä mieltä ammattiraati sitten oli Lakimiesuutisista?

Raadin mukaan lehden journalistinen sisältö on kohderyhmää ajattelevaa ja laadukkaasti toteutettua. Sisältöjen osalta ”hyvää on selkeä halu tuoda aktiivisesti esille liiton edunvalvontatoimintaa”. Yksityiskohtaista kiitosta saimme esimerkiksi vaikuttamistyötämme kronologisena prosessina esittelevästä Vaikuttamassa-palstasta (s. 22) ja aitoutta henkivästä Arki­päivä-juttusarjasta (s. 40). Arvio tehtiin muutaman viime vuonna ilmestyneen numeron pohjalta.

Raati kiinnitti huomiota siihen, että ääneen lehdessämme pääsevät erityisesti korkeasti koulutetut asiantuntijat. Tämä on raadin mielestä ymmärrettävää, onhan kyseessä ammattikunnan erikoislehti. Mutta raati myös haastaa meitä – ja juuri siksi olimme arviossa mukana. ”Oikeus­järjestelmä kattaa koko yhteiskunnan kirjon ja koskettaa jollain tavoin jokaisen elämää. Siksi ei-lakimiesten näkökulmasta tehdyt jutut voisivat puolustaa paikkaansa.”

Raati kiinnitti huomiota siihen, että ääneen lehdessämme pääsevät erityisesti korkeasti koulutetut asiantuntijat.

Entäpä visuaalisuus? ”Kuvitusta voi verrata ihmisen sanattomaan viestintään.” Lehden taittoa kiiteltiin vaihtelevaksi ja hyvin rytmitetyksi. Mutta olemmeko valokuvissa liiankin onnistuneita? Suorastaan filosofinen kysymys, jolla ei nyt tarkoiteta kuvattavien kasvonilmeitä. ”Tämä voi ollakin oikea ja tavoiteltu ammatti-identiteetti, mutta kiinnostavaa olisi tutkia onko niin ja voiko siitä poiketa?”, raati kysyi.

Antautuminen ulkopuolisen katseelle ja pinnan alle päästäminen tekee hyvää jokaiselle, lehdellekin.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne