Yrittäjäksi ryhtyminen paras päätös elämässäni

FIM Group Oy:n toimitusjohtaja, varatuomari Seppo Sairanen:
Yrittäjäksi ryhtyminen paras päätös elämässäni

Suomen Lakimiesliiton yrittäjyyspalkinnon syksyllä saanut FIM Group Oy:n toimitusjohtaja, varatuomari Seppo Sairanen sanoo, että jo vuoden yrittäjäkokemuksen jälkeen hän tunsi olevansa täysin omassa elementissään kantaessaan vastuuta itsestään ja vähän enemmästäkin.

– Yrittäjäksi ryhtyminen on parasta, mitä minulle on tapahtunut. Paluu toisen palvelukseen ei ole käynyt kertaakaan mielessä.

Sairanen muistelee, miten yksin ihminen on silloin, kun hänen pitää ylittää ratkaisevia kynnyksiä. Harva ulkopuolinen tietää, mistä kaikesta on kysymys kaverin lähtiessä yrittäjäksi. Ainakaan niin hyvin, että hänen rohkaisunsa voisi ottaa täydestä.

– Minulla oli kuitenkin yksi mentori, joka sanoi, että jos epäonnistun, sitten epäonnistun, mutta epäonnistun joka tapauksessa, jos nyt annan periksi. Nämä hänen sanansa jäivät soimaan alitajuntaani.

Epäonnistuminen on Sairasen mukaan Suomessa edelleen kova juttu yrittäjälle. Monet liike-elämässä siipiään kokeilleet ovat epäonnistuttuaan joutuneet todella hankalaan tilanteeseen.

– Yrittäjäksi ryhtyy usein henkilö, joka jo koulussakin on tottunut kohtaamaan epäonnea. Häntä potkii eteenpäin kokemus siitä, että maailmanloppua ei ole tähänkään saakka tullut, vaikka asiat eivät ole aina mennetkään putkeen.

Jokin aika sitten eräs opiskelukaveri parinkymmenen vuoden takaa ihmetteli Sairaselle, että miten tämä voi olla yrittäjä, kun tämä on niin varovainen. Pankkiiri vastasi siihen, että hänen varovaisuutensa on kai sitä, ettei hän ole hullunrohkea.

– Rohkea pitää olla, samoin pragmaattinen ja ripaus opportunismiakin ainakin ajoituksen suhteen on hyväksi.

Yrittäjyys yllätti äidinkin

– Tiedostin jo koulu- ja opiskeluaikana, että yrittäjyys olisi yksi vaihtoehto työllistyä, mutta työskenneltyäni pankkimaailmassa seitsemän vuotta täysillä, minusta alkoi tuntua siltä, että mielenkiintoista elämää ei ehkä ole muualla.

– Äitini sanoi vielä joitakin vuosia sitten, että kun Brysselissä on pätevälle juristille niin paljon hienoja virkoja, enkö voisi hakea niitä. Vastasin, että minä olen nyt urani valinnut. Tätä ei voi korvata mikään. Hyväksykää se, että teillä on perheessä myös yrittäjä.

– Tiedän tällä alalla vain yhden toisen juristiyrittäjän, vaikka ala sopii erinomaisesti lakimiehille. Onhan tällä alalla paljon sellaista, missä juristi ui kuin kala vedessä.

Muistellessaan omia opiskelukavereitaan Sairanen uskoo, että monesta olisi todennäköisesti tullut hyvä yrittäjä.

– Yleensä juristi kuitenkin haluaa pelata varman päälle, mikä tökkii yrittäjyyttä vastaan. Juristin pitää kääntää maailmankatsomuksensa uuteen asentoon, jotta hän voisi kokea yrittäjyyden tavoiteltavana vaihtoehtona.

Hyppy liikkuvaan junaan

Yrittäjä Sairasesta tuli yrityskaupan kautta syyskuussa 1992. Silloin hän osti vuonna 1987 perustetun työnantajansa, Pankkiiriliike Finanssimeklareiden koko osakekunnan.

– Yritys oli ajautumassa suuriin vaikeuksiin ja minun piti pelastaa myös oma työpaikkani. Se oli hyppy liikkuvaan junaan, joka tässä tapauksessa meni kovaa vauhtia väärään suuntaan.

– Kauan ei tarvinnut pohtia, ostanko yrityksen vai perustanko täysin uuden. Vanhalla yrityksellä oli asiakaskunta, jonkinlainen brändi ja toimivat järjestelmät. Uuden pankkiiriliikkeen infrastruktuurin rakentaminen olisi kestänyt kauan.

– Aikaa kääntää kehitysura nousuun oli vain muutama kuukausi. Onneksemme yhteiskunnassa tehtiin vuonna 1992 neljä sijoitustoimintaa elvyttävää merkittävää päätöstä, jotka toivat uutta draivia kuolleille rahoitusmarkkinoille.

Ne olivat osakeomistuksen vapauttaminen ulkomaalaisille, päätös markan kelluttamisesta, leimaveron poistaminen pörssikaupasta ja avoir fiscalin käyttöönotto verotuksessa.

– Alkuvuosi 1992 meni vielä tappiollisissa merkeissä, mutta viimeinen neljännes oli jo voitollinen ja koko seuraava vuosi jo iloista menoa. Tuntui täysin käsittämättömältä, että tilanne oli muuttunut niin nopeasti.

Sijoituspalveluosaaminen voisi olla Suomen uusia vahvuuksia

Rahastojen kasvun rajat Suomessa tulevat Sairasen mukaan ilman muuta jossakin vaiheessa vastaan, koska Suomessa on vain noin viisi miljoonaa ihmistä. Lisäksi kun suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään, eläkkeensaajia on enemmän kuin niiden säästäjiä.

– Tämä johtaa siihen, että luonnollista markkinakasvua ei enää ole täällä. Rahastoyritykselle se merkitsee sitä, että sen pitää löytää oma paikkansa markkinoilla, oma tapansa toimia sekä asiakaskunta, joka luottaa siihen, että juuri se osaa hoitaa asian parhaiten.

Sairanen uskoo, että sijoituspalveluklusteri voisi kasvaa Suomessa samaan tapaan kuin informaatioteknologiaklusteri aikanaan kasvoi.

– Varainhoito on korvienvälissä oleva asia. Se on informaation analysointia ja muuttamista päätöksiksi, mikä voi tapahtua missä tahansapäin maailmaa, yhtä hyvin Helsingissä kuin Lontoossa tai Tokiossa.

– Näin ollen vaikka suomalaiset eivät voikaan vaurastua loputtomasti, me voisimme hoitaa Suomessa vaikka koko maailman varat, kunhan ryhdymme toimiin. Jos Nokia on hankkinut alallaan 35 prosentin markkinaosuuden, miksi rahastoalalla ei voisi tavoitella samanlaista osuutta?

Sijoituspalveluala, jolla on Suomessa ikää oikeastaan vasta parikymmentä vuotta, on kehittynyt koko ajan. Vauhti kiihtyi erityisesti 1990-luvulla.

– Kaisa Vikkulan väitöskirjatutkimuksen mukaan 1990-luvun alussa alalla oli noin 450 ihmistä. Sama määrä oli pienen newyorkilaisen investointipankin työntekijämäärä. Nyt alalla on muutama tuhat ammattilaista.

Finanssiyritysten konsolidoituminen on vienyt väkeä pois Suomesta ja myös it-kuplan puhkeaminen pakotti organisaatiot laihdutuskuurille. Kaikki eivät ole vielä selvinneet. Jotkut tekevät nollatulosta, eräät tappiota. FIM Group on alan kannattavin toimija.

– Ala voi työllistää lisää juristeja. Lakimieskoulutus on hyvä lähtökohta, mutta sen lisäksi pitää omistautua sijoituspalveluille. Kun on vahva tahto oppia uusia asioita, parissa vuodessa hankkii kohtuullisen hyvän ammattitaidon.

– Tällä alalla juristin kannattaa pyrkiä tekemään asioita yksinkertaisesti, pragmaattisesti ja nopeasti, eikä kovan pohdinnan ja pykälien kautta. Usein lopputulos on parempi, kun tekee päätöksen nopeasti eikä ala pyöritellä asiaa. Yksi menestyksemme kulmakivistä on nopea toimeenpano.

Erilaistu tai kuole

Mitkä olivat Sairasen vahvuudet hänen lähtiessään yrittäjäksi? Hän mainitsee alan ammattitaidon, oman intohimonsa sijoittamiseen sekä kiinnostuksensa rakentaa ja johtaa tiimejä.

– Aikanaan pääsin kyllä opiskelemaan kauppatieteitäkin mutta valitsin juridiikan. Ehkä siihen vaikutti se, että olin 17-vuotiaana vaihto-oppilaana Yhdysvalloissa nähnyt, että siellä menestyivät parhaiten lakimiehet.

Kouluissa alullaan oleva yrittäjyyskasvatus on Sairasen mielestä tervetullut uudistus. Häntä kuitenkin pelottaa mahdollisuus, että opettajat olisivat sitä mieltä, että yrittäjät ovat lähinnä kioskikauppiaita ja partureita tai että yrittäjiksi ryhtyvät ne, jotka eivät pääse lukioon.

– Ei pidä panna akateemista uraa ja yrittäjyyttä toistensa vastapooleiksi. Oikea lähtökohta on se, että kuka tahansa voi perustaa yrityksen ja nimenomaan kasvuyrityksen.

– Jotta pienestä yrityksestä voi tehdä suuren, siihen tarvitaan aimo annos intuitiivisuutta, innovatiivisuutta ja visionäärisyyttä.

Sairanen korostaa myös sitä, että yrittäjän pitää pystyä ajattelemaan vähän sen ohi, mitä ala tai ihmiset yleensä ajattelevat. FIM Groupin menestymisen taustalla on paljolti juuri se, että yritys on pyrkinyt erilaistumaan.

FIM alansa kannattavin

FIM Groupin edeltäjän Finanssimeklarit Oy:n liiketoiminta oli Helsingin Arvopaperipörssin pörssiosakkeiden välitystä, osakkeiden säilytystä ja osakekaupan selvittämistä.

– Meitä oli yrityksessä viisi henkilöä vuonna 1991 ja nyt meitä on noin 120. Juristejakin on useita. Esimerkiksi yhdeksän hengen johtoryhmässä istuu neljä juristia.

– Olemme kasvaneet koko ajan. 1990-luvun alkupuolella lähdimme johdannaismarkkinoille, ja nyt pankkiiriliikkeemme välittää suomalaisille asiakkaille osakkeita, jotka on noteerattu missä tahansa pörssissä, ja vastaavasti ulkomaisille asiakkaille Helsingissä noteerattuja osakkeita.

FIM Omaisuudenhoito Oy perustettiin vuonna 1993. Sen vastuulla on 16 rahaston – muun muassa Venäjän, Kiinan ja Intian rahastojen – varainhoito. Yksilöllisiä varainhoitoasiakkaita on 1200 ja varainhoidossa on noin 950 miljoonaa euroa. Rahastoissa on yli 20 000 osuudenomistajaa.

– Corporate Finance aloitti vuonna 2000. Sen tehtävänä on pörssiin listautumiset ja osakerahan hakeminen aloittaville eli ei-listatuille yrityksille sekä yrityskaupat.

Seppo Sairanen omistaa yrityskonsernista 52 prosenttia. Lopun hän on myynyt yrityksen avainhenkilöille.

– Pankkiiriliikkeen on menestyäkseen oltava ehdottoman luotettava, asiakaskeskeinen ja oivaltamiskykyinen palvelukonsepteissaan ja tuotteissaan. Hyvä asia on myös se, että henkilökunta viihtyy talossa.

– Asiakas ei halua kertoa kolmen vuoden välein uudelle henkilölle, mistä hänen rahansa ovat tulleet ja miten hän toivoo niitä käsiteltävän.

Verouudistus väärä viesti

Ilmapiiri suomalaisen yhteiskunnassa on Sairasen mielestä yrittämiselle ja riskinotolle aika nuiva.

– Verouudistus on täysin väärä viesti kaikille yrittäjiksi aikoville. Se kuvaa sitä, että tänne ei haluta oikeasti syntyvän sellaisia yrityksiä, jotka kasvavat ja menestyvät. Yrittäjyyttä arvostetaan vieläkin pääosin vain korulauseissa.

– Joulukuussa Moskovassa käydessäni ryhmä venäläisiä investointipankkiireja sanoi minulle, että kyllä teidän Suomessa kelpaa, kun teillä on niin paljon pk-yrityksiä. Siihen sanoin, että saattaa hyvinkin käydä niin, että veroratkaisujen takia tulevaisuudessa yritykset loppuvat myös meiltä.

Yhteiskunnassa tarvitaan Sairasen mukaan riittävä määrä onnistuneita yrittäjiä siitäkin syystä, että yrittäjiksi aikovilla olisi kannustavia malleja.

– Verotuksellahan ohjataan ihmisten mielikuvia: mitä todella arvostetaan ja mitä ei. Verotuksella ei pidä leikkiä etenkään tilanteessa, jossa suomalaista tuotantoa ja tuotekehitystä siirtyy koko ajan halpojen työvoimakustannusten maihin.

Suomen kriisi saattaa Sairasen mukaan hyvinkin vain syventyä, koska Kiinassa valmistuu 500 000 insinööriä vuodessa ja Intiassa saman verran.

– Suomella on edelleen monia vahvuuksia. Jotakin esimerkiksi liiketoimintaosaamisestamme kertoo se, että useimpien kansainvälisten yritysten tytäryhtiöiden välisessä vertailussa Suomessa toimiva yksikkö on Euroopan paras.

– Meidän on pidettävä huolta, että Suomessa säilyy se hyvä, minkä me olemme kovalla työllä hankkineet ja että teemme täällä paremmin kuin muut ne asiat, joita maassa kannattaa tehdä.

Lakimiesyrittäjiä kannattaa palkita

Viime syksynä toisen kerran jaossa ollut lakimiehille perustettu yrittäjyyspalkinto on Sairasen mukaan osoitus siitä, että Suomen Lakimiesliitto elää ajassa.

– Yrittäjyyspalkinto on tärkeä väline, jolla voidaan viestittää yrittäjyyden tärkeyttä. Lakimiehet ovat perinteisesti konservatiiveja, ja he joutuvat työssään penkomaan toisten asioita ja ennen kaikkea olemaan tekemisissä asioiden kanssa siinä vaiheessa, kun ne on jo tehty.

– Yrittäjyys on jatkuvaa omaan elämään liittyvien päätösten tekemistä ja niiden toimeenpanoa sekä elämistä ei vain tässä hetkessä, vaan myös tulevaisuudessa. Ainakin itselläni katse on usein jo parin kuukauden päässä.

Sairanen uskoo, että palkinnot tulevat ajallaan. Hänen mielestään ainakin kymmenen vuotta pitää olla menestyvää yrittäjäuraa taustalla, ennen kuin yrittämisestä kannattaa palkita. Muut hyvät suoritukset voi noteerata aikaisemminkin.

Sairasen urakaari

Seppo Sairanen, 46, on syntynyt Oulussa, mutta viettänyt lapsuutensa ja nuoruutensa Joensuussa.

Ylioppilaaksi hän pääsi Joensuun lyseosta vuonna 1977.

Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Helsingin yliopistosta vuonna 1983 ja sai seuraavana vuonna varatuomarin arvon. Lopputyön hän teki verojuridiikasta.

– Olin opiskeluaikana kesätöissä pankissa ja aloin pitää siitä maailmasta. Varsinainen työurani alkoi vuonna 1984 pankkilakimiehenä KOP:n Savon aluejohdossa Kuopiossa. Sieltä siirryin vuonna 1987 pankinjohtajaksi Turkuun, jonne perustettiin niihin aikoihin Kansallis-Private.

Turusta Sairanen siirtyi kolmen vuoden kuluttua Helsinkiin KOP:n pääkonttoriin johtajaksi Kansallis-Privateen.

– Jätin KOP:n vuonna 1991, kun sain kutsun Pankkiiriliike Finanssimeklarit Oy:n toimitusjohtajaksi. Ostin työnantajani koko osakekannan ja ryhdyin yrittäjäksi vajaa puolitoista vuotta myöhemmin.

– Olen Suomen Lakimiesliiton ja Suomalaisen Lakimiesyhdistyksen jäsen. Lisäksi olen toiminut Sijoittajien korvausrahaston ja Arvopaperivälittäjien yhdistyksen hallituksessa. Arvopaperivälittäjien yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana olin vuodet 2001-2003.

Helsingin Laajasalossa asuvalla Sairasella on vaimo ja kaksi teini-ikäistä poikaa. Mieluiten pankkiiri latautuu laskettelemalla, lenkkeilemällä ja kirjoja lukemalla.