Virus hiljensi Suomen – juristeja tarvitaan kriisin ratkaisemiseen

Blogit ja kolumnit
07.04.2020 • Antero Rytkölä

Pieni koronavirus on saanut paljon aikaan: Matkustaminen on keskeytynyt, talous sakkaa, ihmisten terveys on uhattuna ja mahdollisesti jopa elämäntapamme muuttuu. Etätyö ja -opiskelu, vapaaehtoistyö heikompien hyväksi ja koti-illat läheisten kanssa ovat toki tuttuja ilmiöitä aiemmasta. Nyt entistä useammat tottuvat ottamaan nämä tavakseen ja kenties toteavat, että näin on hyvä.

Virus on koetellut koko yhteiskuntamme toimintakykyä.

Arvioni on, että sekä julkinen hallinto että kansalaisyhteiskunta ovat jo osoittaneet vahvuutensa. Vaativuutta tässä suhteessa on lisännyt tilanteen nopea muutos: tänään eilinen on jo vanhentunutta.

On ollut hienoa havaita, että laillisuus on korostetusti esillä tässäkin yhteydessä. On muun muassa punnittu, onko kaikkien säännösten soveltaminen asianmukaista. Osa oppineista on voinut olla julkisesti eri mieltä. Oikeusvaltion kannalta on hyväksi, että tällai­sessakin tilanteessa kriittinen arviointi on mahdollista.

Oikeusvaltion kannalta on hyväksi, että tällai­sessakin tilanteessa kriittinen arviointi on mahdollista.

Poikkeustila on ensimmäinen sitten toisen maailmansodan. Tuskin monikaan uskoi valmiuslakia kymmenen vuotta sitten valmisteltaessa sitä todellakin tarvittavan, ainakaan tällaisessa yhteydessä.

Meille juristeille on kuitenkin kyky ottaa lakeja säädettäessä huomioon epätoden­näköisetkin vaihtoehdot. Ja hyvä näin.

Juristeille on kyky ottaa lakeja säädettäessä huomioon epätoden­näköisetkin vaihtoehdot.

Meidän jokaisen on ollut syytä huolehtia myös omasta toimintakyvystämme. Siihen meillä on omat tapamme.

Minulle apua tulee Beatlesin suosikissa ”Hey Jude”. Sitä hyräilen, kun valo näkyy vain kaukana tunnelin päässä. ”Hey Jude, don’t make it bad. Take a sad song and make it better. – – And anytime you feel the pain, hey Jude, refrain, don’t carry the world upon your shoulders…”

Tämän kriisin lopputuloksena voi olla pysyviä muutoksia. Etätyöt ja -opiskelu yleistyvät, ihmisistä välitetään enemmän ja läheisten kanssa vietetään enemmän aikaa. Eli ei niin pahaa, ettei jotain hyvääkin.

Kirjoittaja on Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja, antero.rytkola@lakimiesliitto.fi