Uusi strategia painottaa liiton roolia yhteiskunnallisena vaikuttajana

Lakimiesliiton valtuuskunta kokoontui 28. toukokuuta Helsinkiin. Sääntömääräisten asioiden käsittelyn lisäksi kokouksessa päätettiin liiton uudesta strategiasta.

Oikeus ja kohtuus – Lakimiesliiton strategia vuoteen 2018 hyväksyttiin perusteellisen keskustelun jälkeen. Valtuuskunta myös muutti hallituksen hyväksymän luonnoksen sanamuotoja ja ilmaisuja. Lopputulos on tasapainoinen ja se huomioi niin yksityisen kuin julkisenkin sektorin lakimiesten näkemykset. Kuuden vuoden jakson aikana on tarkoitus muun muassa kohentaa liiton asemaa yhteiskunnallisena vaikuttajana. Strategia esitellään kattavammin seuraavassa Lakimiesuutisten numerossa. Tämän lehden pääkirjoitus käsittelee strategian taustalla olevaa arvopohjaa.

Liiton kevätvaltuuskunnan perinteisiin kuuluu myös parhain arvosanoin kustakin tiedekunnasta valmistuneen ­oikeustieteen maisterin kukittaminen ja tuhannen euron arvoisen stipendin jako. Paikalla oli tällä kertaa Helsingin yliopistosta valmistunut Martti Häkkänen. Muut parhain arvosanoin valmistuneet ovat Jaakko Salminen (Turun yliopisto) ja Antti Oinas (Lapin yliopisto).

Uudet työpaikat kaikkien etu

Kevätvaltuuskunnan juhlapuhujana toimi Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder. Puheenvuorossaan hän nosti esille muun muassa Akavan saaman julkisen näkyvyyden. Onko Akava vaikuttava julkinen toimija ja ovatko järjestöjohtajat tai Akavan puheenjohtaja tunnettuja kasvoja? Julkisuuden kautta on mahdollista edistää Akavan tavoitteita. Fjäder kertoi Akavan aktivoituneen myös virkamiesten ja poliitikkojen suuntaan. Hyvät välit helpottavat vaikutustyötä.

Fjäderin mukaan järjestön keskeinen toimintalohko on uuden työn luominen Suomeen yhteistyössä muiden kanssa,  mukaan lukien työnantajien. Ei ole enää niin, että palkansaajat ja yrittäjät olisivat vastakkain. Myös palkansaaja hyötyy, kun Suomessa on töitä.

Työhyvinvointi puhuttaa

Lakimiesliiton edunvalvontayksikön johtaja Taru Turunen esitteli yksityisen sektorin työmarkkinaedunvalvonnan näkymiä. Hän totesi, että yrittäjyyden sanastoa on siirretty koskemaan tilanteita, joissa sillä ei ole mitään tekemistä. Työntekijöiltä odotetaan yrittäjämäistä sitoutumista ja joustavuutta. Työnantajat edellyttävät työntekijöiltä myös nöyryyttä. Vaatimukset ovat ristiriitaisia, eikä ole ihme, jos työhyvinvointi on tiukoilla.

Julkisen sektorin ajankohtaisia asioita kävi läpi lakimies Kirsi Venäläinen. Valtion vaikuttavuus- ja tuloksellisuushanke on parhaillaan meneillään ja toimikausi ulottuu vuoteen 2015. Hankkeen julkilausuttuna tavoitteena on muun muassa työn muuttuminen työntekijälle mielekkäämmäksi. Toinen ajankohtainen hanke on keskushallinnon uudistamishanke, johon liittyen on väläytelty jopa 4 500 henkilön superministeriön perustamista. Henkilöstön kannalta tämä tarkoittaisi esimerkiksi yhteistä palkkausjärjestelmää.

Valtuuskunnassa oli hyvä ja eteenpäinkatsova henki, vaikka kyseessä oli istuvan kokoonpanon viimeinen kokous. Syksyllä valitaan vaaleilla uusi  valtuuskunta, joka pääsee ensi töikseen seuraamaan muun muassa strategian jalkauttamista.

 

  

 Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder.                     Martti Häkkänen

 

Katsaus vuoteen 2011

OIKEUSPOLIITTINEN VAIKUTUSTYÖ TEHOKASTA

Lakimiesliiton oikeusturvaohjelman lukuisat ehdotukset päätyivät osaksi maan hallituksen hallitusohjelmaa. Onnistuneen lopputuloksen varmisti laaja tapaamiskierros ja vaikutustyö. Tammikuussa 2011  järjestettiin eduskunnan perustuslakivaliokunnan kanssa oikeusturvaseminaari, joka keräsi mainiota palautetta.

REILULLA TYÖNANTAJALLA ON LEIMANSA

Lakimiespäivässä 2011 lanseerattiin Lakimiesliiton Reilu työnantaja ­
–leima. Leiman otti ensimmäisenä käyttöönsä asianajotoimisto Castrén & Snellman. Työnantaja voi leimalla osoittaa kiinnittävänsä erityistä huomiota työntekijöiden työaikoihin, työmääriin ja työhyvinvointiin. Leiman haltijana työantaja saa merkittävän edun uusien työntekijöiden rekrytoinnissa. Lanseerauksen jälkeen leiman ovat ottaneet käyttöönsä useat muutkin työnantajat. Reilu työnantaja –leiman toivotaan leviävän laajaan käyttöön ja siten sillä vaikutetaan positiivisella tavalla juristien työoloihin ja työhyvin­vointiin.

MENTOROINTIOHJELMA VAUHTIIN

Lakimiespäivässä syksyllä 2011 esitelty mentorointiohjelma lähti vauhdikkaasti liikkeelle. Halukkaita aktoreita ilmoittautui huomattavasti enemmän kuin paikkoja oli. Mentoreiden hankkiminenkaan ei ollut vaikeaa, sillä erittäin kiireisissä työtehtävissä toimivat henkilöt olivat epäröimättä valmiita sitoutumaan mentoreiksi.

ALUETILAISUUDET HUIPPUSUOSITTUJA
Aluetilaisuudet keräsivät yli 1200 osanottajaa vuoden 2011 aikana. Ne ovat sujuneet loistavasti ja vakiinnuttaneet paikkansa jokaisen lakimiehen sydämessä.

PUHETTA OIKEUSTURVASTA
Lakimiesliitto järjesti 22.9.2011 keskustelutilaisuuden Oikeusturva – kuka maksaa ”viulut”. Palaute oli ylistävää eivätkä kaikki halukkaat mahtuneet mukaan, joten tilaisuus uusittiin vuoden 2012 alussa.

LAKIMIESLIITTO JALKAUTUU VIRASTOIHIN
Vuonna 2011 aloitettiin Lakimiesliiton virastokierros. Ensimmäinen tilaisuus oli verohallinnossa loppuvuonna. Tilaisuudesta saatu palaute osoitti, että tämän tyyppistä toimintaa tarvitaan.

MÖKIT OVAT KYSYTTYJÄ
Vuonna 2011 mökit olivat erityisen suosittuja. Kyseessä on hyvä ja kiitosta keräävä jäsenpalvelu, jonka liitto tuottaa kustannustehokkaasti.

IDENTITEETTITYÖ KÄYNNISSÄ
Vuonna 2011 käynnistettiin liiton identiteettityö. Paljon on saatu ­aikaan, esimerkiksi tunnuslause Oikeus ja kohtuus on otettu liitossa laajasti käyttöön.