Nykyisessä tehtävässään mies on ollut runsaan vuoden. Hän on ilmeisen innostunut työstään.
– Tässä hommassa saan päivittäin kuulla Suomen lahjakkaimpien valtiosääntöjuristien perustuslakipohdiskeluja ja niistä käytävää keskustelua. Valiokuntalausuntojen kirjoittaminen siltä pohjalta iltalampun valossa on älyllisesti poikkeuksellisen palkitsevaa työtä. Mikä voisi olla sen hienompaa?
Pykälöikäämme.
1 luku. Juristiksi ajautumisesta
1 §. Lapsuuden unelma. Ensimmäinen ehdoton unelma-ammattini oli veturinkuljettaja. Hieno, ihailtava homma se on edelleen.
2 §. Valaistuminen. Juristin koulutus alkoi kiinnostaa minua lukiovuosina. Uravalintani oli lopulta selvä, kun olin nähnyt elokuvan Kala nimeltä Wanda. Siinä John Cleese esittää asianajaja Archie Leachiä hulvattomalla tavalla.
2 luku. Lainsäädännöstä
1 §. Kiva laki. Perustuslaki, tietysti. Aika tuskallista tämä leipätyöni olisi, jos perustuslaki ja sen tulkinnat eivät sattuisi olemaan itselle myös harrastus ja intohimo.
2 §. Kamala laki. (Kohtelias huokaus.) Kaikki sellaiset pykälät, joihin direktiivijargon on käännetty sellaisenaan miettimättä yhtään, mikä kulloisenkin direktiivin alkuperäinen tarkoitus ja ajatus mahtoi olla. Ohuessa yläpilvessä usein mennään; konkretia puuttuu.
3 luku. Lakimiehistä eliölajina
1 §. Taitava juristi. Lahjakas lakimies osaa vakuuttaa oman näkemyksensä oikeellisuuden myös etevällä oikeudellisella argumentaatiolla. On myös osattava vetää raja siihen, mihin oikeus loppuu ja politiikka alkaa.
2 §. Tomppeli juristi. Tollo juristi on aina ja kovaäänisesti oikeassa.
4 luku. Eduskunnan perustuslakivaliokunnasta
1 §. Mitä se on. Perustuslakivaliokunnan tehtävänä on lakien perustuslainmukaisuuden ennakkokontrolli. Perustuslakituomioistuimeen verrattuna parlamentin yhteydessä toimivalla valiokunnalla on kiistaton etu, demokraattinen legitimiteetti.
2 §. Mitä se ei ole. Perustuslakivaliokunta ei ole tuomioistuin, ei hyvässä eikä pahassa. Valiokuntainstituutiossa yhdistyy oikeuden ratio ja voluntas maailmanlaajuisestikin erikoislaatuisella tavalla.
5 luku. Lainvalmistelun tasosta
1 §. Hyvät trendit. Perustuslakivaliokunta on monien muiden tahojen kanssa korostanut laadukkaan lainvalmistelun merkitystä. Aina silloin tällöin eteen osuu lakiesityksiä, joissa on ollut paljonkin parannettavaa.
Kritiikissä on kuitenkin muistettava mittasuhteet ja historiallinen kehitys. Kritiikistä voisi joku päätellä, että suomalaisen lainvalmistelun taso on huonontunut joka vuosi ainakin 100 viime vuotta. Tosiasiassa, pitkän kaaren valossa, nykyinen lainvalmistelumme on kuitenkin varsin hyvällä tolalla.
2 §. Huonot trendit. Maailmasta on tullut turhan kiireinen. Lakihankkeiden aikataulut ovat joskus tuskallisenkin tiukkoja.
6 luku. Valiokuntaneuvoksen työstä
1 §. Antoisinta. Lainsäätäjän tahdon arvioiminen valtiosääntöoikeuden keinoin.
Tässä työssä saa nauttia valtakunnan lahjakkaimpien professoreiden ja muiden asiantuntijoiden sanataiteesta, kun he antavat oikeudellisia lausuntojaan ajan hermolla olevista lakiesityksistä.
2 §. Raskainta. Kiireaikoina täällä tehdään todella pitkää päivää yötä myöten, mutta en minä sitä valita. Se kuuluu tämän työn luonteeseen.
Ammatillisesti raskainta on varmaankin se paine, että valiokunnan mietintö tai lausunto on viimeisen päälle oikein – myös teknisesti. Lainsäätämisjärjestysponsia ei kirjoiteta huitaisemalla.
7 luku. Perustuslakiasiantuntijoista
1 §. Perustuslakifundamentalistit. Nyt liikutaan vaarallisilla vesillä. (Naurahdus.)
Mielikuvatasolla kyse lienee juristeista, jotka näkevät lainsäädännön kokonaisuudessaan perustuslain toimeenpanona – ilman, että siinä olisi laisinkaan politiikkaa mukana.
Omassa työssäni en ole tuollaisia ihmisiä nähnyt.
2 §. Perutuslakinihilistitit. Perustuslakinihilistit olettaakseni näkevät lainsäädännössä perustuslakikytkentöjä hyvin harvoin; jos silloinkaan. Heille oikeus on vain lainsäätäjän tahtoa.
En ole tällaisenkaan ihmislajiin valiokuntatyössäni törmännyt.
8 luku. Maakunta- ja soteuudistuksesta
1 §. Hankkeen mittavuudesta. Työn alla on teknisenäkin lainsäädäntöhankkeena historiallisen suuri hallintouudistus. Sisällöllisesti se liikkuu valtiosääntöisesti osin aiemmin kartoittamattomilla vesillä.
2 §. Perustuslakivaliokunnan roolista uudistuksessa. Myös meille riittää uudistuksessa paljon pohdittavaa. Hallituksen esityksissä on tietysti jo kertaalleen pohdiskeltu uudistuksen perustuslaillisia ulottuvuuksia. Me mietimme niitä sitten vielä asiantuntijavoimin toiseen kertaan.
9 luku. Elämän pienet suuret asiat
1 §. Mielimauste. Sahrami.
2 §. Herkkuruoka. Kirjolohi.
3 §. Paras juoma. Brunello di Montalcino, italialainen punaviini.
4 §. Kaunein kukka. Aitoelämänlanka. Keskikesällä se kukkii aamupäivän ja rapistuu saman tien pois – ja tekee saman tempun seuraavana aamuna uudestaan.
5 §. Väri ylitse muiden. Sininen.
6 §. Pysäyttäväin historiateos. Saksalaisen Stalingradin taistelut läpi käyneen sotaveteraanin Hans Gerlachin omaelämäkerta Petetty armeija. Se on raju kertomus ihmisarvon romahtamisesta, kun Saksan sodanjohto päätti uhrata koko kuudennen armeijan ihan vaan viivyttääkseen neuvostojoukkojen etenemistä.
7 §. Esikuva. Veli Merikoski.
8 §. Elämän tarkoitus. Jälkikasvu.
9 §. Lempilausahdus. ”Miettii notta…”