Tällä tavalla lainattiin entisaikaan kavereilta tilapäiseen tarpeeseen pieniä rahasummia. Yleensä rahaa saatiin ja se myös maksettiin takaisin. Mitään korkoa ei peritty ja toiminta oli paljolti vastavuoroista. Mutta maailma on muuttunut, monessakin mielessä, eikä kaikilta osin parempaan suuntaan. Tämä tosin riippuu siitä, miltä puolelta asiaa kulloinkin katsoo.
Yllättävää rahantarvetta voi tulla kenelle hyvänsä. Pesukone tai auto hajoaa eikä ilman tule toimeen. Tai sitten ei voi vastustaa heräteostosta tai paria neuvoa-antavaa. Monilla nuorilla saattaa olla kyse raha-asioiden hoitamisen osaamattomuudesta.
Tähän markkinarakoon on syntynyt aivan uutta tuottoisaa bisnestä, kun erilaisia pikavippiyrityksiä on rekisteröity yli 80 kappaletta. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan pikavippejä nostettiin tämän vuoden heinä–syyskuussa yli 350 000 kertaa, missä oli kasvua edelliseen vuoteen yli kolmannes. Vip-pien kokonaismäärä oli 83 miljoonaa euroa, josta maksettiin erilaisia kuluja yli 20 miljoonaa.
Jos ajattelee asiaa pelkästään bisnesmielessä, joku voisi sanoa, että tässä on keksitty loistava liikeidea. Sijoitetulle pääomalle saadaan todella hyvää korkoa. Tarjoukset vaihtelevat jossakin määrin, mutta jos 500 euron lainasta pitää kuukauden kuluttua maksaa 640 euroa, on kuukausikorko 28 prosenttia.
Vuosikoroksi muutettuna monet tarjoukset ovat satoja prosentteja. Kun otetaan huomioon tämän hetken korkotaso, alle neljä prosenttia pankin myöntämästä kulutusluotosta vuodessa, on ero valtava. Rahavaikeuksiin joutuneet valtiot kauhistelivat niiltä vaadittua kuuden prosentin korkoa.
Yhtenä syynä näiden pikavippien huimaan kasvuun lienee niiden saamisen helppous. Ei tarvita vakuuksia eikä takaajia. Monesti ”hätä” saattaa olla niin suuri, että rahantarvitsija ei kykene harkitsemaan asiaa kokonaisuutena eikä sitä, mikä vipin todellinen kustannus on. Tuntuu helpottavalta, kun saa ongelman sillä kertaa ratkaistua, jos pakollisiin menoihin varattu raha tulikin käytettyä muualla.
Viime vuonna pikavippejä myönnettiin yli miljoona kertaa. Kyse ei siis ole mistään pikkuasiasta. Saattaa olla, että vipin ottajia on paljon vähemmän eli ongelmat kasautuvat. Säännöksiä on jo tiukennettu ja nyt selvitellään muun muassa velallisen kulujen rajoittamista. Tässä on melkoinen haaste myös taloudenhoidon neuvonnan ja sosiaalisen luototuksen kehittämiselle, jotta luottokelvottomat kuluttajat voisivat saada kohtuullisilla ehdoilla lainaa yllättäviin ja todellisiin rahoitustarpeisiinsa.