Viruset lade sordin på Finland – juristerna behövs för att lösa krisen

Blogit ja kolumnit
07.04.2020 • Antero Rytkölä

Det mikroskopiska coronaviruset vållar stor skada: Resandet har upphört, ekonomin hostar, män­niskors hälsa hotas och vår invanda livsstil kan förändras. Distansarbete och distansstudier, volontärarbete de svagare till fromma och hemmakvällar med nära och kära är förvisso bekanta fenomen, men nu blir de vardag för allt fler finländare. Många kanske konstaterar att det hela ändå inte är så tokigt.

Viruset ställer hela vårt samhälle på prov.

Min bedömning är att både den offentliga förvaltningen och medborgarsamhället redan har visat prov på sin styrka. Den snabba lägesförändringen är krävande och utmanande: I dag är gårdagen redan historia.

I den svåra situationen kan man med glädje konstatera att lagligheten har en framskjuten plats. Statsledningen och andra har bland annat begrundat om det är befogat att tillämpa alla förordningar och bestämmelser. Vissa lärda ifrågasätter praxisen offentligt, men ur rättsstatens synvinkel är det bra att den kritiska bedömningen ges utrymme även i besvärliga situationer.

Ur rättsstatens synvinkel är det bra att den kritiska bedömningen ges utrymme även i besvärliga situationer.

Undantagstillståndet är det första sedan krigen. När beredskapslagen bereddes och stiftades för tio år sedan var det nog få som trodde att den skulle behövas – allra minst i en situation som dagens.

Vi jurister har förmåga och kompetens att, vid stiftandet av lagar och förordningar, förutse också osannolika scenarier. Lyckligtvis, kan man väl säga.

Vi jurister har förmåga och kompetens att, vid stiftandet av lagar och förordningar, förutse också osannolika scenarier.

Vi har alla orsak att slå vakt om vårt välbefinnande och vår handlingsförmåga. Vi gör det på olika sätt: Jag får stor hjälp av Beatles kända låt ”Hey Jude”. När tillvaron känns tung och jag har svårt att skönja ljus i tunneln brukar jag nynna på den bekanta trallen.

”Hey Jude, don’t make it bad. Take a sad song and make it better… And anytime you feel the pain, hey Jude, refrain, don’t carry the world upon your shoulders… ”

Dagens kris kan medföra bestående förändringar. Distansarbete och distansstudier kan bli ett vanligt fenomen, omtanken och omsorgen om andra kan öka och samvaron med nära och kära kan kännas viktigare. Inget ont som inte för något gott med sig!

Antero Rytkölä, styrelseordförande, antero.rytkola@lakimiesliitto.fi