Åland ser vikten av goda kontakter

Landshövdingen, juris kandidat Marine Holm-Johansson arbetar vid Statens ämbetsverk på Åland i Mariehamn sedan i fjol. Holm- Johansson är den elfte landshövdingen i ordningen och företräder Finlands regering på Åland.

Landshövdingen på Åland är den enda i sitt slag i Finland. Titeln avskaffades på fastlandet år 2010 då länen blev regioner som leds av regionförvaltningsdirektörer.

Landshövdingen på Åland är den enda i sitt slag i Finland.

Statens ämbetsverk på Åland är en förhållandevis liten myndighet. Som regionförvaltningsverk har Statens ämbetsverk på Åland genom landskapets självstyrelse färre uppgifter än regionförvaltningsverken på fastlandet. En stor del av ämbetsverkets myndighetsfunktioner finns upptagna i lagen om regionförvaltningsverken.

År 2026 ska regionförvaltningsverken ersättas av en ny myndighet. Därför kommer en ny lag att stiftas om Statens ämbetsverk på Åland.

– Ämbetsverkets roll och uppgifter blir tydligare då regleringen samlas i en lag. Hittills har bestämmelserna som berör ämbetsverket varit splittrade på många lagar, säger Holm-Johansson.

Som landshövding leder Holm-Johansson också Ålandsdelegationen. Det kan sägas vara hennes viktigaste uppgift. Delegationen har en central roll i lagstiftningskontrollen av de lagar som Ålands lagting antar.

Ålandsdelegationen är ett för fastlandet och Åland gemensamt organ. Dess huvuduppgifter är att granska landskapslagar, sköta ekonomiska regleringar och ge utlåtande i frågor som gäller självstyrelselagstiftningen för Åland. Delegationen består av fem ledamöter: landshövdingen, två ledamöter som utses av lagtinget och två ledamöter som utses av statsrådet.

Ålandsdelegationen fattar också beslut om ekonomiska regleringar. Genom dessa får landskapet tillbaka en del av de statsskatter som uppburits på Åland för att finansiera uppgifter som självstyrelsens myndigheter handhar i landskapet.

Gott samarbete skapas genom öppenhet

Kontakten mellan Åland och fastlandet är i allmänhet god. Men det finns aspekter som kan förbättras, som till exempel språklig likabehandling. Ministerier har begärt utlåtanden av åländska myndigheter om lagförslag skrivna enbart på finska eller endast delvis översatta till svenska. I 38 § i Självstyrelselagen för Åland anges att skrivelser och andra handlingar som utväxlas mellan landskapsmyndigheterna och statens myndigheter i landskapet ska avfattas på svenska.

Holm-Johansson säger att svenskspråkiga versioner ofta kommer senare än de finskspråkiga, vilket medför kortare tid för landskapsregeringen att behandla ärenden och att meddela ministerierna på fastlandet hur lagförslaget påverkar Åland.

Ett gott samarbete mellan Åland och fastlandet skapas genom öppenhet och förståelse för varandra.

Ett gott samarbete mellan Åland och fastlandet skapas genom öppenhet och förståelse för varandra. Myndigheterna på fastlandet ska höra självstyrelsens myndigheter också i frågor som hör till fastlandets behörighet när dessa är av särskild betydelse för Åland.

– Därför ingår exempelvis ibland åländska representanter i finländska delegationer i internationella organ, säger Holm-Johansson.

Finlands anslutning till militäralliansen NATO kan nämnas som exempel på en situation i vilken det var viktigt att höra Åland i god tid.

Ålänningar måste höras om demilitariseringen

En aktuell fråga vid anslutningsprocessen var Ålands demilitarisering. Trots att Finland anslöt sig till NATO 4 april i fjol förblev Åland demilitariserat och neutraliserat.

– Inför anslutningen förde myndigheterna på fastlandet en god dialog med Åland. Men den allmänna debatten om landskapets demilitarisering har ofta blivit onyanserad och ensidig sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina.

Den allmänna debatten om landskapets demilitarisering har ofta blivit onyanserad och ensidig sedan Ryssland inledde anfallskriget mot Ukraina.

Som landshövding medverkar Holm- Johansson i övervakningen av demilitariseringen. Hon anser att demilitarisering har en central roll i skapandet av fredliga lösningar för allvarliga konflikter. Åland och lösningen för landskapet har under många decennier intresserat forskare och representanter från olika konfliktområden.

– Vi har tagit emot hundratals delegationer, från bland annat Tanzania och Georgien, för det här ändamålet. För att fördelarna med demilitariseringen ska komma fram måste också åländska företrädare höras i den allmänna debatten om demilitariseringen, säger Marine Holm-Johansson.