Joensuussa kolmatta vuotta opiskeleva Anttu Pihlajamäki muistaa fuksivuodesta parhaiten ainejärjestö Judican lämpimän vastaanoton.
– Tuntui melkein kuin olisi tullut toiseen perheeseen. Minulla ei ollut aiempaa kokemusta yliopisto-opinnoista, ja vastaanotto yllätti positiivisesti, hän sanoo.
Turussa kolmatta vuotta opiskeleva Rosa Kelkka on samoilla linjoilla.
– Meillä oli aktiivinen fuksiporukka. Fuksiporukan innostuksen ja aktiivisuuden lisäksi vaikutti vastaanottoon vahvasti myös vanhemmat aktiivit, jotka ottivat meidät lämpimästi vastaan ja mukaan opiskelijaelämään, hän sanoo.
Bilekaverit ovat tulevia työkavereita
Pihlajamäki kertoo, että lukion jälkeen oikiksen massaluennot ja salitentit eivät tuntuneet vuorovaikutteisilta. Se kuitenkin kannusti entistä enemmän tutustumaan muihin luentojen ulkopuolella, vaikka se tarkoittikin oman mukavuusalueen ulkopuolelle menemistä.
– Olin itse aika ujo, mutta tein päätöksen, että haastan itseäni. Keskityin tietoisesti tapahtumissa käymiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Sain siitä paljon itselleni, ja ujouskin karisi, Pihlajamäki kertoo.
Kelkka muistuttaa, että aktiivisen fuksisyksynkin jälkeen kannattaa jatkaa toisiin tutustumista.
– Syksyllä löytää usein oman kaveriporukan, mutta kannattaa tutustua myös muihin oman ainejärjestön jäseniin, muiden alojen opiskelijoihin ja muiden kaupunkien oikkareihin. Myöhemmin voi vaikka törmätä kesätöissä tyyppiin, jonka on tavannut joskus jossain, Kelkka sanoo.
Myös Pihlajamäki muistuttaa, että vaikka tapahtumat saattavat vaikuttaa vain biletykseltä, ovat bilekaverit tulevia työkavereita.
– Tarjolla on paljon myös liikuntaa ja kulttuuria. Kannattaa mennä mukaan myös poikkitieteellisiin tapahtumiin.
Syksyllä löytää usein oman kaveriporukan, mutta kannattaa tutustua myös muihin.
Vähemmän stressiä, enemmän uuteen tutustumista
Kelkka ja Pihlajamäki kehottavat välttämään stressiä arvosanoista ja opintotahdista.
– Kaikista meistä tulee ennemmin tai myöhemmin juristeja. Muutama huono arvosana ei kaada juristiunelmaa tai pilaa opiskelumenestystä, Kelkka sanoo.
Hän huomauttaa, että moni jakaa samat ongelmat ja vastoinkäymiset. Vaikealta tuntuva kurssi tuskin on vaikea vain yhdelle, vaan monelle. Lisäksi opiskeluvuosiin kuuluu paljon muutakin, kuten uusi paikkakunta, itsenäistyminen, itseensä tutustuminen, uusien asioiden kokeileminen ja työelämään siirtyminen.
Kelkka muistuttaa, ettei kaikkien tarvitse mennä heti ensimmäisenä opiskeluvuonna töihin, vaan on monta tapaa viettää opiskeluvuodet onnistuneesti. Hän itse ei mennyt töihin heti fuksivuonna.
– Pystyin löytämään omat opiskelutavat ja ehdin mukaan ainejärjestön toimintaan, hän sanoo.
Kaikista meistä tulee ennemmin tai myöhemmin juristeja. Muutama huono arvosana ei kaada juristiunelmaa tai pilaa opiskelumenestystä.
Pihlajamäki nostaa kovia opiskelutavoitteita tärkeämmäksi asiaksi esimerkiksi uuteen paikkakuntaan tutustumisen.
– Uuteen paikkaan muuttaminen on uusi elämänvaihe. Kannattaa avata silmät ja nähdä, millaista tarjontaa uudella paikkakunnalla on, niin se alkaa tuntua nopeammin kodilta, hän sanoo.
Sekä Pihlajamäki että Kelkka ovat ainejärjestöaktiiveja ja suosittelevat sitä muillekin.
– Ulkopuolelta ei hahmota, mitä kaikkea se antaa. Paljon mukavia kokemuksia, tärkeitä taitoja ja korvaamattomia kaverisuhteita, Pihlajamäki listaa.
Kelkka kannustaa olemaan hereillä loppuvuodesta, kun pesteihin valitaan aktiiveja.
– Monessa järjestössä uusi toimintavuosi käynnistyy vuoden alusta. Mukaan voi lähteä matalalla kynnyksellä, hän kannustaa.