Meistä useimmat ovat varmasti kohdanneet vihaisen ihmisen puhetta joko omakohtaisesti tai ainakin sivusta seuraten. Saattaapa olla, että olemme itsekin joskus vihasta puhisten päästäneet sisimmästämme sinne kerääntyneitä paineita hivenen harkitsemattomalla puheryöpyllä. Siinä ei sinänsä ole mitään ennenkuulumatonta tai välttämättä edes väärää. Paineita on hyvä purkaa. Useimmat purkaukset on mahdollista nollata tilanteen rauhoituttua.
Viime aikoina on noussut ikään kuin uutena asiana esiin termi "vihapuhe", jolla on oma erityismerkityksensä. Kun selvittelin asiaa ihan mielenkiinnosta vähän tarkemmin, huomasin, että kyseinen sana ei olekaan mikään uusi keksintö. Nykysuomen sanakirjan neljännessä painoksessa vuodelta 1973 todetaan, että vihapuhe on ”vihasta, kostonhalusta, kateudesta tms. aiheutunut, vihamielinen puhe”.
Euroopan neuvoston ministerikomitean mukaan ”vihapuhe on sellaista ilmaisua, jolla levitetään, yllytetään, edistetään tai oikeutetaan rotuvihaa, muukalaisvihaa, antisemitismiä tai muunlaista vihaa, joka perustuu suvaitsemattomuuteen”.
Laajin käsiini sattunut määritelmä on filosofian tohtori Yrjö Makkosen viime syyskuussa Uuden Suomen blogissaan julkaisema teksti. Hän perusteli määrittelyn tarvetta sillä, että vihapuhe on varsin monelle epäselvä käsite. Sen osoitti muun muassa Ylen vihapuhetta käsitellyt ohjelma.
Makkosen mukaan varsinaista vihapuhetta on muun muassa ”epäasiallinen, epäkohtelias, halveksiva, hyökkäävä, härnäävä, ylenkatsova, itsensä ylentävä, epäkunnioittava, loukkaava, naurunalaiseksi asettava, ivaava, suuta soittava, räkyttävä, uhitteleva, provosoiva, toisen osapuolen poissulkeva jne. kommunikaatio. Sisältö ei ole ratkaiseva vaan se, miten sisältö esitetään. Vihapuhe kumpuaa jatkuneesta vihasta, kaunasta, katkeruudesta ja ylemmyydentunteesta torjuttavaa osapuolta kohtaan. Mitään yhteistä ei koeta olevan olemassa ja toinen osapuoli halutaan eliminoida tai sen toivotaan tuhoutuvan.” Määrittely oli edellä esitettyä laajempi, tässä on vain osa.
Nykymaailma tarjoaa myös kielteisille ilmiöille aivan toisenlaisia välineitä kuin ennen vanhaan. Tästä on esimerkkinä vaikkapa Facebook, jossa voidaan laukoa erilaisia ”totuuksia ja mielipiteitä” nimettömyyden suojassa. Tuoreen tiedon mukaan apulaisvaltakunnansyyttäjä on päättänyt syyttää useita lieksalaisia kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Poliisi oli puuttunut asiaan heti saatuaan tiedon Facebook-keskusteluryhmässä marraskuussa julkaistuista kirjoituksista, joita oli syytä epäillä somalialaisiin kohdistuviksi vihapuheiksi.