Vuosi tarkasti kuuntelua

Sain ilokseni tietää syyskuussa­ 2011, että minut oli valittu noin parinsadan oikeustieteen kandidaatin ja maisterin joukosta auskultoimaan erääseen pääkaupunkiseudun käräjäoikeuteen, minkä jälkeen saisin ­varatuomarin arvonimen. Kertoessani ­asiasta eräs lääkäriystäväni kysyi minulta,  mitä auskultoinnilla tarkoitetaan oikeustieteellisellä alalla, sillä heidän alallaan auskultointi-termiä käytetään eräästä potilaantutkimusmenetelmästä.

En tuolloin kuitenkaan ehtinyt perehtyä sanan metodologiaan tarkemmin, ja asia jäi mielen pohjalle. Vuosi ehti vierähtää, ja sitten olikin jo auskultoinnin aloittamisen aika. Samalla päätin vihdoinkin ottaa selvää, mitä termi auskultointi tarkoittaa. Asiaa hieman tutkittuani selvisi, että auskultointi-nimike tuomioistuin­harjoittelun synonyyminä tulee latinan kielen sanasta auscultare, joka tarkoittaa ”kuunnella tarkasti”.

Tällä hetkellä minulla on tuomio­istuinharjoittelua takanani kokonaiset neljä viikkoa. Olen tullut siihen tulokseen, että auskultointi on erittäin osuva nimitys vuoden kestävälle harjoittelulle, sillä olen todella saanut harjoittaa kykyäni kuunnella. Jo tässä vaiheessa on selvää, että ­informaatiotulva on valtava, ja että auskultantin kyky omaksua uusia asioita ja muistaa ne on koetuksella.

Aloitus uudessa työssäni on ollut kerrassaan vauhdikas! Ensimmäinen kuukausi­ on mennyt muun muassa summaaristen hakemusasioiden, asiakirjojen kuolettamisten, moittimattomuustodistusten ja pöytäkirjojen laatimisten parissa. Vuoden edetessä ja vastuun kasvaessa ­tulen tutustumaan edellä mainittujen ­lisäksi muihin hakemusasioihin sekä ­toimimaan puheenjohtajana tuomio­istuimen pääkäsittelyissä, sillä onhan yksi harjoittelun päätavoitteista opettaa auskultantit itsenäiseen päätöksentekoon.

Ymmärrän nyt entistä paremmin sen, että useat työnantajat eri oikeudenaloilta edellyttävät työhakijoilta varatuomarin arvonimeä tai ainakin auskultointi ­katsotaan ehdottomasti eduksi.

Auskultointi avaa myös ovia tuomio­istuintyöhön. Vaikka varatuomarin arvonimi ei ole muodollisesti edellytys tuomarin tehtäviin nimittämiselle, käytännössä yleisissä tuomioistuimissa tuomarin tehtäviin valittavilta edellytetään auskultointia.

Minulla on siis edessäni vaiherikas ja mielenkiintoinen vuosi, josta toivon ­saavani paljon eväitä toimia menestyk­sekkäästi työurallani.

 

Kirjoittaja on Nuoret Lakimiehet ry:n hallituksen jäsen.