Unkarin oikeusvaltion kriisi

Huhtikuun lopun kesäisessä säässä lekotteleva Budapest näyttää kävijälle hymyilevät kasvonsa. Ravintoloiden terassit täyttyvät asiakkaista, katukuva on kohentunut takavuosista ja elämä näyttää kaikin tavoin normaalilta.

Pinnan alla kuitenkin kuohuu. Lauantaina 21.4.2018 kaupungin kaduille kokoontui jo toista kertaa kymmeniä tuhansia ihmisiä osoittamaan mieltään vaalit juuri voittanutta hallitusta vastaan. Myös yksityiset ihmiset puhuvat peloistaan tulevaisuuden suhteen, vihakampanjoinnista, koulujen historiankirjojen sisältöihin tehdyistä muutoksista ja korruptiosta.

Hallitus pystyi harjoittamaan voimakasta mediavyörytystä, sillä käytännössä koko printtimedia on hallituksen kontrollissa ja suoltaa sen propagandaa.

Valjastettu media

Pääministeri Viktor Orbanin Fidesz-puolue sai alle puolet annetuista äänistä, mutta saavutti jälleen kahden kolmasosan määräenemmistön parlamentissa. Tulos ei yllättänyt laillisuutta ja kansalaisyhteiskuntaa edistävän Eötvös Károly Instituutin puheenjohtaja László Majtényita. Hän on arvostettu lakimies, joka on toiminut pitkän uransa aikana muun muassa tietosuojavaltuutettuna ja maan perustuslakituomioistuimen laillisuusneuvonantajana.

Hallitus pystyi harjoittamaan voimakasta mediavyörytystä, sillä käytännössä koko printtimedia on hallituksen kontrollissa ja suoltaa sen propagandaa. Median viestiä täydensivät pitkin maata hallituksen toimesta levitetyt pakolaisvastaista vihapuhetta tyrkyttävät mainostaulut.

Vapaita vaaleja ei voi olla ilman vapaata lehdistöä.

Koulutetut budapestilaiset elävät omassa mediakuplassaan seuraten riippumatonta mediaa ja maaseudun kylien asukkaat omassa hallituksen tiukasti kontrolloimassa mediakuplassaan.

– Ennen Fideszin valtaannousua vuonna 2009 meillä oli vahva riippumaton media, nyt on vain toinen kaupallisista televisiokanavista, Budapestin alueella toimiva paikallisradio sekä muutama paikallinen painettu lehti. Koulutetut budapestilaiset elävät omassa mediakuplassaan seuraten riippumatonta mediaa ja maaseudun kylien asukkaat omassa hallituksen tiukasti kontrolloimassa mediakuplassaan.

Eturivistä takariviin

Vielä 10–20 vuotta sitten Unkari oli itäisen Keski-Euroopan maista poliittiselta järjestelmältään liberaalein ja kehittynein. Maan perustuslakituomioistuin nautti kansainvälistä arvostusta, ja sen ratkaisuja käytettiin esikuvina muissakin siirtymätalouden maissa, jotka pyrkivät kohti modernia liberaalia demokratiaa.

Uuden poliittisen järjestelmän olivat rakentaneet kommunisminaikaisen eliitin edustajat keskenään. Se toimi kuitenkin vakaasti ja ilman kriisejä vallanpitäjien vaihtuessa neljän vuoden välein vaaleissa.

Olimme oikeusvaltion rakentamisen edelläkävijöitä. Ja nyt se on romahtanut.

Myös oikeuslaitos kehittyi.

– Olimme oikeusvaltion rakentamisen edelläkävijöitä. Ja nyt se on romahtanut. Tärkeimpänä syynä siihen oli koko poliittisen luokan heikko moraali ja äärimmilleen viemä korruptio, joka vei liberaalilta demokratialta pohjan, legitimiteetin ja uskottavuuden.

Majtényi ottaa esimerkiksi korruptiosta yhdeksän vuoden takaisen skandaalin, jossa Sosialistit ja silloin oppositiossa ollut Fidesz kaappasivat kahdelta kaupalliselta radioasemalta taajuudet ja jakoivat ne keskenään. Sen seurauksena Majtényi jätti protestiksi paikkansa taajuuksia jakaneen ja mediaa valvoneen valtiollisen elimen ORTT:n johdossa.

Korruptio oli maan tapa jo sosialismin vuosina. 1990-luvulla löysästi jaettu EU-raha, jonka käyttöä ei käytännössä valvottu, loi uusia korruption lajeja.

– Unkarilainen neuvostojärjestelmä oli loppuaikoinaan muita sosialistimaita liberaalimpi ja muun muassa salli rajoitetun markkinatalouden ja yksityisyrittäjyyden. Kommunistihallinnon loppuvuodet muistetaan Unkarissa yleisesti hyvänä aikana, jolloin kaikilla oli töitä. Maaseutu on kautta aikojen ollut konservatiivinen ja nationalistinen, eikä siellä senkään vuoksi pelätä autoritääristä valtaa samalla tavalla kuin kaupungeissa, ja Orban käyttää tätä hyväkseen.

Korruptio oli maan tapa jo sosialismin vuosina.

Räätälöity vaalijärjestelmä

Fidesz on pystynyt tekemään perustuslakiin muutoksia, joilla aikaisemmin hyvin toiminutta vaalijärjestelmää on muokattu vahvistamaan hallituksen valta-asemaa. Tärkeimmät muutokset olivat luopuminen kaksiportaisesta äänestysprosessista sekä laskentatapa, joilla vaaleissa eniten ääniä saaneelle puolueelle käytännössä varmistetaan määräenemmistö.

– Aikaisemmin toisella kierroksella pääsi äänestämään jatkoon selvinneistä kahdesta ehdokkaasta itselleen mieluisempaa – tai edes vähemmän epämieluista ehdokasta. Nyt valitaan jo ensimmäisellä kerralla eniten ääniä saanut ehdokas, vaikka hänen osuutensa äänistä jäisi pieneksi. Tämä vaalitapa voisi toimia korkeintaan kaksipuoluejärjestelmässä, sillä se edellyttäisi koko hajanaisen opposition kokoamista yhteisten ehdokkaitten taakse.

Hallitus on pyrkinyt varmistamaan määräenemmistön myös siirtelemällä vaalipiirien rajoja omalle puolueelleen edullisiksi sekä antamalla naapurimaissa asuville liki kahdelle miljoonalle etniselle unkarilaisille kaksoiskansalaisuuden ja mahdollisuuden äänestää postitse.

– Samaan aikaan ulkomaille muuttaneet tai siellä väliaikaisesti asuvat puoli miljoonaa koulutettua nuorta unkarilaista joutuvat äänestämään lähetystöissä ja konsulaateissa. Hallituksen kontrollissa oleva perustuslakituomioistuin on antanut tälle räikeälle epäoikeudenmukaisuudelle siunauksensa, Majtényi ihmettelee.

Meillä on hybridijärjestelmä, joka on valtaosin autoritaarinen mutta jossa on vielä jäljellä jotain demokraattisia elementtejä.

Paradoksaalisesti EU:n tarjoama vapaa liikkuvuus syö unkarilaista demokratiaa, sillä maasta muuttaneet nuoret ihmiset olisivat kotimaahansa jäädessään muodostaneet liberaalin demokratian kannattajajoukon ytimen.

– Meillä on hybridijärjestelmä, joka on valtaosin autoritaarinen mutta jossa on vielä jäljellä jotain demokraattisia elementtejä. Näiden vaalien myötä olemme siirtymässä autoritaarisen hallituspuolueen hegemoniasta sen monopoliasemaan.

Vihalla ja pelolla

Vaalien alla hallitus on lietsonut Lähi-idän pakolaistulvan herättämää muukalaispelkoa vihapuheellaan ja propagandallaan. Orbanin korostama ”puhtaan” etnisen unkarilaisuuden ajatus on Majtényin mielestä keinotekoinen, sillä maa on aina ollut eri kansallisuuksien, kielten ja uskontojen muodostama kokonaisuus.

Unkarilaiset ovat myös aikaisemmin historiansa aikana suhtautuneet pakolaisiin lempeästi.

– Toisen maailmansodan kestäessä Unkari vastaanotti ja sijoitti yli toista sataa tuhatta puolalaista pakolaista, vaikka nämä olivat sotineet vastakkaisella puolella. Sodan jälkeen ihmiset ottivat myös auliisti vastaan tuhansia Kreikan sisällissodan pakolaisia.

Hallitus on löytänyt myös muita vihollisia, joista tärkein on unkarilaistaustainen amerikanjuutalainen Georg Soros ja kansalaisyhteiskuntaa tukevat organisaatiot.

– Pääministeri on puhunut Soroksen 2 000 palkkasoturista, joiden nimet ja tekemiset ovat kuulemma tiedossa. Niitä pitäisi minun lisäkseni siis olla vielä 1 999. Se on naurettava ja todenvastainen väite.

Macchiavellista Orwelliin

Pääministeriä näkyvästi arvostellut ja mielenosoituksissakin puhunut Majtényi katsoo olevansa hallituksen vihollisten listalla. Sama koskee hänen johtamaansa perustuslaillista demokratiaa edistävää Eötvos-instituuttia, joka on Soroksen säätiön perustama ja tukema.Hallituksen suunnalta on jo kuultu uhkauksia tämän täysin laillisesti toimivan laitoksen lakkauttamisesta.

– Macchiavelli käski vallanpitäjiä etsimään sopivan vihollisen. Orbanille se on Soros ja hänen kuvitteelliset 2 000 palkkasoturiaan. Soros on vanha mies, joka asuu ulkomailla – ihan samalla lailla kuin Turkin hallituksen päävihollinen Fethullah Gülen, tai George Orwellin 1984-romaanin valtionvihollinen Emmanuel Goldstein.

Kaikille autoritaarisille järjestelmille on ominaista paranoia, jossa kaikki riippumattomat toimijat nähdään uhkana ja vihollisena.

Uusi Pysäyttäkää Soros -lainsäädäntö määrää 25 prosentin rangaistusveron pakolaisia auttavien järjestöjen ulkomailta saamille tuille. Lisäksi niiltä ollaan kieltämässä pääsy kahdeksan kilometrin syvyiselle rajavyöhykkeelle. Niiden pitää myös saada sisäministeriöltä hyväksyntä toiminnalleen, mikä sotii eurooppalaisia perusvapauksia vastaan.

– Eötvos-säätiötä nämä pykälät eivät tietysti koske, koska emme työskentele pakolaisten parissa. Mutta koskaan ei voi tietää, mitä on tulossa.

– Kaikille autoritaarisille järjestelmille on ominaista paranoia, jossa kaikki riippumattomat toimijat ja kansalaisyhteiskunnan organisaatiot nähdään uhkana ja vihollisena. Viha kohdistuu myös täysin epäpoliittisiin hyväntekeväisyyttä harjoittaviin järjestöihin, jos ne toimivat riippumattomasti.

Valta on jo rapautumassa

Majtényi arvioi, että Orbanin järjestelmä jo kriisiytynyt.

– Vaikka he voittivat nämä vaalit, he ovat jo heikkenemässä, sillä oppositio sai jo enemmän ääniä kuin hallitus. Neuvostojärjestelmän hajoaminen tuli sekin kaikille täytenä yllätyksenä. Tällä hetkellä ei ole ketään, joka voisi ennustaa, milloin tälle hallitukselle käy samoin. Itse uskon, että heillä ei ole kovinkaan paljon aikaa jäljellä.

Yleinen mielipide Unkarissa on erittäin EU-myönteinen.

Voisiko Euroopan unioni tukea demokratiaa Unkarissa? Majtényi korostaa kotimaassaan erittäin vaikutusvaltaisen Saksan suurta vastuuta.

– En osaa neuvoa, mitä pitäisi tehdä. Olen lakimies enkä poliitikko. On tärkeää muistaa, että yleinen mielipide Unkarissa on erittäin EU-myönteinen.

– Fideszin voisi erottaa Euroopan parlamentin Euroopan kansanpuolueen (EPP) ryhmästä, sillä Fidesz on todella kaukana heidän edustamistaan arvoista. EU-tuet avoimesti EU-vastaiselle hallitukselle ovat myöskin ongelmallisia. En kuitenkaan usko tukien katkaisemiseen, sillä tavalliset unkarilaiset olisivat suurimpia kärsijöitä.