Världsvant juristpar på internationell mark

Världen har alltid varit ett gemensamt intresse för juristparet Lindqvist. Upptäckarglädjen och reslusten har fört dem från Esbo till New York, vidare till St Petersburg och nu senast till Köpenhamn. Några större kulturkrockar eller andra svårigheter har de inte råkat ut för under sina utlandsvistelser.

– Man vänjer sig vid att bo där man bor. Alla städer och länder är så väldigt olika och man måste uppleva dem själv. Det är otroligt intressant att bekanta sig med ett nytt land, en ny stad och nya människor.

I New York studerade paret juridik och jobbade på varsin stor amerikansk advokatbyrå 2004–2006. Till St Petersburg bar det av 2008 då Mathias gjorde en intern secondment på Hannes Snellmans advokatbyrå i Ryssland. I september i år blev Köpenhamn deras nya hemstad då Mathias byrå öppnade kontor i staden. Någon tvekan om de skulle åka iväg fanns inte – trots att familjen hade två små barn.

– Visst var jag rädd att det kan bli jobbigt att bo i en ny stad då man är hemma med barnen, utan mor- och farföräldrar och vänner. Men Köpenhamn är en verkligt fin stad och det gick ju bra att bo med barn också i St Petersburg, säger Jessica.

Den initiala oron var obefogad visade det sig snabbt.

– Köpenhamn har flera fina lekparker och vissa av dem har till och med personal. Här finns också en innelekpark som i kvalitet liknar det man i Finland får betala rätt mycket för. En gång i veckan träffas vi med andra finska mammor och barn för att sjunga och leka tillsammans. Dessutom hade vi turen att råka hitta en jättetrevlig finlandssvensk barnflicka i Köpenhamn.

Minnesvärd upplevelse

För Jessica och Mathias har det överlag varit väldigt lätt att acklimatisera sig i Köpenhamn.

– Människorna ter sig rätt lika och byråkratin fungerar fint här. Danska språket borde vara lätt för svenskspråkiga men har ändå visat sig vara rätt svårt att förstå. Att läsa går klart bättre, säger Jessica.

Det som de upplevt som svårast har varit själva flytten – framför allt med små barn.

– Dessutom blir en utlandsvistelse alltid rätt tillfällig. Man stadgar sig kanske inte fullt ut och har två hem att sköta om – ett här och ett i Finland, säger Mathias.

Brist på fritidssysselsättningar har familjen åtminstone inte haft i Köpenhamn.

– Här finns massor att se och upptäcka. Speciellt mycket har vi tyckt om nöjesparken Tivoli, som till skillnad från andra nöjesparker har något för både barn och vuxna.

Den danska matkulturen har också gett Jessica och Mathias många intressanta upplevelser, som till exempel en oförglömlig middag på den kända gourmetrestaurangen Noma som är specialiserad på nordisk mat.

– Menyn bestod av tio förrätter och sju rätter, med allt från specialiteter som torkad mossa och levande småräkor, till klassiker såsom kammusslor och oxkind. Restaurangen har mer personal än gäster, vilket är ganska ovanligt.

Värdefull internationell erfarenhet

Jessica och Mathias tycker att de jurister som erbjuds möjlighet att åka utomlands skall göra slag i saken.

– Man hinner både leva och jobba i hemlandet alldeles tillräckligt. Då Finland ändå är periferiskt beläget i många avseenden är en viss internationell erfarenhet en klar fördel, framför allt om man tänker sig jobb med en internationell anknytning, säger de med en mun.

Till New York åkte Jessica och Mathias i synnerhet för att skaffa bredare internationell erfarenhet gällande företagsköp, som är parets gemensamma område.

– Merparten av praxis för företagsköp härstammar från USA och därför ville vi åka just dit.

Paret Lindqvist har många goda råd att ge till jurister som planerar en utlandsvistelse.

– Gör alla praktiska förberedelser i god tid som till exempel registreringar och skatteutredningar. Se också till att skaffa dagisplatser och bostad med lite marginal, säger Jessica.

För närvarande är det dock inte speciellt lätt att hitta jobb som finländsk jurist utomlands, menar Mathias. Framför allt inte i USA eller England, dit de flesta jurister gärna vill åka.

– De bästa chanserna kommer förstås via de rätta kontakterna. Fundera även på alternativa länder, såsom Ryssland, som säkert kommer att bära frukt på längre sikt, om man vill skilja sig från mängden. Det är inte alltför många i Finland som kan ryska och har insikt i ryska affärer, säger Mathias.

Själva planerar Jessica och Mathias att flytta hem igen till Finland under våren 2011.

– Då börjar nog utlandsvistelserna vara slut för vår del, men man vet ju aldrig. Hannes Snellman har ju inte ännu öppnat kontor i Oslo!