Ensitiedottamisen ­haasteet

Tiedottamisen nopeus silloin, kun jotakin erityistä on tapahtunut, on hyvin tärkeää. Tietoa tarvitsevat niin eri viranomaistahot kuin tavalliset kansalaisetkin. Usein on kyse viranomaisten yhteistyöstä ja toisaalta ihmisten turvallisuuteen liittyvistä asioista.

Viranomaisilla on tietenkin omat kanavansa ja välineensä, joilla apua pyydetään. Ihmisten tavoittamisessa on puolestaan yleisillä tiedotusvälineillä ja myös sosiaalisella medialla hyvin merkittävä rooli. Välitettävän tiedon pitää kuitenkin tulla jostakin: joko siltä viranomaistaholta, joka tämän perusasian hoitamisesta on vastuussa tai sitten joltakin tapahtumapaikalle osuneelta henkilöltä.  Tämä saattaa puolestaan vaikuttaa tiedon luotettavuuteen. 

Tiedottamisessa joudutaan selvittämään, mistä asiassa on kyse, mitä on tapahtunut, mitä voidaan kertoa esimerkiksi tutkinnalliset seikat huomioon ottaen sekä mitä pitää kertoa, jotta enemmiltä vaurioilta vältytään.  

Silloin kun jotakin erityistä tapahtuu, on asioiden organisoiminen ja tärkeysjärjestykseen laittaminen hyvin haasteellista: mitä tehdä ja missä järjestyksessä? Jos sattuu vielä olemaan viikonloppu, jolloin henkilöstöresurssit ovat yleensä arkea vähäisemmät, on tilanne helposti kaoottinen.

Päijät-Hämeessä tapahtui lokakuun ensimmäisenä sunnuntaina moottoritiellä hyvin erikoinen tilanne. Poliisille oli tullut tietoja, että etelään päin ajanut auto oli kaahaillut ja aiheuttanut useita vaaratilanteita. Sitten poliisi kohtasi kyseisen ajoneuvon. Siitä alkoi varsin poikkeuksellinen tapahtumasarja, myös tiedotuksen kannalta. Koska kyseessä oli vilkas sunnuntai-iltapäivän paluu­liikenne, oli myös tiedottamisen osalta toimittava ripeästi. Niinpä tiedotteessa kerrottiin saatujen ensitietojen pohjalta, että poliisin kohdattua kyseisen ajoneuvon poliisi joutui käyttämään ampuma-asetta ja että kaahailija oli menehtynyt tapahtumapaikalle.

Illan televisiouutisissa kerrottiin poliisin tiedotteen mukaisesti, mitä oli tapahtunut. Uutisia seuranneille jäi sellainen vaikutelma, että ampumisen syy oli tuo kaahailu. On selvää, että tämä tieto herätti melkoista ihmetystä ja varsin voimakkaita tuntemuksia poliisia kohtaan.

Kun asian selvittely eteni, saivat tiedotusvälineetkin lisää tietoa. Jo seuraavan aamun lehdissä oli tietoa siitä, että poliisi ei ampunut kaahailun takia, vaan estääkseen rikoksen. Tiistaina oli jo tarkempaa tietoa siitä, mistä oli ollut kysymys. 

Oman haasteensa tiedottamiselle asettaa myös se, että tällaisissa tapauksissa tapahtuman selvittäminen ja asiasta tiedottaminen siirtyvät varsin nopeasti muun viranomaisen vastuulle.