1. luku: Juristiksi ajautumisesta
1 §. Lapsuuden unelma. Pienenä tyttönä pidin selvänä, että minusta tulee laulaja. Ikistara Paula Koivuniemi oli suuri ihailuni kohde jo silloin.
2 §. Valaistuminen. Viimeistään lukioiässä minusta tuli maailmanparantaja. Halu edistää yhteiskunnallista oikeudenmukaisuutta asuu sisimmässäni yhä.
2. luku: Lainsäädännöstä
1 §. Kiva laki. Työsopimuslaki. Se on selkeä ja konkreettinen, hyvä työkalu.
2 §. Kamala laki. Tapaturmavakuutuslainsäädäntö on kyllä sieltä karmeimmasta päästä. Suurimman uudistuksen tarpeessa – ainakin nykytyötehtävistä katsottuna – on työaikalaki. Se perustuu ajatukseen, että kaikki tekevät töitä kahdeksan tuntia päivässä ja mieluiten kahdeksasta neljään. Esimerkiksi asiantuntijatehtävissä olevat ovat sen kanssa helisemässä.
3. luku: Taiteilijalainsäädännöstä
1 §. Mallikasta. Tekijänoikeuslaki on peruslähtökohdiltaan ihan ok.
Ongelmana tosin on, että se on monimutkainen. On pinnisteltävä aika paljon, jotta tajuaa sen sisällön juuri tämän päivän maailmassa.
2 §. Luokatonta. Taiteilijoiden sosiaali- ja eläketurva-asioiden normeeraus on yhä rempallaan. Meillä on paljon väliinputoajia ja pakkoyrittäjiä.
4. luku: Taiteilijoista lain edessä
1 §. Usein kysytyt kysymykset. Sopimusjuridiikkaa ei voi takoa taiteilijan päähän koskaan liikaa, siitä kysytään lakimiehen neuvoja usein. Suulliset sopimukset ovat yhä arkea. Sitten kun ihmissuhteet menevät solmuun, sopimuksista lipsutaan. Kutakuinkin kaikesta on syytä sopia paperilla kulloisenkin projektin alusta alkaen.
2 §. Liian harvoin kysytyt kysymykset. Elämäntilanteiden muutoksiin varautuminen on taiteilijoille erityisen tärkeää. Moni artisti tajuaa vasta yli viisikymppisenä, että hänen eläketurvansa on retuperällä.
5. luku: Lakimiehistä eliölajina
1 §. Taitava juristi. Lahjakas lakimies osaa lukea ihmistä. Hän löytää saman taajuuden kulloisenkin keskustelukumppaninsa kanssa. Juristin ammatissa tarvitaan psykologista pelisilmää.
2 §. Tomppeli juristi. Onnettomalla juristilla on putkinäkö, hän ei hahmota kokonaisuuksia. Joskus – nykyisin onneksi harvoin – törmää kukkoilijoihin, omilla titteleillään pröystäileviin oman hännän nostajiin.
6. luku: Demlasta
1 §. Historiasta. Demlalla on uljas historia. Uhmakkaimmassa syntyvaiheessa 50- ja 60-luvuilla se pyrki Lakimiesliiton kilpailijaksi ja jopa sen kaatajaksi. Nykyisin Demlan katsantokanta on lavea. Siitä kertoo myös yhdistyksen nimen muuttaminen Demokraattisista lakimiehistä Oikeuspoliittinen yhdistys Demlaan kymmenisen vuotta sitten.
2 §. Tulevaisuudesta. Ihmis- ja perusoikeudet ovat aina mielessämme. Järjestämämme keskustelutilaisuudet – ja kesäseminaarimme – käsittelevät kuitenkin paljon myös muuta yhteiskuntapolitiikkaa laidasta laitaan.
Puoluepolitiikka on karsittu toiminnastamme pois. Demla on kaikille avoin oikeuspolitiikasta kiinnostuneiden juristien ja yhteiskuntatieteilijöiden järjestö.
7. luku: Musiikin tekemisestä
1 §. Musiikki intohimona. Musiikki on olennainen ja irrottamaton osa persoonaani. Olen soittanut ja laulanut lapsesta asti. Nykyisin laulan ja pääinstrumenttini on piano.
2 §. Oma yhtye, oma genre. Laulan, sävellän ja sanoitan yhtyeessä Mirkka & Madrugada. Soitamme hyvän tuulen musiikkia. Olemme tähän mennessä julkaisseet kaksi kokopitkää albumia ja muutaman singlen. Keikkailemme verraten paljon. Piipahdimme äskettäin Pietarissa. Pieni Euroopan-rundikin on suunnitelmissamme.
8. luku: Omasta urasta
1 §. Makein voitto. Oma pieni sormenjälki tekijänoikeuslaissa.
2 §. Karvain tappio. Täystyrmäystä en ole koskaan kokenut. Etujärjestöjuristina joskus näki turhaa ja jopa epäreilua vänkäämistä väärään suuntaan, vaikka kaikki tiesivät, mikä on oikea ratkaisu. Jotkut työllistyvät itsenostamistaan turhista riidoista.
9. luku: Pienet suuret asiat
1 §. Mielimauste. Valkosipuli.
2 §. Herkkuruoka. Paistetut ahvenet ja uudet perunat.
3 §. Paras juoma. Kylmä kalja, useimmiten kuitenkin raikas vesi.
4 §. Kaunein kukka. Ruiskaunokki.
5 §. Väri ylitse muiden. Kirkkaan keltainen.
6 §. Musiikkimaailman esikuva. Carola.
7 §. Elämän tarkoitus. Rakkaus. Kaikki muu tulee sen jälkeen.
8 §. Lempilausahdus. Vanha brasilialainen sanonta: ”Onnellisuus on taiteenlaji, mutta kaikki eivät ole taiteilijoita”.
Mirkka Kivilehto
- s. 1983, Helsinki
- OTM, Helsinki, 2010
- OTN, Helsinki 2008
- Portugalilaisen filologian sivuainekokonaisuus, Helsinki
- Vaihto-oppilaana Brasiliassa 2000–2001
- Helsingin yliopisto, Henkilöstö- ja lakiasiat, lakimies, 2015–
- Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liitto ry, lakimies, 2013–2015
- Taiteilijoiden Tili- ja Lakiasiaintoimisto Oy, lakimies, 2012–2013
- Suomen Muusikkojen Liitto ry, lakimies, 2012
- Valvira, ympäristöterveydenhuollon ryhmä, ylitarkastaja, 2012
- Maahanmuuttovirasto, oikeus- ja maatietopalveluyksikkö, Euroopan muuttoliikeverkosto, suunnittelija, 2009
- Hansa Law Offices Pekka Pinomaa&Co, assistentti, 2008
- Oikeuspoliittinen yhdistys Demla ry, puheenjohtaja 2015– Perhe: mies ja kaksi tytärtä
- Harrastukset: musiikki (laulu, sävellys ja sanoitus: Mirkka&Madrugada, Elo), liikunta, capoeira
Teksti ja kuva: Ari Mölsä