Uusi palkinto demokratian edistäjälle

Kuntaliitto, oikeusministeriö ja valtio­varainministeriö myöntävät tänä vuonna ensimmäistä kertaa demokratia­tunnustuksen, jonka avulla halutaan kannustaa julkista hallintoa toimimaan avoimemmin ja vuorovaikutteisemmin kansalaisten kanssa. ­Vuoden 2013 tunnustuksen teema on läpinäkyvyys, avoimuus ja selkeä ­hallinnon kieli.

Tunnustus myönnetään yhdelle ­valtion ja yhdelle kuntahallinnon ­toimijalle, jotka ovat edistäneet osaltaan avointa hallintoa ja osallistumista. Ehdotuksia tunnustuksen saajaksi kerättiin­ kansalaisilta, järjestöiltä ja muilta toimijoilta syyskuun 15. päivään­ saakka, ja tunnustuksen saajat ­julkistetaan 17. lokakuuta järjestettävän demokratia­päivän yhteydessä. Valinnan tekee ehdotusten pohjalta raati, jonka puheenjohtajana toimii toimittaja Arvi Lind.

Tunnustus pohjautuu Suomen avoimen hallinnon toimintasuunnitelmaan ja siinä annettuihin sitoumuksiin. Jatkossa tunnustus on tarkoitus jakaa joka toinen vuosi, ja se vuorottelee oikeus­ministeriön jakaman demokratia­palkinnon kanssa.