Yhteiskunnan luotettavuus

Blogit ja kolumnit
24.02.2021 • Poliisipäällikkö

Me suomalaiset luotamme pääosin yhteiskuntamme toimivuuteen ja viranomaisten toimintaan. Voisi jopa sanoa, että meistä se on itsestäänselvyys. Toki aina välillä tapahtuu joillekin pieniä ”mokia”, mutta ne ovat kuitenkin vähäisiä poikkeuksia.

Yhteisiä asioita hoidetaan yleensä kaikkien parhaaksi, vaikka eri poliittisilla ryhmillä on omia näkemyksiään asioista.

Me suomalaiset luotamme pääosin yhteiskuntamme toimivuuteen ja viranomaisten toimintaan.

Maailmanlaajuisesti tilanne ei ole itsestäänselvyys, kaikkea muuta. Viime kuukausien ja viime päivien tapahtumat sellaisissakin valtioissa, joita hyvin yleisesti pidetään demokratian mallivaltioina, ovat järisyttäneet ihmisten mieliä. Yhtenä esimerkkinä ovat Yhdysvallat.

Pintaan on noussut kaksipuoluejärjestelmän vaikutusten merkittävä ero asioiden hoitamisessa verrattuna vaikkapa Suomeen. Osa ihmisistä sitoutuu poliittisen näkemyksensä perustella mihin tahansa toimintamalliin riippumatta lainkaan sen tuhoisista vaikutuksista yhteiskunnan toimintaan.

Yhdysvaltojen presidentinvaalien aiheuttama keskustelu ja toiminta on johtanut ennennäkemättömiin seurauksiin. Vaikka vaalien tulos on vahvistettu lukuisten uudelleenlaskettujen äänien pohjalta, suuri joukko kansalaisista ei suostu sitä myöntämään, vaan toimii edelleen täysin holtittomasti merkittävää vahinkoa yhteiskunnalle aiheuttaen. Suurena innoituksen lähteenä on ollut entinen presidentti.

Vain harva presidentin puolueen vaikuttajista on uskaltanut olla julkisesti eri mieltä keskeisistä kiistakysymyksistä.

Vain harva presidentin puolueen vaikuttajista on uskaltanut olla julkisesti eri mieltä keskeisistä kiistakysymyksistä pelätessään omien kannattajiensa kostavan sen seuraavissa vaaleissa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan koko maan tulevaisuus näyttää kovin epävarmalta.

Miten näin voimakkaasti kahtia jakautunut kansa saa mitään asioitaan hoidettua, jos toinen puolue kaataa kaikki sellaiset uudistukset, jotka olisivat välttämättömiä yhteisen hyvinvoinnin kannalta?

Vielä paljon pelottavampia esimerkkejä löytyy Euroopasta. Ei suvaita edes kahta poliittista ryhmittymää, vaan kaikki asiat pyritään pitämään ”omissa näpeissä” rajujakaan keinoja kaihtamatta.

On syytä olla varpaillaan ja korvat hörössä.

Kyllä meillä suomalaisilla on syytä tyytyväisyyteen omasta tilanteestamme. Kuitenkin pitää muistaa, että erilaisia uhkia on aina olemassa. Tästä esimerkkinä ovat Euroopassa olleet rajut mielenilmaukset koronarajoituksia vastaan. Siispä on syytä olla varpaillaan ja korvat hörössä.