Vaalissa eniten ääniä saaneet: näitä teemoja ajan

Pasi Einola

Päätoiminen pääluottamusmies, asianvalvoja Verohallinnossa, VT. Huomisen hallinto / Hallinnon puolesta / Suomen Verolakimiehet ry.

– Valtuuskunnan kokouksia on vain kaksi kertaa vuodessa, joten käsiteltäviä asioita on esityslistalla runsaasti. Asioista on silti ehditty keskustella ja tehdä myös tarvittavat päätökset. Tämä ei olisi kuitenkaan mahdollista ilman perusteellista esitysten valmistelua valiokuntien, hallituksen ja liiton toimiston taholta, Einola kertoo.

Einolalle keskeinen teema on palkkaedunvalvonta Verohallinnossa ja valtiolla yleensäkin.

– Asiantuntijatyön merkitys ja painoarvo sekä tehtävien edellyttämät vaatimukset ovat kasvaneet. Kehityksen tulee näkyä myös lakimiesten palkkakilpailukyvyssä. Työelämämuutosten ja erilaisten kehityshankkeiden keskellä on tärkeää vaikuttaa myös siihen, että lakimiestutkintoa ja lakimiesten osaamista arvostetaan hallinnossa ja että arvostus myös näkyy työolosuhteissa ja urakehityksessä, Einola sanoo.

Einola aloittaa nyt toista kauttaan valtuuskunnassa.

– Olen kiitollinen saamastani luotta­muksesta. Valtuuskunnan jäsenyys ja osallistuminen sen toimintaan on tärkeä osa jäsenistömme edunvalvontaa.

Sari Aho

Päätoiminen pääluottamusmies, kihlakunnan­syyttäjä, VT. Huomisen hallinto / PUSH ry. / Suomen Syyttäjäyhdistys ry.

Aho valittiin jo neljänneksi kaudeksi valtuuskuntaan, sitä ennen hän on toiminut valtuuskunnassa varajäsenenä.

– Oikeuspolitiikka ja oikeusvaltion turvaaminen ovat minulle syyttäjänä ja myös nykyisessä toimessani tärkeä teema. Työskentelen sen puolesta, että oikeusvaltio ja oikeuslaitos toimisivat mahdollisimman hyvin, Aho sanoo.

Myös palkkaedunvalvonta on Aholle keskeinen teema.

– Lakimiesliitto on yhtenä isona tekijänä VES-neuvottelupöydässä, Aho kertoo.

Budjetin käsittely valtuuskunnassa on Ahon mielestä yllättävästi melkein läpihuutojuttu.

– Valtuuskunta ei kauheasti puutu siihen, mihin ja missä määrin varoja käytetään, vaan se hyväksyy esitykset ilman, että asiasta keskustellaan enemmälti, Aho sanoo.

Marika Valjakka

Kihlakunnanvouti. Huomisen hallinto / PUSH ry. / Suomen Kihla­kunnanvoudit ry.

Valjakka valittiin kolmannelle peräkkäiselle kaudelleen valtuuskuntaan. Ulosottovirastossa työskentelevälle Valjakalle tärkeä teema on oikeus­valtion turvaaminen.

– Ulosotto on osa oikeuslaitosta, joka on toimivan oikeusvaltion perusta. Lakimiesliiton taas näen lakimiesten yhteisöllisyyden ja identiteetin kohottajana sekä aktiivisena ja aloitteellisena toimijana oikeuspolitiikassa, Valjakka kertoo.

Tärkeä teema Valjakalle on myös yhteiskunnallisen keskustelun ylläpitäminen.

– Valtuuskunnan kokouksista on jäänyt parhaiten mieleen niin äänestykset kuin tanakat keskustelut, se kuinka lakimiehet lajityypillisesti ja toisiaan kunnioittaen perustelevat kantojaan, Valjakka kertoo.

Lue lisää Lakimiesliiton uuden valtuuskunnan kokoonpanosta ja katso vaalin tarkat tulokset.