Valtuuskunta valitsi vastuullisia ja suunnitteli tulevaa

Lakimiesliiton vastavalittu valtuuskunta kokoontui ensimmäiseen kokoukseensa maanantaina 23.11.2009. Ohjelmassa olivat sääntömääräiset syyskokousasiat, joista perinteisesti kiinnostavimpia ovat olleet luottamushenkilövalinnat ja tulevan vuoden toimintasuunnitelma ja talousarvio.

Myös meneillään olevaa neuvottelukierrosta käytiin perusteellisesti läpi muun muassa valtakunnansovittelija Esa Longan alustuksessa sekä asiamies Kati Virtasen ja lakimies Tommi Rainerman katsauksissa ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen. Neuvottelukierrosta pidettiin hyvin vaikeana, eri sektorit tarkkailevat toisiaan ja työtaistelut näyttävät hyvin mahdollisilta useilla aloilla.

Uusi valtuuskunta valitsi valtuuskunnan toimikaudeksi 2009–2012 liiton puheenjohtajaksi toiselle kaudelle professori, oikeustieteen tohtori Risto Nuolimaan. Liiton varapuheenjohtajaksi valittiin kolmannelle kaudelle asianajaja Salme Sandström.

Valtuuskunta osoitti luottamuksensa Lakimiesliiton hallituksen toimintaan valitsemalla uudestaan kaikki erovuoroiset hallituksen jäsenet Taina Hakkaraisen, Jarmo Hyvärisen, Anna-Mari Porkkala-Hietalan sekä Seppo Villan. Myös heidän henkilökohtaiset varajäsenensä Pia Sandvik, Pia Nyholm, Pasi Oikkonen ja Inga Korpinen valittiin uudestaan.

Valtuuskunta päätti pitää liiton jäsenmaksun vuonna 2010 vuoden 2009 tasolla.

 

Lakimiesliiton Lindberg: Oikeusturva ei ole sanahelinää

Suomen Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lindberg pitää hyvänä, että julkisuudessa on herännyt keskustelua suomalaisen oikeusturvan tasosta.

– Jo vuosia on ollut tiedossa, että kansalainen saa Suomessa oikeutta aivan liian hitaasti. Oikeusturvan takaamisesta on puhuttu paljon kauniita sanoja, mutta ne ovat jääneet sanoiksi, Lindberg linjasi tänään Lakimiesliiton valtuuskunnan kokouksessa.

Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen antamien langettavien tuomioiden paisuva virta on Suomelle jo melkoinen rasite.

– Oikeus ei toteudu kuten perustuslaki ja ihmisoikeussopimukset edellyttäisivät. Olemme jääneet jälkeen yleiseurooppalaisesta tasosta ja esimerkiksi Ruotsi on kaukana edellämme. Me emme voi näyttää mallia, mutta ainakin me voimme ottaa oppia, Lindberg korostaa.

– Oikeudenhoito ja kansalaisten oikeusturvan ylläpitäminen ovat yhteiskunnan ydintehtäviä. Tarvitaan poliittista tahtoa panostaa oikeuslaitokseen myös taloudellisesti. Muuta vaihtoehtoa ei ole, hän päättää.

Kannanotto julkaistiin liiton valtuuskunnan kokouksen yhteydessä.