Uudet opiskelijat ja konkarit kohtasivat

Helsingin yliopistossa aloitti tänä vuonna 230 uutta oikeustieteen opiskelijaa, mukaan lukien Vaasan fuksit. Oikeustieteellinen tiedekunta järjesti syyskuussa toisen kerran vuosittain vietettävän ”Tervetuloa tiedekuntaan” -tilaisuuden. Porthaniassa ollut tapahtuma kuuluu tiedekunnan ensimmäisen vuoden opiskelijoiden orientoivaan opintojaksoon. Tilaisuuteen oli kutsuttu myös oikeustieteellisen tiedekunnan alumnit, joita oli runsaasti paikalla.

Dekaani Kimmo Nuotio taustoitti tilaisuuden tarkoitusta täydelle salille kuulijoita. Hänen mukaansa tapahtuma tarjoaa foorumin, jossa uudet ja vanhat opiskelijat kohtaavat ja pääsevät keskustelemaan oikeustieteen ja sen opiskelun nykytilasta ja tulevaisuudesta.

Nuotio totesi tiedekunnan joutuvan jatkuvasti linjaamaan toimintaansa eri kysymyksissä. Lisäksi kokeneita juristeja tarvitaan mukaan tiede­kunnan toimintaan vaikkapa käytännön kurssin ohjaajana tai tohtorikoulutettavan mentorina. Kyseistä työtä tehneet asianajajat Marja Toivo-Kaasinen sekä Henri Steiner kukitettiin tilaisuudessa.

Ohjelman puitteissa merkittävissä tehtävissä toimivat lakimiehet ja tiedekunnan edustajat keskustelivat oikeustieteen opintojen tulevaisuudesta, ihmiseksi ja juristiksi kasvamisesta, oikeustieteen opintojen keskeisestä merkityksestä lakimieskunnan tulevaisuuden kannalta sekä siitä, mitkä ovat tulevaisuuden työelämän keskeiset odotukset ja vaatimukset tulevia juristeja kos­kien.

Keskustelua kansainvälistyvästä tiedekunnasta

Tilaisuuden runkona oli paneelikeskustelu, johon osallistuivat oikeusministeri Anna-Maja Henriksson, KKO:n presidentti Pauliine Koskelo, Asianajajaliiton puheenjohtaja AA Mika Ilveskero, EK:n varatoimitusjohtaja Jukka Ahtela, professori Jukka Kekkonen, akatemiaprofessori Martti Koskenniemi sekä opiskelijajärjestöjen hallituksen puheenjohtajat Jenna Tirkkonen (Pykälä ry) ja Nelli Ritala (Codex r.f.).

Keskusteluissa toistui muutama teema, kuten kansainvälisyys, kielten opiskelu ja verkostoituminen. Tiedekunta tarjoaa noin 60 kurssia, joissa opetuskielenä on englanti. Uusin lisäys opettajakunnassa on pohjoismaisen oikeuden professori, joka opettaa ja tutkii pohjoismaista oikeutta erityisesti liike-elämän sääntelyyn liittyen.

Myös tiedekunnan kaksikielinen – suomi ja ruotsi – opetusohjelma mahdollistaa  toisen kotimaisen ja sen juridisen terminologian oppimisen.

Mainion mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen suo myös yhteistyö tiedekunnassa opiskelevien vaihto-, vierailu- ja maisteriohjelmaopiskelijoiden kanssa. Heitä saapui Suomeen samana päivänä satakunta.

 

Ritva Juntunen