3–2

ASIANAJAJA ERIK SALVÉN kertoi anekdoottia. Vankilan tarkastaja oli tarkastuskierroksella ja haastatteli vankeja. Keskustelun juohevasti alkuun saadakseen hän tiedusteli: – Mistä syystä olette täällä?

– Kolmen oikeusneuvoksen mielestä koska surmasin puolisoni, kahden oikeusneuvoksen mielestä syyttömästi tuomittuna, kuului vastaus.

Sellaisia me advokaatit olemme. Kerromme hupaisia tarinoita vakavista asioista kiinnittääksemme niihin huomiota.

Nyt (25.1.2012) on otsikoissa juuri Salvénin kuvaama tapaus. Alioikeuden hylättyä syytteen näyttämättömänä hovioikeus tuomitsi taposta yhdeksäksi vuodeksi vankeuteen äänin 2–1. Jos tuomio pysyy, mies menee vankilaan yhden hovioikeudenneuvoksen käsityksen mukaan syyttömästi tuomittuna. Tuolla hovioikeudenneuvoksella on todennäköisesti takanaan ansiokas virkaura, kokemusta tuomarin toimessa ja arvostelukykyä, hän on ”rehellinen ja totinen tuomari”, niin kuin tuomarinvalassa sanotaan.

On aika ottaa Salvénin ehdotus vakavasti harkittavaksi. Ja vähän äkkiä!

MINKÄ LAIN HALUAISITTE…

Historioitsija huomasi, että kun Mozart esiintyi Pariisissa, hänen etunimensä kirjoitettiin mainoksissa Wolfgang Amadé. Eihän se niin voi olla, pääteltiin, ja niin tuli säveltäjästä Wolfgang Amadeus.

Sitten joku muisti, että asiahan on tarkistettavissa kirkonkirjasta. Siellä lukee Theophilus. Mikä siis on Mozartin toinen etunimi? Gottlieb, tietenkin.

Nämä historiantutkijat eivät käsittäneet, että nimi tietenkin ilmaistaan aina sillä kielellä mitä käytetään. Enää sen tuntuvat tietävän vain paavi ja kuninkaat. Kun nykyinen paavi kävi Portugalissa, hänet toivotettiin tervetulleeksi nimellä Bento, Ruotsin kuningas on Kaarle Kustaa.

Ilmari Turja kertoi miehen nimen kehityksen. Pikkupoikana hän on Jussi, nuorukaisena Jukka, talon isäntänä Juhani ja vanhana isäntänä Juha tai Juho. Arvohenkilö on Juhana. Kaikki ovat Johanneksen variantteja.

Siis, minkä lain haluaisin kumottavan? Ensimmäiseksi etunimilain.

PS. Tietääkö kukaan, mikä oli Kustaa Vaasan nimi ruotsiksi? Göstaff. Niin hän sen kirjoitti.