Vakuuta itsesi työttömyyskassan jäsenyydellä

Outi Opiskelija aloitti oikeustieteen opintonsa vuonna 2005 ja valmistui maisteriksi huhtikuussa 2010. Outi oli opiskellut ahkerasti ja tehnyt töitä aina kesäisin. Ennen valmistumistaan Outi oli lähettänyt lukuisia työhakemuksia ja käynyt työhaastatteluissa, mutta työtä hän ei ollut saanut. Valistuneena opiskelijana Outi oli kuitenkin liittynyt Lakimiesliiton työttömyyskassaan heti ensimmäisten kesätöidensä alettua. Hänen kesätyönsä olivat olleet vaihtelevia, mutta Outi oli ansainnut niistä keskimäärin 1 800 euroa kuukaudessa. Outi etsii edelleen töitä ja nostaa samalla ansiosidonnaista päivärahaa noin 50 euroa päivässä bruttona.

Outin kaksoisveli Ossi Opiskelija oli tehnyt lähes kaiken samalla tavalla kuin Outi. Hän vain ei ollut liittynyt työttömyyskassaan. Ossikin etsii vielä töitä ja nostaa samalla alle 26 euron peruspäivärahaa. Ossia ketuttaa!

Ossi teki samalla tavalla kuin yli 95 prosenttia oikeustieteen opiskelijoista on tehnyt, eli hän ei liittynyt työttömyyskassaan opiskeluaikanaan. Lakimiesliiton työttömyyskassaan voi kuitenkin liittyä jo opiskelijana, kun on työssä jota tekee vähintään 18 tuntia viikossa. Opiskelijan saadessa opintojensa aikana täyteen yhteensä 34 työssäoloviikkoa työttömyyttä lähinnä edellisen 28 kuukauden aikana, hän on oikeutettu ansiosidonnaiseen työttömyyskorvaukseen, mikäli ei saa työtä valmistumisensa jälkeen. Tämän työssäoloehdon täyttää ehdottomasti suurin osa opiskelijoista. Hintakaan ei ole este, sillä kassan jäsenyys maksaa tällä hetkellä ainoastaan 38 euroa vuodessa ja summa on verovähennyskelpoinen.

Vuosina 2007–2009 valmistuneista noin 70 prosenttia sai heti töitä valmistumisen jälkeen. Historiallisesti heti valmistumisen jälkeen työllistyneiden määrä on vaihdellut noin 50 prosentin ja 80 prosentin välillä, riippuen esimerkiksi valmistuneiden määrästä ja valmistumishetken taloudellisesta tilanteesta. Osa työtä vailla olevista opiskelijoista ei edes ota papereitaan ulos yliopistosta valmistumista seuraavan taloudellisen epävarmuuden johdosta.

Koska varsinkin tulevaisuuden ennustaminen on vaikeaa, kannattaa kassaan liittyä heti kun siihen on mahdollisuus. Kukaan meistä ei voi tietää opintojensa alussa, miten tulee saamaan töitä opiskelujen aikana ja minkälainen työllisyystilanne vallitsee valmistumishetkellä. Jokaisen tulevan lakimiehen kannattaa siis vakuuttaa itsensä. Näin olen itsekin tehnyt.

Lakimiesliiton työttömyyskassan liittymislomakkeen voit tilata sähköpostitse osoitteesta raija.piltti@lakimiesliitto.fi tai soile.suanto@lakimiesliitto.fi

Eero Blåfield
Opiskelija-asiamies