Verohallinto on vuoden 2021 Paras opiskelija­työnantaja

Kun kaveri vinkkasi hyvästä työpaikasta ja tarjolla oli kansainvälistä yritysverotusta, Sami Lahtinen ei epäröinyt. Neljäntenä opiskeluvuotenaan hän aloitti Verohallinnon kesätyöntekijänä toukokuussa 2019.

– Jatkoin sitten syksyyn ja ylikin. Olin osa-aikaisena ja tein samalla gradun. Nyt olen ollut vakituisissa töissä keväästä 2020, kertoo Etelä-Suomen yritysverokeskuksen veroasiantuntijana työskentelevä Lahtinen.

Henkilöstöasiantuntija Outi Kavénin mukaan Verohallintoon palkataan satoja kesätyöntekijöitä: tammikuun 2022 aikana haussa oli yhteensä 200 kesätyöpaikkaa tulevan kesän tehtäviin. Suurin osa kesätyöntekijöistä on oikeus-, kauppa- ja hallintotieteen opiskelijoita.

Kesätyöntekijät ovat viihtyneet, ja osa jatkoi töitä vielä syksyllä.

– Katsoin kesätyöntekijöiden rekrytointia viime vuodelta, jolloin täytettiin 47 paikkaa. Kyseisessä rekrytoinnissa 45 prosentilla valituista oli taustalla OTM-opinnot. Kesätyöntekijät ovat viihtyneet, ja osa jatkoi töitä vielä syksyllä. Palaute on ollut hyvää, mistä kertoo sekin, että vanhat kesätyöntekijät hakeutuvat uudestaan meille töihin.

Jos kiinnostaa, Verohallinnossa saa haasteita

Verohallinnossa panostetaan ennen kaikkea perehdytykseen. Kaikille kesätyöntekijöille yhteinen perehdytysjakso kestää noin pari viikkoa. Opiskelijat saavat tietoa verotuksesta ja tutustuvat omaan verotaloonsa, työympäristöönsä ja työyhteisöönsä.

Koulutus- ja asiantuntijatukea on jatkuvasti saatavilla. Lähitukihenkilöt ovat paikalla koko kesän, ja myös valtakunnallista tukea on tarjolla. Kavénin mukaan tarkoitus on oppia yhdessä.

Opiskelijatyöntekijät saavat tervetulopaketin, ja QR-koodin kautta pääsee perehdytyssovellukseen, jossa on lisää tietoa arjen toimintatavoista.

– Meille ei tarvitse tulla kahvia keittelemään. Työntekijä pääsee niin halutessaan nopeasti itsenäiseen päätöksentekoon. Näin ongelmanratkaisutaitokin kehittyy. Mahdollisuus on myös oman osaamisen ja mielenkiinnon kautta saada haastavampia tehtäviä: jos on kiinnostunut vaikka sijoitustoiminnasta, voi päästä töihin sijoittajien verovalvontaan.

Meille ei tarvitse tulla kahvia keittelemään. Työntekijä pääsee niin halutessaan nopeasti itsenäiseen päätöksentekoon.

Lahtinen komppaa Kavénia. Hän toteaa omien toiveidensa täyttyneen jopa yli odotusten.

– Verohallinto on opiskelijalle opettava ja joustava työpaikka. Työaikoja voi sovitella, itsekin sain opintovapaata. Opiskelijoihin luotetaan, he saavat tehdä samoja hommia kuin muutkin, ja apua tarjotaan aina. Itse pystyy vaikuttamaan siihen, miten haastavia tehtäviä tekee.

Kavén kertoo omalta uraltaan esimerkin työntekijöiden kuuntelemisesta: jo kun hän tuli henkilöstösuunnittelijaksi Verohallintoon, hänen erilaiset ehdotuksensa otettiin hyvin vastaan.

Opiskelijoihin luotetaan, he saavat tehdä samoja hommia kuin muutkin, ja apua tarjotaan aina.

Osaavia ja innostavia hakijoita

Kavén toteaa, että kesätyöntekijät tuovat jo rekryvaiheessa innostusta, joka huokuu muidenkin arkeen. Ennen koronaa heidän rekrytointinsa tapahtui ensivaiheessa 8–10 hengen ryhmähaastatteluna, joka kesti tunnista kahteen.

– Kaikkia jännitti, mutta kun he pääsivät vauhtiin, tunnelma oli rento ja ihmiset luontevia. Ryhmähaastattelua seuraavassa yksilöhaastattelussakaan mitään oikeita tai vääriä vastauksia ei ole, tärkeintä on, että tulee sinne omana itsenään.

Rekrytoinneissa on lisäksi paljastunut, kuinka pätevää väkeä jo opiskeluvaiheessa on. Kavénin mukaan hakijoilla saattaa olla parikin tutkintoa, he ovat olleet vaihdossa, kielitaitoa riittää ja esiintyminen on sujuvaa. Verohallintoon päästäkseen ei kuitenkaan tarvitse olla mikään supersankari, vaan riittää, että on motivoitunut oppimaan.

Verohallintoon päästäkseen ei tarvitse olla supersankari, vaan riittää, että on motivoitunut oppimaan.

– Kaikki suhtautuvat opiskelijoihin todella hyvin. He tuovat uutta näkökulmaa ja osaamista, joista mekin voimme oppia.

Uralla pääsee kehittymään

Lahtinen kehuu työyhteisöään – osan kanssa hän on tekemisissä myös vapaa-ajallaan. Tiimiin kuuluu 40 työntekijää.

– Jos verotus kiinnostaa, Verohallinto on kyllä hyvä työpaikka. Työtehtävät ovat mielenkiintoisia, uralla pääsee kehittymään ja työn ja vapaa-ajan yhteen sovittaminen on helppoa. Töihin on tullut myös opiskelukavereitani, ja kaikki ovat viihtyneet.

Kavén myöntää liputtavansa ärsytykseen asti työnantajansa puolesta: etenkin luottamus työntekijään, joustava työkulttuuri ja hyvät etätyökäytännöt ovat tärkeitä arjen aherruksessa.

Lakimiesliiton palkinto lämmitti rekrytoijan mieltä erityisesti sen vuoksi, että se tuli äänestyksen kautta. Opiskelijoiden tunnustus on arvokasta.