Yhteisöämme tarvitaan

Blogit ja kolumnit
07.11.2022 • Marika Valjakka

Lakimiesliiton valtuuskunta kokoontuu tässä kuussa mielenkiintoisten aiheiden äärelle. Yksi etukäteen puhutuimmista kysymyksistä on liiton nimi: jatkammeko tutuksi tulleella Lakimiesliitto-nimellä vai vaihtuuko se esimerkiksi Juristiliitoksi?

Hallitus on tehnyt valtuuskunnan keväällä kehottamalla tavalla huolellista valmistelutyötä. Kuten valtuuskunta toivoi, tuomme sen puntaroitavaksi perustellut vaihtoehdot nimiasiassa. Tämän kirjoituksen ilmestyessä ennakkoaineisto on jo valtuuskunnan jäsenten tutustuttavana.

Olen saanut huomata, että nimiasia on monelle tärkeä, näkökannasta riippumatta. Siksi asiaa on ollut tärkeä valmistella huolella.

Tunteet aiheen ympärillä osoittavat, että yhteisömme on yhtä kaikki meille jäsenille tärkeä.

On toki heitäkin, jotka toivovat meidän keskittyvän muuhun kuin nimen pohdintaan. Itse ajattelen, että tunteet aiheen ympärillä osoittavat, että yhteisömme on yhtä kaikki meille jäsenille tärkeä. Samoin kuin yhteisömme jättämä jälki työoloihimme ja yhteiskuntaan.

Ja tässä ajassa työtämme todellakin tarvitaan.

Olemme saaneet syksyn aikana hienosti näkyvyyttä myös työmarkkinakysymyksissä keskusjärjestö Akavan puheenjohtajakamppailun myötä. Liitto nimesi kesällä ehdokkaakseen OTK Maria Löfgrenin, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö JUKOn toiminnanjohtajan.

Aktiivisella kampanjaviestinnällään Löfgren nosti syksyn aikana keskusteluun lukuisia työelämän uudistamiseen liittyviä tärkeitä aiheita – ja korosti myös oikeusvaltion roolia.

Akavan vaalista on hyvä suunnata katse kohti kevään eduskuntavaaleja. Maailman kriisien keskellä oikeusvaltion merkitys kirkastuu. Uskon tämän näkyvän myös keskusteltaessa oikeudenhoidon resurssipulasta.

Lakimiesliitto muistuttaa taas olemassaolollaan ja työllään, että oikeudenmukaisen Suomen rakentajia tarvitaan ja oikeuden on kuuluttava kaikille!

Kirjoittaja on Lakimiesliiton hallituksen puheenjohtaja, marika.valjakka@oikeus.fi