Joka toinen vuosi jaettava Yrittäjyyspalkinto myönnetään ansioituneelle juristille tunnustuksena yrittäjyydestä tai yrittäjyyden hyväksi tehdystä työstä. Palkinnon saajan valitsee Lakimiesliiton hallituksen nimeämä Yrittäjyyspalkintolautakunta.
Palkitseminen tuli Raasiolle yllätyksenä. Hän arvostaa sitä, että Lakimiesliitto ajattelee juristien työtä ja yrittäjyyttä laajalla näkökulmalla.
– Lakimieskoulutuksella ja sen jalostamalla ajattelutavalla voi toimia monilla eri aloilla tässä maassa ja yhteiskunnassa. Kaikki on mahdollista, hän sanoo.
Yrittäjyyspalkinto on hänelle paitsi henkilökohtainen kunnia, myös arvostuksen osoitus yrittäjiä ja koko pääomasijoittamisen toimialaa kohtaan.
Lakimieskoulutuksella ja lakimiehen ajattelutavalla voi toimia monilla eri aloilla tässä maassa ja yhteiskunnassa.
Palkinto myönnettiin Raasiolle kunnianosoituksena tämän yli 30-vuotisesta urasta yhtenä pääomasijoitusyhtiö CapManin perustajista. CapManin perustamisen aikaan 1980-luvun lopulla pääomasijoittamisen käsitettä ei tunnettu Suomessa, ja yhtiön liikeidea oli aivan uusi.
Sittemmin pääomasijoittamisesta on tullut Suomessakin tärkeä toimiala, joka työllistää myös paljon juristeja. Palkintoperusteissa kerrotaankin, että CapMan on ollut mukana luomassa uutta ja vaikuttanut suomalaisen talouselämän kehitykseen. Yhtiö on edesauttanut useiden yritysten menestymistä ja luonut samalla vaurautta ja verotuloja.
CapMan syntyi siis aikana, jolloin pääomasijoittamisesta ei vielä puhuttu vakiintuneilla termeillä. Vakituisesta työstä lähteminen vasta perusteilla olevaan yritykseen tarkoitti tuolloin juuri ja juuri kolmekymppiselle Raasiolle hyppyä tuntemattomaan. Se onkin hänen mukaansa tyypillistä yrittäjyyteen liittyvää ”luovaa hulluutta”.
– Olen aina tykännyt haasteista. Ei sitä moni alkuun ymmärtänytkään, miksi lähteä mukavasta ja hyvästä työstä. Sittemmin ei ole enää tullut sanomista, Raasio myhäilee.
Nykyään CapMan on pörssissä listattu kansainvälinen yritys, joka hallinnoi yli kolmen miljardin euron pääomia.
Olen aina tykännyt haasteista.
Lakimieskoulutus antaa valmiuksia moneen, mutta osansa menestyksessä on halulla oppia. Tärkeä rooli on myös muilla ihmisillä. Raasio on ollut nuoresta saakka mukana monenlaisessa toiminnassa.
– Olen aina ollut aktiivinen, jo koulu- ja opiskeluaikoina. Aktiiviselle ihmiselle käy helposti niin, että itsensä löytää sitten monesta paikasta.
Verkoston olemassaolo ja monenlaisten ihmisten kanssa viihtyminen itsessään vievät Raasion mukaan hyvin eteenpäin elämässä. Niiden eteen hän suosittelee tekemään aktiivisesti työtä aina kun mahdollista. Keskeistä verkostoitumisessa on myös antaa hyvän kiertää.
– Liian usein ihmisillä tuntuu olevan kynnys soittaa jollekin ja pyytää, voiko tämä auttaa. Esimerkiksi Piilaaksossa puhutaankin ”pay it forwardista”. Sellainen systeemi on mukava, jossa kaikilla on se fiilis, että mielellään auttaa.
Keskeistä verkostoitumisessa on antaa hyvän kiertää.
Katso kaikki kuvat Lakimiespäivästä ja lue juttu Lakimiespäivänä annetusta Työnantajapalkinnosta.