Ympäristömuutosten puolesta saarnaavan Al Goren mukaan luonnonsuojelu ei ole illuusio vaan optimismia

Al Gore vieraili syyskuun alussa reilun vuorokauden Helsingissä. Vierailu oli vauhdikas. Maanantai-iltana esiintyminen oman dokumenttielokuvan merkeissä Sammon asiakastilaisuudessa, aamulla luento rahastosijoittajille ja pikainen tiedotustilaisuus. Lyhyt tauko hotelli Kämpissä. Siellä hän vastaanotti maailman lasten rauhan palkinnon. Heti perään yli tunnin luento Helsingin yliopistolla. Sieltä suoraan poliisisaattueessa lentokentälle, josta matka jatkui yksityiskoneella kohti Norjaa ja sieltä Kaukoitään. Takana on vastaavia tilaisuuksia tuhannessa eri kaupungissa. Ja matka jatkuu maasta ja kaupungista toiseen.

Vilpitön saarnamiesvai ovela poliitikko?

Mikä saa lähes 60-vuotiaan miehen jaksamaan? Kaikki eivät usko Goren vilpittömyyteen ympäristömuutoksen saarnamiehenä. Monet uskovat hänen aloittaneen jo uuden presidentinvaalikamppanjansa pohjustustyöt. Yhdysvalloissa Goren suosio onkin noussut huomattavasti. Toukokuussa demokraattien rivijäsenistä 68 % olisi valinnut Goren presidenttiehdokkaaksi. Itse hän kieltää järjestelmällisesti tällaiset aikeet. Tosin hän Suomen vierailullaan vastasi toimittajan kysymykseen mahdollisesta ehdokkuudesta niin ympäripyöreästi, että takaportti jäi auki.

Rahankaan perässä Gore ei voi pelkästään juosta. Kiertue ei näet ole mikään rahasampo. Gore lahjoittaa elokuvasta saamansa palkkiot hyväntekeväisyyteen. Luennoistaan hän ei ottanut ainakaan Suomessa palkkiota.

Etsimällä voi löytää pyytettömyyden takaa henkilökohtaisiakin etuja. Helsinkiin Al Goren toi paitsi tulossa oleva elokuvan ensi-ilta myös työasiat. Hänen sijoitusyhtiönsä Generation Investment Management on solminut yhteistyösopimuksen Sampo Rahastoyhtiöiden kanssa. Esitelmätilaisuuden onnistumisen takasivat loistavat tekniset puitteet, joiden takana on Macintosh-pohjainen ohjelmisto. Ja kuinka ollakaan, Gore istuu Applen hallituksessa.

Mutta pyyteettömyyden vaakakuppiin näyttää kyllä kertyvän enemmän painoa. Gore on valmis luennoimaan ilmaiseksi laajammallekin yleisölle. Tämä konkretisoitui Helsingin yliopiston juhlasalissa, johon oli kokoontunut lähes 700 kuulijaa. Helsingin yliopiston kasvatit eli alumnit näet saivat arvovieraan kertomaan elämäntehtävästään myös omaan AlumniForumiinsa.

Gore on itse Harvardin alumneja ja arvostaa suuresti yliopistojen yhteistyötä, joten hän tuli erittäin mielellään puhumaan tärkeästä aiheestaan. – Kustannuksia vierailusta ei tullut, lahjoittaahan hän elokuvansa tuototkin hyväntekeväisyyteen, kertoo Helsingin yliopiston alumni ry:n puheenjohtaja ja Sampo Rahasto yhtiö Oy:n johtaja Susanna Miekk-Oja.

Muutos parempaan riippuu meistä

Miekk-Oja joutui kuuntelemaan Goren esityksen tämän vierailun aikana peräti kolmeen kertaan. Hän jaksoi silti olla vielä innostunut ja vakuuttunut Goren vilpittömästä halusta vaikuttaa maailman ympäristön myönteiseen kehitykseen.

Mukaansatempaavasti puhunut Gore vakuutti myös yliopistolla yleisönsä siitä, että ilmaston lämpeneminen on kiistaton tosiasia. Vaalitaistossa pökkelöksikin haukuttu Gore osoittautui tosielämässä karismaattiseksi, huumorintajuiseksi ja tilannekomiikkaa viljeleväksi esiintyjäksi, joka on opetellut läksynsä hyvin.

Viestinsä tukena Gore käytti elokuvassa hyödynnettyä dramaattista esitysmateriaalia tilastografiikkoineen ja ympäristövalokuvineen.

– Muutos maapallolla kiihtyy ja päättäjien väitteet siitä, ettei näin olisi, ovat epäeettisiä. On olemassa muitakin ongelmia kuin terrorismi. Ilmaston muutoksessa ei ole kyse politiikasta tai ideologiasta, vaan ihmiskunnan säilymisestä. Se on moraalinen haaste. Meillä on oltava kykyä ymmärtää ja muuttaa toimintatapojamme ja asenteitamme, Gore viittasi Yhdysvaltain nykyhallintoon.

Goren mukaan ilmaston lämpenemisen vaikutukset ovat jo näkyvissä. Hän totesi, että viime vuosi oli maailmassa ennätyksellisen lämmin. Lisäksi napa-alueet sulavat uhkaavasti ja myrskyt ovat voimistuneet. Gore myös muistutti, että esimerkiksi Suomessa kuluva kesä on ollut erittäin lämmin. Kun ihmiset huomaavat nämä vaikutukset, muutos parempaan voi Goren mielestä olla nopeakin.

– Optimismi ei ole sama asia kuin illuusio!, Gore vakuuttaa.

Yliopistojen alumnitoiminnasta on kerrottu aikaisemmin Lakimiesuutisten numeroissa 8/2005 ja 1/2006.

Yhdysvallat sittenkin mukaan Kioton pöytäkirjaan?

Kioton pöytäkirja täsmentää ilmastosopimusta ja asettaa sitovia päästövähennysvelvoitteita vuosille 2008-2012. Kioton pöytäkirja velvoittaa teollisuusmaita vähentämään kuuden kasvihuonekaasun (hiilidioksidi, metaani, dityppioksidi, fluorihiilivedyt, perfluorihiilivedyt ja rikkiheksafluoridi) päästöjä yhteensä 5,2 prosenttia vuoden 1990 tasosta vuosina 2008-2012. Yleisvelvoite on jaettu maakohtaisiksi velvoitteiksi, jotka ovat eri suuruisia eri maissa.

Vuonna 1997 hyväksytty pöytäkirja tuli voimaan 16.2.2005. Suomi ratifioi Kioton pöytäkirjan muiden Euroopan unionin jäsenmaiden kanssa vuonna 2002.

USA ja Australia ovat ilmoittaneet jättäytyvänsä pöytäkirjan ulkopuolelle. Tämän on arvioitu merkitsevän, että alkuperäisestä 5,2 %:n vähennystavoitteesta tultaneen jäämään huomattavastikin. USA:han tuottaa kolmanneksen maailman hiilidioksidista.

Al Gore jaksoi Suomessa käydessään kuitenkin olla toiveikas USA:ssa tapahtuvaan kehitykseen. Kalifornian osavaltio hyväksyi elokuun lopussa lain kasvihuonekaasupäästöjen rajoittamisesta. Monet muutkin osavaltiot lähinnä itä- ja länsirannikolla ovat menetelleet näin. Gore jaksaa uskoa ruohonjuuritason vaikuttamiseen. Goren mukaan USA:ssa on jopa mielipiteitä, joiden mukaan se liittyisi Kiotoon ”viidessätoista minuutissa sen jälkeen, kun valta on vaihtunut”.

Ja tämä olisi Goren mielestä enemmän kuin toivottavaa. Ovathan Kioton pöytäkirjan asettamat raportointivelvoitteet tiukemmat ja yksityiskohtaisemmat kuin ilmastosopimuksessa. Kioton pöytäkirja velvoittaa myös rahoittamaan kehitysmaiden kansallista raportointia, teknologian siirtoa ja muita ilmastopoliittisia toimia. Pöytäkirja ei aseta kehitysmaille päästövähennysvelvoitteita.

KUKA?
Albert Arnold ”Al” Gore Jr.
s. 31.3.1948

Perhesuhteet:
puoliso Mary Elisabeth ”Tipper” Gore
os. Aitcheson; neljä lasta.

Koulutus:
• peruskoulu Tennesseen osavaltiossa
• Harvardin yliopisto, loppututkinto valtio-opista 1969
• lainopin opintoja, Vanderbilt Law School.

Sotilasura:
• palveli vapaaehtoisena USA:n armeijassa ja osallistui Vietnamin sotaan.

Poliittinen ura:
• Tennesseen osavaltion edustajana USA:n kongressin alahuonessa 1976-1984
• Tennesseen osavaltion senaattorina USA:n kongressin ylähuonessa 1985-1992
• USA:n varapresidentti presidentti Clintonin kaudella 1993-2001
• vuonna 2000 demokraattien presidenttiehdokas.

Työura presidentin vaalien jälkeen:
• Vaalitappionsa jälkeen Gore on toiminut kutsuttuna vierailevana professorina useissa eri yliopistoissa.
• Mukana mm. interaktiivisen Current TV:n toiminnassa ja Applen hallituksessa.
• 2004 Gore perusti yhdessä ystävänsä David Bloodin kanssa kestävän kehityksen sijoittamiseen erikoistuneen Generation Investment Management -nimisen sijoitusyhtiön, joka arvioi sijoituskohteensa kestävän kehityksen näkökulmasta. Gore toimii yhtiön hallituksen puheenjohtajana.
• Muutamien viime vuosien aikana Gore on luennoinut n. 1000 kertaa kuulijoihin tehoavan diaesityksen tukemana ympäristömuuutosten kielteisistä vaikutuksista koko maapallon tulevaisuuteen
• Elokuva ”Epämiellytävä totuus”, joka on käytännössä Goren luento studioyleisön edessä kuvattuna. Elokuvan valtakunnallinen ensi-ilta oli Suomessa 15.9. Sen loppuun on lisätty tervehdys suomalaisille. Elokuva on saanut suuren suosion sekä USA:ssa että monilla elokuvafestivaaleilla.