Uusia lupauksia, pastaa ja motivaatiota
Hyvää uutta vuotta kaikille teille, joiden henkinen vuosi alkaa syksyllä kesälomien jälkeen. Syksy merkitsee minulle uuden alkua, inspiraatiota ja draivia. Syksyisin minulla on energiaa ja kaistaa miettiä motivaatiotani. Mitä haluan saada irti tulevalta, henkiseltä lukukaudelta? Mikä tuntuu motivoivalta?
Motivaatiosta ja työn merkityksellisyydestä puhutaan paljon. Motivaatiovalmentajana – ja oman elämäni kapteenina – minulle on aina ollut tärkeää tuoda näitä teemoja lähemmäs maan pintaa. Mitä voi käytännössä tehdä, jos haluaa tänä syksynä kokea vahvempaa motivaation tunnetta?
Mitä voi käytännössä tehdä, jos haluaa tänä syksynä kokea vahvempaa motivaation tunnetta?
Ensin pitää laittaa perusasiat kuntoon. ”Veneessä pitää huolehtia perustarpeista”, sanoi puolisoni, kun olin ensimmäisiä kertoja hänen kanssaan purjehtimassa. Opin nopeasti, että veneilystä on vaikea nauttia nälkäisenä tai kylmissään.
Mielestäni tämä periaate soveltuu hyvin myös työelämään – työarjesta on vaikea nauttia väsyneenä, kuormittuneena tai huonovointisena. Ennen kuin yrität buustata motivaatiotasi, tarkista kojelaudan mittarit. Nukutko tarpeeksi? Syötkö monipuolisesti? Ehditkö liikkua tarpeeksi viikon aikana? Kun perushyvinvointiin liittyvät asiat ovat kunnossa, on huomattavasti helpompaa lähteä vahvistamaan motivaation tunnetta.
Helpoin tapa ymmärtää motivaatiota on lähestyä sitä omannäköisyyden kautta. Sellainen tekeminen, joka tuntuu luontevalta ja innostavalta, on motivoivaa. Sama pätee olosuhteisiin – sellainen ympäristö, joka antaa enemmän energiaa kuin vie, ruokkii omaa motivaatiota.
Sellainen ympäristö, joka antaa enemmän energiaa kuin vie, ruokkii omaa motivaatiota.
Ensimmäinen tehtävä syksyn motivaatiorempassa on pohtia, mikä tekisi arjestasi omannäköisemmän. Haluatko lukea enemmän ja uppoutua johonkin uuteen aiheeseen? Haluatko tavata enemmän ihmisiä ja inspiroitua yhteisistä hetkistä? Oletko huomannut, että rutiinit kyllästyttävät sinua ja kaipaat enemmän juonenkäänteitä arkeen?
Suosittelen aloittamaan itsetutkiskelun käytännönläheisestä näkökulmasta. Aloitin itse siitä hyvin arkisesta oivalluksesta, että haluan syksyn aikana syödä paljon hyvää pastaa hyvässä seurassa.
Joskus motivaation tunteen vahvistamiseen riittää pienet arjen muutokset. Uusi mielenkiintoinen projekti töissä, enemmän aikaa tennikselle kalenterissa, jäätelöä perjantaisin. Toisaalta, jos elämä tuntuu varsin ontolta, tyhjiötä ei voi täyttää pelkällä pehmiksellä tai pasta arrabbiatalla. Tässä tilanteessa pitää olla valmis tekemään suurempia muutoksia.
Mikä on pienin mahdollinen askel kohti muutosta, jonka voit ottaa jo tänään?
Muutoksesta on helppo haaveilla, mutta muutoksen käynnistäminen on vaikeaa. Jos tänä syksynä unelmoit uudesta työpaikasta, alan vaihdosta, ulkomaille muutosta tai siitä kuuluisasta elämäntaparemontista, niin pysähdy miettimään: mikä on pienin mahdollinen askel kohti muutosta, jonka voit ottaa jo tänään? Ei huomenna, vaan tänään.
Motivaation tunteen vahvistaminen vaatii myös, että olemme itsellemme rehellisiä. ”Aion käydä useammin aamulenkillä”, lupasi ystäväni uuden vuoden juhlissa. Samaan hengenvetoon hän tokaisi, että inhoaa aamulenkkeilyä. Siskoni kysyi häneltä spontaanisti: ”Jos inhoat aamulenkkeilyä, miksi ihmeessä haluat tehdä sitä ensi vuonna enemmän?” Siinä hetkessä kiemurtelin epämukavana sohvalla. Eikö siskoni ymmärtänyt, että aamulenkkeily on ihmiselle hyväksi? Jälkikäteen tajusin, että siskollani oli hyvä pointti.
Välillä otamme itsestäänselvyytenä, että ”haluamme” asioita, jotka ovat hyödyllisiä, terveellisiä tai arvostettuja. Vahva motivaation tunne edellyttää kuitenkin, että tunnistamme hetket, joilla ei ole ainoastaan positiivinen vaikutus meidän elämäämme vaan jotka ovat itsessään innostavia. Niitä lisää!
Kirjoittaja on Partner, Minjon, camilla.kylander@minjon.fi