Uravalmentaja neuvoo: LinkedIniä kannattaa käyttää

Pulma

”Olen kuullut työkavereiltani, että osa heistä on Linkedinissä ja osallistuu aktiivisesti siellä oleviin keskusteluihin. Minulle LinkedIn on näyttäytynyt lähinnä sähköisenä ansioluettelona ja sen päivittämisenä. Kannattaisiko minunkin olla LinkedInissä, vaikken juuri nyt etsi uusia töitä?”

LinkedIniä kannattaa käyttää, vaikkei etsisikään töitä.

Ratkaisu

LinkedIniä kannattaa käyttää, vaikkei etsisikään töitä, sanoo Lakimiesliiton uravalmentaja Heidi Hännikäinen. Palvelu tarjoaa mainion kanavan osallistua ammatilliseen keskusteluun, ja se on myös paikka, jossa voi kertoa omasta osaamisestaan.

Pääpaino ei ole työn etsimisessä vaan ammatillisen tiedon vaihtamisessa.

Myös työnantajien kannattaa kannustaa LinkedInin käyttöön, sillä kyse ei ole pelkästään henkilöbrändien rakentamisesta vaan koko työyhteisön osaamisen sanoittamisesta ja palveluiden markkinoinnista. LinkedInissä tehdään tunnetuksi niin yritysten, julkisen hallinnon organisaatioiden kuin järjestöjen toimintaa.

LinkedInissä keskustelut ovat korostetusti ammatillisia.

LinkedInissä keskustelut ovat korostetusti ammatillisia, ja siksi se voi olla juristille luonteva somekanava.

Yksi palvelun eduista on työkuvioissa tavattujen ihmisten löydettävyys jälkikäteen. Käyntikorttien vaihtamisen yhteydessä voi samalla kysyä, onko uusi tuttavuus LinkedInissä. Henkilöt pysyvät näin tallessa myös kohtaamisen jälkeen. Lisäarvoa voivat tuoda esimerkiksi koulutuksiin liittyvät ryhmät.

Sosiaalinen media voi viedä aikaa, mutta koko ajan ei tarvitse olla sisäänkirjautuneena.

Hännikäinen muistuttaa, että LinkedIniin liittyminen on varsin helppo ja nopea tapa verrattuna siihen, ettei ole löydettävissä netistä. Jos ei ole läsnä verkossa, on nähtävä enemmän vaivaa kasvotusten tapahtuvan verkostoitumisen eteen. Palvelun käyttö voi siis maksaa itsensä takaisin.

Sopivan aktiivisuuden tason voi määritellä jokainen itse. Kannattaa miettiä, milloin haluaisit hetkeksi irrottautua päivittäisistä töistä ja vilkaista LinkedInin keskusteluja – ja osallistua ehkä itsekin. Sopisiko se parhaiten aamun aloituksena tai kahvitauon jälkeisenä tuokiona?

Profiili toimii julkisena ansioluettelona.

LinkedIn-profiilinsa näkyvyyttä voi parantaa aktiivisuudella. Ideoita uusiin postauksiin voi kerätä vaikka muistilapulle myöhempää käyttöä varten.

Palvelun kieli on englanti, joten kannattaa miettiä hakutuloksissa näkymisen kannalta ainakin kolme englanninkielistä asiasanaa, joilla haluat, että sinut voi löytää.

Profiili toimii julkisena ansioluettelona, joten työkokemuksia kannattaa myös avata sanallisesti pelkän työnimikkeen lisäksi.

Numero

LinkedIn on ammatillinen yhteisöpalvelu, jolla on maailmanlaajuisesti noin 660 miljoonaa käyttäjää.