Verotus on kilpa­ratsastavan juristin leipälaji

Hevosenkengän uskotaan tuovan onnea. Valtteri Gundersbylle hevosenkenkä liittyy läheisesti yrittämiseen sekä juristin työn arkipäivään.

Kun vaarilla on aina ollut ravihevosia ja isä on juristi sekä osakkaana lakialan yrityksessä, on uravalinnalle olemassa selkeähköt askelmerkit. Nykyisin 29-vuotiaasta Valtteri Gundersbystä tuli hevosalan ammattilainen, oikeustieteen maisteri, huippu-urheilija, työntekijä ja yrittäjä.

Näiden nivominen yhteen vaatii ymmärtävää työnantajaa, vahvaa perheen ja ystäväpiirin tukea sekä poltetta yrittäjyyteen ja kilpailemiseen.

– Yrittäjämäinen tapa tehdä töitä on kaiken lähtökohta. Työpäivä kahdeksasta neljään ei istu tähän malliin. Pienessä organisaatiossa löytyy joustavuutta asioiden järjestymiseen.

Yrittäjämäinen tapa tehdä töitä on kaiken lähtökohta. Työpäivä kahdeksasta neljään ei istu tähän malliin.

Tuo sopiva yritys on BOWA Legal Oy, jossa Gundersby toimii legal counsel -tehtävänimikkeellä. Juristiksi opiskellessaan hän erikoistui verotukseen.

– Asiakkainani on paljon pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joiden verotusasioita käsittelemme. Mukana on myös henkilöveropuolta. Ja hevostalous on täällä näkyvästi esillä.

Hevoset ovat läsnä niin ikään Stall Solbacka -yrityksessä, jonka Gundersby omistaa yhdessä ekonomivaimonsa kanssa. Vaimolle 35 hevosen tallin ja yhden Etelä-Suomen suurimman ratsastuskoulun pyörittäminen on kokopäiväistä yrittämistä, Gundersby osallistuu siihen oman aikataulunsa puitteissa.

Työt lomittuvat toisiinsa pitkinä päivinä

Gundersbyn työviikko on yhdistelmä erilaisista päivistä, joille yhteistä on pituus. Hän viettää keskimäärin kaksi päivää viikosta BOWA Legalin toimistolla. Nurmijärven Klaukkalasta Helsingin keskustaan ajaa 45 minuutissa, ja perillä hän on yleensä yhdeksän korvilla.

– Keskitän toimistopäiviin ne asiat, jotka vaativat asiakas- ja sidosryhmätapaamisia. Asiakastyö on iso osa työtäni, ja siihen sisältyy myös asiakas- ja yhteistyökumppanihankintaa.

Kotiin Gundersby lähtee kello 17–19 paikkeilla ja käy illalla ratsastamassa yhden hevosen. Tallihenkilöstön työaika on kello 6–23, ja palaveri heidän kanssaan on usein kello 22. Ilta voi tuoda vastaan myös yllättäviä asioita, kuten rikkoutuneen vesiputken tai 30 senttiä märkää lunta.

Osa BOWA Legalin asiakkaista haluaa edelleen tavata kasvotusten, mutta pääosa tapaamisista tapahtuu etänä. Näin myös niiden viikon kolmen työpäivän aikana, jolloin Gundersby tekee etätöitä. Hän keskittää tällöin asiakaskohtaamiset aamupäivään, jolloin hän tekee tehokkaasti töitä lounaaseen asti. Iltapäivän hän varaa omien hevosten ratsastamiseen, ja lisäksi tehtäviin kuuluu kengitystä.

Minulla on myös kengittäjän tutkinto, ja se on yksi ammattini. 35 hevostamme on kengitettävä kuuden viikon välein.

– Minulla on myös kengittäjän tutkinto, ja se on yksi ammattini. 35 hevostamme on kengitettävä kuuden viikon välein. Olen opiskellut myös ratsastusvalmentajaksi, mutta pidän vain silloin tällöin viikonloppukursseja.

Kesäaika on sitten oma lukunsa. Tällöin Gundersbyn juristin työt painottuvat alkuviikkoon. Torstai-iltana on usein edessä lähtö kilpailumatkalle, jolta hän tekee perjantaina etätöitä mahdollisuuksien mukaan. Kisamatkat keskittyvät Etelä-Suomeen ja kestävät tyypillisesti koko viikonlopun.

Helsingin keskustan toimisto on Valtteri Gundersbyn työpiste yleensä alkuviikosta. Työt sujuvat yhtä lailla myös kotitallilla ja joskus jopa kilpailuareenoilla.

Hevosurheilu ja vero-osaaminen lyövät kättä

BOWA Legal on pieni toimisto, jonka palveluksessa on viisi juristia ja kaksi oikeustieteen opiskelijaa. Yrityksen koko näkyy työkuorman nopeanakin vaihteluna. Joskus kädet ovat täynnä töitä, toisinaan on taas hiljaisempaa. Luppoaikana tehdään asiakashankintaa ja luodaan yhteistyökuvioita.

Niin BOWA Legal kuin Gundersby itse ovat aktiivisia toimijoita ja pyrkivät luomaan tiiviin sidosryhmäverkoston toiminnan tueksi. Gundersbyn rooli kilparatsastajana ja hevostalouden toimintakentän osaajana luo tähän hyvät edellytykset. Hän tuntee lisäksi paljon ihmisiä ja toimii monessa eri roolissa.

– Ratsastuksen parissa pyörii paljon yritysten omistajia, johtajia sekä muita päättäjiä, joiden kanssa on luontaista keskustella verotuksen lisäksi muistakin asioista. Vaikuttaminen kuuluu olennaisena osana työhöni, sillä olen Suomen Ratsastajainliiton hallituksen jäsen toimikaudella 2022–24.

Hevosurheilua on verotuksellisesti vaikea rinnastaa mihinkään muuhun urheiluun.

Hevosalalla on vallinnut pitkään vakiintuneet tulkinnat verotuksesta. Nyt verottaja on kuitenkin ottanut alan erityisen tarkastelun kohteeksi.

– Tehtäväni on toimia asiantuntijana, selvittää yksityiskohtia, palvella asiakkaita ja jäsenistöä sekä tukea alaa ja liittoa. Hevosurheilua on verotuksellisesti vaikea rinnastaa mihinkään muuhun urheiluun. Teemme tiivistä yhteistyötä raviurheilun ja sen toimialajärjestön Hippoksen kanssa.

Aikuislukion kautta juristiksi

Kesät maalla vaarin hevostilalla veivät Gundersbyn tallielämän pyörteisiin kahden vanhemman sisaruksen esimerkin innoittamana. Kilpaura käynnistyi juniori- ikäisenä ja jatkuu nyt seniorina, jonka pariin ratsastuksessa siirrytään 21-vuotiaana. Gundersbyn vaimo kilpailee niin ikään aktiivisesti.

Nousu maajoukkueratsastajaksi muokkasi Gundersbyn opiskelukuvioita aika lailla. Aikuislukion jälkeen hän piti muutaman välivuoden ja aloitti opiskelun oikeustieteellisessä 24-vuotiaana. Hän vei opinnot läpi neljässä vuodessa. Gundersby on sangen tyytyväinen nykytilanteeseensa.

Liikkuva työni on siellä, missä minä ja läppärini ovat.

– Liikkuva työni on siellä, missä minä ja läppärini ovat. Saan tehdä paljon asiakastyötä, konsultointia ja neuvontaa sekä keskittyä verotukseen, jossa ennakointi on iso asia. Ja tietysti pyörittää yritystoimintaa ja kilpailla, jota voin jatkaa vielä vuosikymmeniä.