Vinkit työhaastatteluun

Työhaastatteluun ei tule lähteä kylmiltään, vaikka haastatteluista olisikin aiempaa kokemusta, Juristiliiton uravalmentaja Heidi Hännikäinen painottaa.

Työpaikkailmoitus sekä oma hakemus ja ansioluettelo kannattaa lukea vielä kerran etukäteen. Hakemuksessa ja ansioluettelossa kerrotuista asioista voidaan kysyä lisää haastattelussa.

– Opiskelijalta voidaan kysyä vaikkapa graduaiheesta, jos se liittyy haettavaan alaan, Hännikäinen havainnollistaa.

Työpaikkailmoitus sekä oma hakemus ja ansioluettelo kannattaa lukea vielä kerran etukäteen.

Hän kehottaa pohtimaan konkreettisia asioita: jos kertoo hakemuksessa esimerkiksi tietynlaisesta osaamisesta, kannattaa valmistautua kertomaan siitä esimerkkejä.

Myös organisaatioon ja tehtävään kannattaa tutustua esimerkiksi lukemalla verkkosivuja. Haastattelu ei ole tentti, mutta tieto kertoo motivaatiosta ja kiinnostuksesta paikkaan.

Suhteuta kysymykset työtehtävään

Työhaastatteluun ei ole yhtä ainoaa kysymyspatteristoa.

– Peruskysymyksillä selvitetään hakijan osaamista, testataan motivaatiota, tutustutaan henkilöön ja selvitetään, miten hän soveltuisi työyhteisöön, Hännikäinen kertoo.

Jos jotain kysyttyä asiaa ei tiedä, vastausta ei kannata yrittää keksiä.

– Ennemmin kannattaa myöntää, ettei tiedä. Voi vaikka sanoa kysymyksen olevan mielenkiintoinen, mutta aihealueen vieras.

Heikkouksista kysytään enää harvoin, mutta omat kehityskohteetkin kannattaa tuntea.

Hännikäinen kehottaa keskittymään siihen, mitä kysymyksillä haetaan juuri tämän työtehtävän kannalta. Heikkouksista kysytään enää harvoin, mutta omat kehityskohteetkin kannattaa tuntea.

– Ei kannata luetella kaikkia heikkouksia, vaan miettiä omia kehittymiskohteita kyseisen työn suhteen. Jos tehtävä vaatii esiintymistä, ei kannata tuoda esille, että siitä ei ole kokemusta. Sen sijaan voi kertoa, että esiintymiskokemusta ei ole vielä paljon, mutta on kiinnostunut saamaan sitä, Hännikäinen havainnollistaa.

Haastattelu on esiintymistilanne. Vastaamista voi harjoitella ääneen, jotta se on sujuvaa. Vaikeisiin kysymyksiin vastaamista voi pohtia kaverin tai vaikka liiton uravalmentajan kanssa.

Keskustele haastattelijan kanssa

Hännikäinen kehottaa työntämään huijarisyndrooman syrjään ja tuomaan itsensä positiivisessa valossa esille.

– Jos jännittää kovasti, senkin voi ihan hyvin sanoa ääneen. Jännityshän voi kertoa, että on todella aidosti kiinnostunut paikasta.

Isoin moka on olla negatiivinen. Entisen työpaikan arvosteleminen tai muiden hakijoiden lyttääminen eivät jätä hyvää kuvaa. Itseään ei kannata kehua muiden kustannuksella.

Isoin moka on olla negatiivinen.

Sen sijaan kannattaa keskittyä kertomaan itsestään ja keskustelemaan haastattelijan kanssa.

– Haastattelu on keskustelutilanne, jossa myös haastateltava voi kysyä kysymyksiä. Usein lopussa tarjotaan erikseen mahdollisuus kysymyksille.

Hännikäinen listaa muutaman esimerkkikysymyksen: Millainen on tyypillinen työpäivä? Mitkä ilmoituksessa listatuista tehtävistä ovat päivittäisiä? Millaisessa tiimissä tulisin työskentelemään?

– Kysymyksillä saa tietoa työstä ja osoittaa kiinnostusta työtä kohtaan. Jos jotain tärkeää jäi sanomatta aiemmin, senkin voi vielä lisätä, hän sanoo.