Vientituote vai korjauskohde

Blogit ja kolumnit
18.02.2020 • Janne Laukkanen

Suomalaista oikeudenhoitoa ja koulujärjestelmää vaivaavat samankaltaiset haasteet.

Toisaalta niitä ihaillaan ja kehutaan vientituotteen kaltaisiksi onnistumisiksi. Toisaalta alat saavat myös kritiikkiä niskaansa. Milloin uhkana on romahtaminen Pisa-tuloksissa, milloin saamme muistutuksia oikeudenkäyntien hitaudesta.

Kritiikkiä yhdistää moitteiden kohdistuminen prosesseihin. Tekijöitä kyllä arvostetaan.

Harvassa ovat ne, jotka moittisivat suomalaisten opettajien ammattitaitoa. Korkeatasoinen koulutus takaa, että opetus on varhaisista kouluvuosista lähtien tiedonnälän kasvattamista eikä vain sanelua.

Oikeustieteellinen koulutuksemme on laadukasta ja osaajat kysyttyjä työmarkkinoilla.

Myös oikeustieteellinen koulutuksemme on laadukasta ja osaajat kysyttyjä työmarkkinoilla.

Opettajiemme osaaminen kerää kiinnostusta kansainvälisesti. Samaan tapaan oikeudenhoitomme ammattilaiset käyvät vientituotteesta. Esimerkiksi käy juttumme suomalaisten työstä Euroopan unionin siviilihallintaoperaatiossa Lähi-idässä.

Oikeudenhoitomme ammattilaiset käyvät vientituotteesta.

Mutta prosesseissa ja resursseissa on kehitettävää. Eli suomeksi sanoen työn tekemiselle olisi oltava paremmat edellytykset. Pelkällä ammattitaidolla ei tehdä sen paremmin maailman parasta koulua kuin oikeusjärjestelmääkään.

Kerromme viime aikojen keskustelusta oikeusprosessien hiomiseksi. Parannustyöhön tarvitaan myös euroja. Tällöin pahitteeksi ei ole tunnettavuus.

Koulusta jokaisella suomalaisella on käsitys. Oikeusprosesseista harvemmalla. Siksi tarvitaan Lakimiesliiton työtä oikeudenhoidon tarpeiden esiintuomiseksi.

Lakimiesuutiset on tarttunut 75 vuoden ajan oikeudenhoidon ilmiöihin.

Sitä varten on myös tämä lehti, printtinä ja verkossa. Lakimiesuutiset on tarttunut 75 vuoden ajan oikeudenhoidon ilmiöihin – onnistumisiin ja kompasteluihin. Tietoa on haluttu tarjota niin liiton jäsenille kuin laajemmin yhteiskunnalle.

Tiedolle on onneksi aina tilausta.

Kirjoittaja on Lakimiesuutisten päätoimittaja, janne.laukkanen@lakimiesliitto.fi, @LaukkanenJanne