Valoisa tulevaisuus

Uusi syksy tuo aina uusia opiskelijoita oikeustieteen pariin. Tänä syksynä yhdet kasvot vaihtuvat myös Lakimiesliiton opiskelijatoiminnassa, kun uusi opiskelija-asiamies aloittaa syyskuun alusta ja allekirjoittanut siirtyy hakemaan haasteita uusista tehtävistä. Oma kauteni opiskelija-asiamiehenä onkin kestänyt poikkeuksellisen pitkään, yli kaksi ja puoli vuotta. Haluankin tässä kiittää kaikkia niitä erinomaisen hienoja ihmisiä, joiden kanssa olen päässyt työskentelemään tänä aikana.

Tämän kahden ja puolen vuoden aikana on tapahtunut paljon hyvää kehitystä liiton opiskelijatoiminnassa sekä oikeustieteen opiskelijoiden asemassa työmarkkinoilla. Toisaalta monet vanhastaan hyvällä tolalla olleet asiat ovat pysyneet ennallaan. Vaikka koskaan ei kannata jäädä tyytyväisenä paikalleen, voi oikeustieteen opiskelija tällä hetkellä suhtautua melko luottavaisesti omaan tulevaisuuteensa.

Opiskelijoiden ääntä kuullaan

Opiskelijoita kuunnellaan yhä herkemmällä korvalla liiton toiminnassa ja opiskelijat ovat saaneet edustuksia niin liiton moniin valiokuntiin kuin hallitukseenkin. Opiskelijoiden työoloja ja palkkausta tutkitaan säännöllisesti. Havaittuja epäkohtia tuodaan keskusteluun ja hyviä käytänteitä ja toimijoita palkitaan. Vaikka useiden työnantajien kohdalla esimerkiksi työaikaan liittyvien lakien noudattamisessa on vakavia puutteita, on viime vuosina nähty merkittäviä päänavauksia opiskelijoiden ottamisessa työaikalain piiriin juuri sillä sektorilla, jossa lain noudattamisessa on ollut eniten vaikeuksia.

Lakimiesliiton tehtävänä on myös saattaa työnantajia ja opiskelijoita yhteen. Tätä tehtävää toteutetaan Lakimiespäivän yhteydessä järjestettävillä rekrytointimessuilla, jossa opiskelijat pääsevät tutustumaan suureen määrään sekä julkisen että yksityisen sektorin työnantajia. Vuonna 2010 Lakimiesliitto solmi historiansa ensimmäisen oman työehtosopimuksensa juurikin pääasiallisesti oikeustieteen opiskelijoita työllistävän yrityksen kanssa. Pian valmistuvia ilahduttaa hallitusohjelman kirjaus auskultointipaikkojen lisäämisestä.

Työllisyystilanne ennallaan

Toiset asiat ovat taas onneksi ennallaan. Vaikka vuonna 2009 Suomen bruttokansantuote koki koko itsenäisyyden ajan suurimman laskun, pysyi juristien työllisyystilanne lähes ennallaan. Vastavalmistuvilla lakimiehillä on edelleen suhteellisen hyvä asema työmarkkinoilla ja työttömyysaste on pysynyt siedettävällä tasolla. Juristien koulutusmäärät ovat vastanneet hyvin työmarkkinoiden tarvetta. Suuria negatiivisia muutoksia juristien työmarkkina-asemaan ei siis ole viime vuosina tapahtunut ympäristön rajuista muutoksista huolimatta.

Lakimiesliiton opiskelijatoiminta on muuttunut entistä enemmän edunvalvontapainotteiseen suuntaan, kuitenkaan perinteisiä opiskelijatapahtumia unohtamatta. Oman opiskelija-asiamiesaikani ikimuistoisimpia hetkiä on koettu muun muassa Liiton Arkin ja tietysti SAKKEn merkeissä. On ollut etuoikeus päästä osallistumaan työn puolesta tilaisuuksiin, joihin monet muut ovat jonottaneet vuorokauden ympäri.

Itse eläköidyn opiskelija-asiamiehen tehtävästä hyvällä mielellä tilanteessa, jossa vastavalmistuneet juristit liittyvät tällä hetkellä vielä aiempaakin runsaimmin joukoin liiton jäseneksi. Näin pääsen toivottavasti myös itse loppusyksystä tekemään. Lakimiesliiton tulevaisuus kaikkien Suomen juristien yhteisenä ammatillisena järjestönä näyttää ainakin omin silmin katsottuna varsin valoisalta!

 

Eero Blåfield
opiskelija-asiamies